Adem ile Havva Cennette, yedikleri önünde ,yemedikleri ardında beleşine ekmek elden ,su gölden yaşamlarını sürdürürken Allah bir gün her ikisinide huzuruna çağırıp "Ey Adem Sen ve Eşin Cennette kalın ,her yerden yiyip için ,fakat şu ağaca yaklaşmak ve meyvasını yemek yasaktır. O ağacın meyvası size haram kılındı "buyurdu .
Hikaye uzun,daha sonra Havva yasaklı ağacın meyvasından koparıp yer Ademe de ikram eder .Senin elinden zehir olsa yerim diyen Adem , Havva'nın sunduğu meyvayı yiyince ,her ikiside Cennetten kovulur .Birbilerine kavuşmaları 200 yıl sonra olur .
İşte O günden bu yana "Demokles'in Kılıcı " gibi yasaklar başımızın üzerinde sallanır durur .
Osmanlı 600 yıl boyunca akla hayale gelmiyecek yasaklar uygulamış, bunun için fermanlar çıkarmıştır .İşte onlardan bir kaçı .
16. Yüz-yıl da Eyüp semtinde Türbe ziyaret bahanesi ile kaymakçı dükkânlarında Nisa taifesinin erkeklerle buluşup hilâfı şer eylemeleri sonucu Kadınların kaymakçı dükkanlarına girmesi yasak olup,dükkan sahiplerinin de bu kadınları dükkana sokmamaları ferman olunur .
    Lale Devrine son veren Patrona Hali'in Arnavut olması ,hamamda keseci olması ile ilgili olarak çıkan fermanla " Bundan sonra hamamda Arnavut asıllı tellak çalıştırılmayacaktır .Ferman padişahımızındır biline " Gece fenersiz sokağa çıkma yasağının müeyyidesi omuz üstünden kellenin alınmasıydı .
    En yasakçı padişah 4.Murat idi.Tütün yasağı,içki yasağı ,kahve yasağı bu padişah döneminde uygulanmıştır .
    En ilginç yasaklar 11.Abdülhamid dönemi yasaklı kelimeler .Örneğin Padişahın burnu uzun ve kavisli olduğundan "Burun" demek yasaktı. Tahta kurusu yazmak yasaktı ,okuyucu yanlışlıkla "Tahtın kurusun" diye okuyabilirdi .Yıldız demek sarayı çağrıştırdığından söylenmesi ve yazılması yasaktı .Daha örnekleri çoğaltabiliriz Vatan,Millet, Hürriyet  vs gibi .
   Soğuk savaşın olduğu yıllarda lokantaların menüye "Rus Salatası "yazmak suçtu Onun yerine "Amerikan Salatası"yazılıyordu .Oysa salatanın mucidi Moskovada restoranı olan Fransız asıllı bir asçı idi .Adam ölünceye kadar salatanın tarifini de kimseyle paylaşmadı .
    Birde bizim askeri darbeler dönemi yasakladığımız kelimeler var "Homongolos" adlı dergi son hecesi tersten okununca "Sol"kelimesini barındırıyor diye yasaklanmış .
   Meydan Larousse Ansiklopedisi sonunda "Rus" kelimesi var diye yıllarca yurda sokulmadı .
   Kitap yasakları Evde Fakir Baykurt ,Aziz Nesin ,Orhan Kemal ,Nazım Hıkmet'in kitaplarını bulundurmak suçtu .Anam benim kitapları bir çuvala doldurup pıynar çalılarını içine atmıştı .
    Dönem 12 Eylül dönemi ,polis bir eve baskın yaparak kitaplara el koyuyor .Ev sahibi müdahale ediyor "O kitap anti komünist içeriklidir " Polis olsun diyor "Biz komünistliğin her türlüsüne karşıyız"
     Günümüzde Pandemi ile mücadele sürecınde her gün bir yasak geliyor.Gelen yasaklara bakınca geçmişte yaşanan yasaklar günümüz yasaklarına göre daha ciddi gibi duruyor .