1. Gereğinden çok daha fazla alçakgönüllü ve gösterişsizdirler.
Birçok zeki ve başarılı insan, kendi yeteneklerini ve elde ettiği başarıları sürekli olarak eleştirir. Kimlik hırsızı sendromu da denilen bu durum kişinin kendini süreki olarak yeniden değerlendirmesine ve sorgulamasına sebep olur. 
Bir diğer açıklama ise, tam tersi olan Dunning-Kruger etkisi ile yapılabilir. Kişi kendi elde ettiği herşeyin aslında herkeste olduğunu ve bunun gerçek bir başarı olmadığını düşünerek kendini yersiz bir alçak gönüllülüğe itebilir.
2. Aşırı düşkünlük veya kötü alışkanlıklara meyil gösterebilirler.
Dahilik mertebesinin, madde kullanımı ile olan yakın bağını yıllar içinde defalarca kez gözlemledik diyebiliriz. Jack Kerouac ve Billie Holliday gibi yüksek zekaya sahip kişilerin, bağımlılıkları yüzünden erkenden aramızdan ayrıldığını biliyoruz. 
Bir teoriye göre, IQ'sü yüksek insanlar her zaman yeni deneyimlere açıktırlar. Bunun yanı sıra kendilerini toplumdan soyutlamaları onları uyuşturucu ve alkol kullanımına daha da yaklaştırır.
3. Zeki insanlar bol bol küfür ederler.
Küfür etmek de aslında bir entelektüel bilgi seviyesinin göstergesidir. Araştırmacılara göre, zeki insanlar kendilerini ifade etmenin en iyi yolunu ararlar. Bu da kendi ifadelerine daha fazla yoğunluk katmak isterken kimi zaman küfüre dönüşebilir. 
Dilin tüm kelimelerine hâkim olmak ise zeki insanlardan beklenen bir yaklaşımdır.
4. Birçok aşırı zeki insan ateizmi tercih etmiştir.
Birtakım bilimsel araştırmalar, yüksek IQ'nün daha düşük seviyede dini inançlarla birlikte gözlemlendiğini gösteriyor. Aslında bilim insanları arasında bir ayrışmaya da sebep olan bu tartışmanın bir açıklaması var. Yüksek IQ seviyesindeki insanlar önsezi ve diğer birçok algıyı sorgulamaya daha yatkın oldukları için din konusuna ve daha birçok konuya çok daha şüpheci yaklaşıyorlar.