Cumhurbaşkanı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla uzaya kendimize ait bir uydu göndereceğimizi açıkladı. Cumhuriyetin 100. Yılında ay ile ilk temasın gerçekleşeceğini ve bununla ilgili çalışmalara başlanılacağının bilgisini verdi. Ardından bir uzay limanı kurulacağı ve uzaya hakim olunacağı gibi diğer konularda bilgi verdi.
Erdoğan’ın yaptığı bu açıklamayla birlikte sosyal medyada birçok kişi yaptığı paylaşımlarla bu duruma farklı bir bakış getirdi. Karikatürler, capsler veya birbiri ile ilişkili farklı fotoğraflar birleştirilerek paylaşıldı. Diğer yandan bu durumdan gurur duyan ve bunu milletimizin yararına olacağını söyleyen kişiler de oldu. Peki ama neden bu açıklamalar ciddiye alıp sevineceğimiz bir projeye dönüşmedi? İnandırıcı gelmediği için mi, gündemi değiştirme çabası olduğu için mi yoksa farklı bir açıklama beklediğimiz için mi?
Yoksulluktan ve açlıktan gün be gün insanlar hayatlarına son verirken veya bu durumdan isyan etmeye başlamışken uzaya gidiyor olmanın halk için çok da bir önemi yok gibi duruyor. 83 milyon ekonomik sürece ilişkin bir çözüm beklerken yapılan açıklama birçok insanı mutlu etmedi. Elbette uzaya gitmek kendi bilimsel ilerlememiz için oldukça önemli ancak bunun için biraz geç kalmadık mı?
Teknoloji hızla ilerlerken ve dünyada birçok ülkede yapılan bilimsel çalışmalar varken bizim aklımızdaki ışık yeni yanmaya başladı. Bu ışık bile güzel ama benim asıl sormak istediğim şey şu: bu projede hangi bilim insanı veya öğretim üyeleri çalışacak? Ülkemizde yetişen ama yeterince değer göremediği veya destek alamadığı için yurt dışına giden bilim insanları mı çalışacak? Ulusal yarışmalarda hoşafın birinci seçildiği tubitak mı bu projede öncülük edecek? İçeriğinin veya beklenilenin değiştiği eğitim sistemindeki öğretmenler mi projede yer alacak? Ismini duymadığımız, yeterince özen göstermediğimiz yetenekteki kişilerin yurt dışındaki başarılarını görünce bayrak asmaya başladığımız genç yaratıcı öğrenciler mi bu projede olacak? Yıllarca sırt çevrilen, desteklenmeyen veya önü kesilen bu insanlardan kimler uzay yolculuğunda yer alacak?
Uzay yolculuğu biraz küstürülen sevgili ile barışmak için alınan bir hediyeye veya sonrası çıkmayacak boş bir vaade benziyor. İnsanlar bu kadar küsmüş ve yoksulluktan yakınırken herkesin ağzına biraz bal veriliyor. Anlık bir mutluluk yaşanıyor. Ama sonra akıllarda bambaşka bir soru parlıyor: bunun bize ne yararı olacak? 
Lisede felsefe dersimiz vardı. Filozofların hayatlarını ve onların düşüncelerini öğrenmeye çalışıyorduk. Sonrasında ünlü filozof ve düşünürlerin nasıl ortaya çıktığını merak ettik ve öğrendik ki filozof olmanın öncelikli koşulu yaşama dair herhangi temel bir gereksinimden yoksun olmamak gerekiyormuş. Aksi takdirde karnı aç bir filozof olamazmış. 
Şimdi soruyorum sizlere; karnı aç, evi olmayan, işsizlikten yakınan birçok insanın yer aldığı bir toplumda bilim insanı nasıl bir kişi olur? Uzaya gitmenin yollarını mı arar yoksa yoksulluğa mı çözüm bulmaya çalışır?