48 seri no’lumotorlu taşıtlar vergisi genel tebliğinde 7020 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması kanunun geçici 1. maddesi 27.07.2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.  Çıkmış olan bu uygulamadan hangi model araçlar ayrılacak? Hurdaya ayrılma şartları nelerdir? Silinecek vergiler nelerdir? Gibi merak konusu soruları maddeler halinde inceleyecek olursak;

1-Adımıza kayıt ve tescili bulunan 1997 model veya daha eski olan motorlu taşıtların 31.12.2018 tarihine kadar ilgili mevzuat gereği kayıt ve tescillerin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle, il özel idarelerine, Büyükşehir belediyelerine veya Makine Kimya Endüstrisi Hurda Müdürlüğü’ne teslim eden gerçek ve tüzel kişiler, hurdaya çıkarılan taşıtlara ilişkin olarak 31.12.2018 tarihine kadar ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi, bu vergiye ilişkin gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezaları silinecektir. Ayrıca 31.12.2016 tarihine kadar plakaya kesilen idari para cezaları da silinecektir.

2-Noter satış sözleşmesi ile taşıt alınmış ancak adına kayıt ve tescil yapılmamış araçlar ve motosikletler sahipleri 31.12.2018 tarihine kadar trafik siciline kayıt ve tescilini yaptırıp bu uygulamadan yararlana bilecektir.

3- Fiili olarak elimizde mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu taşıtlar vasfını kaybetmiş 2005 model ve daha eski olan taşıtların, trafik tescil kuruluşuna hurdaya ayırmak için yazılı bildirimde bulunması.Bu taşıtlara ait motorlu taşıtlar vergisinin % 25’inin 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve plakaya kesilen idari para cezalarının tamamı tahsilinden vazgeçilecektir.

Taşıtın fiili olarak bulunmaması ve motorlu taşıtlar vasfını kaybetmiş 2005 model ve daha eski araçlar, İçinde bulunduğumuz takvim yılından önceki 5 yıl içerisinde mevcut olmadığı kabul edilir. Bunun şartları;

A-Taşıta ait tebliğ edilmiş trafik para cezasının bulunmaması.

B-Zorunlu mali sorumluluk sigortasının yaptırılmamış olması.

C-Taşıtın tescil kayıtlarında her han gibi bir teknik değişim, renk değişimi, zayii ve yıpranma nedeniyle belge yenileme, şahsi hal ve adres değişikliği yapılmamış olması.

D-Taşıtın ölüm ve yaralama suçlarından trafik kazasına karışmamış olması

E-Taşıtın fren muayenesinin yaptırılmamış olması.

Taşıtın mevcut olmadığı kabulünde bu maddelerin tamamının tespiti aranacaktır.

Öte yandan yukardaki maddelerin dışında taşıtın mevcut olmadığı mahkeme kararıyla da yapılabilecektir.

4- Tescil kayıtları silinip hurdaya ayrılacak araçların daha önce ödenmiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile buna ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları, idari para cezaları iade edilmez.

Belirtilen özellikleri taşıyan aracınız varsa ilgili kurumlara müracaat ederek size sunulan haklardan yararlanabilirsiniz. Trafiğin yıpranmış,  çevre kirliği yapan araçlardan arınması daha yaşanılabilir bir dünya için şart.  Bu nedenle bu konunun ne kadar önemli olduğunu göz ardı etmeyelim. Bir an evvel hurda araçlarımızı devletin bize sunduğu bu haklarla trafikten çekmeye bakalım.