Eylül ayı içinde mucizeleri barındırıyor gibi bir his yaratır içimizde. Sanki her şeyin daha güzel olacağı ve hayatımızda uzun zamandır beklediğimiz şeylerin gerçekleşeceğine dair bir mucizedir bu. Yeni başlangıçlar yapmaya dair cesaretin toplandığı ve içinde heyecan barındıran küçük bir mucizedir eylül ayı. 
Okulların açılmaya başlaması, tatil sürecinin yavaş yavaş son bulması ve rutin hayata yeniden bir dönüşle birlikte sanki her şeyin bu sene daha farklı olacağını düşünürüz. Yılbaşında hissedilen ve yeni yıl için kurulan hayallerin bir benzerini de eylül ayı için hissederiz. Neden böyledir hiç düşünmeyiz. Küçükken okullar eylül ayında açıldığında her yeni okul dönemine dair planlarımız olurdu. Kendimize ve geleceğimize dair. Eylül ayı belki de eski okul dönemlerimizden kalma umut aşığı olma görevini içten içe hayatımızda sürdürmeye devam ediyordur. Sadece biz bunu hayatın normal bir akışı gibi hissediyoruzdur. Ne dersiniz?
Bu Eylül ayı geldiğinde bir arkadaşım ‘’Sonunda Eylül ayı geldi. Koskoca bir yaz pandemi nedeniyle hiçbir şey yapamadık. Boşa geçmiş bir yaz ayından kurtuluyoruz.’’ demişti. Belki de yaz mevsimi beklediğimiz gibi geçmediği için sonbaharın gelmesine seviniyoruz. Bu sene pandemiye dair kapanmaların olmadığı bir yıl olmasını umut edip tatil hayallerimiz için diğer yaz mevsiminin gelmesini bekliyoruz. 
Beynimiz yeni bir şeye başlayabilmek için belirli bir düzene ihtiyaç duyar. Bu nedenle genellikle hep ayın ilk gününü veya pazartesileri bekleriz. Planlarımızı pazartesiden başlayacak şekilde düzenleriz veya aylık planlar yapmaya çalışırız. Aylık planlarımızı da ayın ortasından başlatmak yerine hep ayın ilk gününden başlarız. Bu açıdan bakıldığında beynimiz devlet memuru gibi çalışıyormuş gibi duruyor. Bu nedenle hem sonbaharın hem de yeni bir ayın başlangıcı olan Eylül ayına fazla anlam yüklüyoruzdur.
Bu durumların dışında hayata daha romantik pencereden bakan insanlar için Eylül ayı aşkın ve sevginin ayıdır. Yapraklar yavaş yavaş düşmeye başlarken sevginin çoğalacağına dair inançlar vardır. Sevgili olmak, flörtleşmek, dışarıda bir şeyler yapmak veya sokaklarda el ele dolaşmak için en güzel zamanın Eylül ayı ile birlikte geldiğini düşünürler. 
Herkes için farklı ihtimalleri içinde barındıran Eylül ayının bence en güzel yanı barış günü ile başlamasıdır. Bilenler vardır elbette ama bilmeyenler için 1 Eylül Dünya Barış Günü’dür. Yeni bir başlangıç yapmaya dair beni en çok motive eden şey budur. Bütün olumsuzluklar içerisinde bizleri barışı düşünmeye, sorgulamaya ve farkındalık kazanmaya iten bir gün. Nedeniniz ne olursa olsun sadece Eylül ayı değil her gün yeni bir şeye başlamak ve adım atma cesaretini içinde barındırır. Ama illaki Eylül ayına dair bir motivasyon veya başlangıç arıyorsanız benim tercihim barışı düşünmeye başlamak olacaktır. Ne dersiniz bu sene bulaşıcı olan şey Covid değil de belki barış olur?