Başkan Yücel turizimcilerin taleplerini dinledi Başkan Yücel turizimcilerin taleplerini dinledi

Dünyanın en önemli turizm fuarlarından olan MITT Moskova Turizm Fuarı başladı. Fuarda Alanya’yı Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV), Türkiye standı ile aynı holde bulunan özel Alanya standı ile temsil ediyor. Ziyaretçilerine 29'ncu kez kapılarını açan MITT Moskova Turizm Fuarı'nın ikinci gününde Alanya standında yoğunluk yaşanıyor. Fuarın nabzını tutan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) ve ALTAV Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, yaptığı görüşmelerle ilgili şu bilgileri verdi:
ALTAV olarak özel stant ile katıldık. Alanya’dan turizmci arkadaşlarımız da görüşmelerini standımızda gerçekleştiriyor. Alanya Belediye Başkanımız ve aynı zamanda ALTAV Başkanı Adem Murat Yücel adına temaslarda bulunuyoruz. Fuarda birçok turizm profesyoneli standımızı ziyaret ediyor. Peninsula Tour Genel Müdürü Fahrettin Çiçek ve Genel Müdür Yardımcısı Çağın Güleç'i de standımızda misafir ederek Rusya pazarı hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Aynı fuarda geçen yıl da Turizm Bakanlığı çatısı altında tanıtım çalışmalarımızı yürütmüştük. Rusya-Ukrayna savaşının başladığı dönemlerdi ve katılım yok denecek kadar az olmuştu. Fakat bu yıl tam tersi, fuarda büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Buna paralel olarak, Alanya standı da yoğunluktan nasibini alıyor. Avrupa ülkeleri, Rusya’ya uygulanan ambargolardan dolayı fuarda yer almıyor. İran, Azerbaycan, Tunus ve Asya ülkeleri, Rus pazarından pay alabilmek için var gücüyle çalışıyor. Bu ülkeler Rus pazarında rakiplerimiz olarak değerlendirilebilir.
‘TUR OPERATÖRLERİNDEN STRATEJİK HATA’
Bu pazarda faaliyet gösteren Türk tur operatörlerinin fuarda katılımcı olarak yer almamaları ziyaretçiler tarafından stratejik hata olarak değerlendiriliyor. Pegas, Coral ve Anex Tour gibi Rusya'dan en çok yolcu taşıyan tur operatörlerinin fuara katılmama kararı çok üzücü. Bu pazarı çantada keklik olarak görüyor olabilirler. “Ruslar zaten geliyor” düşüncesiyle tanıtım ve pazarlama çalışmalarının azaltılmasını doğru bulmuyorum. Böyle önemli bir uluslararası buluşma etkinliğinde Rusya, Türk turizminin en önemli pazarı olarak maalesef hiçe sayılmış. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Fuarda görüştüğümüz lokal acente temsilcileri de anlaşma yapacak operatör bulamadıkları için bu konuda tepkilerini dile getirdiler. Üstelik otel işletmecileri, tur operatörlerinin fuardan stant edinmeleri konusunda ellerini fazlasıyla taşın altına koyuyor. Buna rağmen acentelerin Rusya'daki en önemli turizm fuarında yer almamaları bu pazarı zedeleyebilir. Elbette workshop’lar, lokal tanıtımlar ve sosyal medya tanıtım çalışmaları var fakat hem prestij hem de fuara destek olma anlamında küçük de olsa burada stant açmalarının gerekli olduğuna inanıyoruz. Türk otel işletmecilerimiz de aynı şekilde ilgisizdi. ITB Berlin’e olan katılımın onda 1’ini maalesef göremedik.
‘TGA STANDINDA DAHA FAZLA ETKİNLİK OLMALI’
Biz ALTAV olarak Alanya adına ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Türkiye adına Rusya’da sosyal medya ve web tabanlı tanıtım çalışmalarını sürdürüyoruz. Fakat fuarlar da çok önemli. Hem prestij anlamında hem de yüz yüze yapılan anlaşmaların sıcaklığı açısından burada bulunmak önemli. TGA’nın Türkiye standında yaptığı etkinlikleri de yetersiz buluyorum. Diğer ülke stantlarında şovlar ve etkinlikler oldukça fazla. Eğlence hizmetleri olmasa bile en azından Türk lezzetleri potansiyel misafirlerimize sunulmalı. Bu konuda stant etkinliklerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekli.
‘RUSYA’YI CİDDİYE ALMALIYIZ’
Ukrayna ile savaşın bitmesi durumunda Rusya’dan hiç şüphesiz en az 7 milyon turist gelecek. Rusya-Türkiye ilişkileri de iyi seyrediyor. Tanıtım çalışmalarımız dışında düzenledikleri fuarlara da destek olmalıyız. 2015’de Ruslar siyasi sebeplerden dolayı gelemediğinde ülke turizmimizin ne denli etkilendiğini çok iyi biliyoruz. Özetleyecek olursak Rusya pazarını ciddiye almalıyız, “Nasıl olsa geliyorlar” diyerek rehavete kapılmamalıyız.
‘ALANYA STANDI FUARDA YÜZ AKIMIZ OLDU’
Moskova’nın lokal acentelerinden bir temsilci Alanya standını ziyaret ederek bir tişört hediye etti. Biz de kendisine Alanya hatıralarından verdik. Alanya’nın pazarlanması konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk ve bilgi birikimimizi aktardık. Ziyaretçilerimiz arasında Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar da vardı. Alanya standına büyük ilgi gösterdi ve çalışmalarımızı tebrik etti.
‘RUSYA UÇUŞLARINDA ENGEL YOK’
Dün basında gördüğümüz, Türkiye’nin, Amerika’nın baskısıyla Rus uçaklarına yakıt ikmali ve uçak bakımı hizmetleri vermeyeceği haberi bizleri üzmüştü. Ancak Rusya Ulaştırma Bakanlığı basın servisi yaptığı açıklamada, "Rus havayollarının Türkiye Cumhuriyeti'ne uçuşları her zamanki gibi devam ediyor. Rusya Ulaştırma Bakanlığı, Rus uçaklarına yakıt ikmali konusunda Türk tarafıyla istişarelerde bulunuyor. Rus havayolları için Türk havalimanlarında yer hizmetlerinde herhangi bir sorun yok" İfadelerini kullandı. Bu arada tur operatörleri henüz uçak anlaşmalarını yapmadıklarını bildirdiler. Gelişmelere göre bu anlaşmalar da şekillenir. Umarım olası olumsuzluklar çözülür, 2023 yaz sezonuna motive edici gelişmelerle gireriz.