“Benim de 40 tane kravatım vardı. O zaman 30 yaşındaydım. Bende tükettim ama bilerek yapmadım bunu” diyen Karaca, “Artık farkına vardım bunun. Ne zamandır alışveriş yapmadığımı hatırlamıyorum. Kendime sadece kitap alıyorum. Nedir benim ihtiyacım? Doymam, sağlığım, barınmam, kuşanmam, buların dışında hiçbir şey tüketmeye hakkım yok.” Senelerdir aynı kıyafetleri giyen Karaca ekliyor: “Kıyafetlerin dışında ayakkabım da yamalıdır ve bir çok güçlüdür. Atatürk, bir kişiydi, her şey bir ile başlar. Bir yoksa iki olmaz. Ben de yakınlarıma örnek olmaya çalışıyorum.” 

“Bir Amerikalı çocuk doğduğunda 30 çocuğa eşdeğerde dünya nimetlerini alıp götürüyor” diyerek, dünyanın düştüğü durumu gözler önüne seriyor.

TV SEYRETMİYOR....

 Cep telefonu kullanmıyor. .Oğlunu, eşini ve annesini kaybeden Hayrettin Karaca, “ Acılar karşısında isyan ederek hiç bir şey kazanamazsınız. Ben acıyı da mutluluğu da kabulleniyorum ama acılar hafızadan hiç çıkmaz” diyerek bizlere örnek oluyor.

“Okumakla mükellefim. Olanın olmayana, bilenin bilmeyene borcu var. Malını mülkünü verirsin, orada biter borcun. Mesela Yalova’daki botanik bahçemi vakıf yaptım” diyor.

185 MİLYON AFRİKALI HER GÜN AÇLIKTAN ÖLME RİSKİ İLE YAŞIYOR

“Her yıl beş yaşının altında 5 milyon çocuk ölüyor.Zengin ülkeler yıllık gelirlerinden yüzde 0,7’sini kurtarma amaçlı projelere yönlendirseler, bu sorunların hepsi ortadan kalkabilir” diyor.

Tema Vakfı Yayınları’ndan çıkan, Dünya’nın Durumu 2004 raporlarını açıklayan Karaca, şu tespitlerini aktarıyor:

Dünya’da makyaj malzemesi için yapılan harcama 18 milyar dolar. Dünya’daki tüm kadınların üreme sağlığı için gerekli para 12 milyar dolar. Avrupa ve ABD’de evde beslenen hayvanların mamasına harcanan para 17 milyar dolar.

Dünya’daki açlığın ve yetersiz beslenmenin sona erdirilmesi için gerekli para 19 milyar dolar. Parfüme harcanan para 15 milyar dolar.Evrensel okur- yazarlığın sağlanması için gereken yıllık ek yatırım 5 milyar dolar. Deniz seyahatlerine harcanan para 14 milyar dolar. Temiz içme suyu sağlanması için gerekli para 10 milyar dolar. Avrupa’da dondurmaya harcanan para 11 milyar dolar. Her çocuğun aşılanması için gerekli miktar 1,3 milyar dolar.

Satışa hazır bir ton altın elde etmek için 300 bin ton atık üretilir. Başka bir deyişle altın bir alyans için ortaya çıkan atık miktarı 3 tondur. Bu Atıkların çoğu siyanür ve kimyasal maddeler içerir.

Tüm bu bilgileri bize yansıtan Tema Vakfına , Sayın Hayrettin Karaca Beyefendiye ve Nihat Gökyiğit Beyefendiye sonsuz saygılarımı sunuyorum. 

TEŞEKKÜRLER TEMA VAKFI 

 Benim yorumum: 

Bizler hala doğayı katletmeye, plastiklerle kirletmeye devam edip, toprak kaybını (erozyonu) hızlandırıp, insanoğlunun sonunu mu hazırlayalım?

Yoksa gücümüzün yettiğince fidan hediye edip, biz de Tema Vakfı’na katkıda bulunarak, erozyonun önünü kesip, toprak kaybını asgariye ye indirip, küresel Isınmanın ülkemize yapacağı felaketleri kısmen de olsa önleyelim mi?