Bu yıl Zafer Bayramı tüm ülke genelinde büyük bir coşku ile kutlandı. Büyük zaferi üzerinden tam 100 yıl geçti. Bizler konserler ve törenler ile bayramı kutlarken bir asır öncesinde yaşananlar doğrultusunda bugün kutlama yapabildiğimizi hatırladık. 

Son dönemde birbiri ardına iptal edilen festival ve konserler nedeniyle böyle etkinliklere ihtiyaç duyan insanlar belediyelerin düzenlediği halk konserlerine gitti. Bu durum bir nebze olsun bayram coşkusunu yaşamamıza yardımcı oldu. Hepimize iyi de geldi ve coşkulu sevinçleri hatırladık.

Yüzüncü yılına ulaşan Zafer Bayramı tarihin tozlu sayfalarından fotoğraflarla yaşanılanları bir kez daha gösterdi bizlere. İleri görüşlü liderin önderliğinde alınan zafer sadece bir ordunun başardığı bir zafer değildi. Herkesin destek olduğu ve tüm insanların birlik olabildiğini gördük. Bir asır sonrasında aynı duygulara ve mücadeleye yeniden ihtiyaç duyduğumuzu hatırladık.

Toplumun her kesimine özellikle de sıfatları bir kenara bırakıp herkese insanca yaklaşan büyük önderin özlemini hatırladık. Tarihimizde imkansızlıklar içerisinde kazanılan zaferleri her yıl yeniden hatırladıkça umutlu ve inançlı olmayı yeniden hatırladık. Son günlerde en çok ihtiyacımız olan güven duygusunu kısa süreli olsa da yeniden yaşadık.

Bu tarihi zaferi yeniden kutlarken bireysel çıkarların değil toplumsal faydanın önemini bir kez daha hatırladık. Koltukların geçici olduğunu, sorumlusu olunan insanlar için atılan adımların önemini hatırladık. İnsanların geçici olduğunu, fikirlerin ölümsüz ve kalıcı olduğunu hatırladık. Ancak böyle olduğunda toplumun kalkınabileceğini yeniden fark ettik. 

Saygının ünvanla kazanılamayacağını ve sahip olunan gücün yararlı işler için de kullanılabileceğini hatırladık. Gücünün yettiğine zorbalık yapmamanın veya başkalarının haklarını bir kenara bırakıp sadece egonun okşanması için hareket edilmemesinin gerektiğini hatırladık. Sanki bir asır öncesinde günümüze kıyasla her şeyin daha mümkün olabildiğini fark ettik.

Bir asır öncesinde alınan zafer bizlere birçok şeyi yeniden hatırlattı. Ama en çok da büyük lider, ulu öndere duyulan özlemi hatırlattı. Onun fikirlerinin ve önderlik ettiği zaferlerin zamanının çok ötesinde etkisi olduğunu hatırlattı. Bir yüzyıl daha geçse de değişmeyecek tek şey bu olacaktır. Ne dersiniz?