Travel Data & Analytics'in (TDA) açıkladığı verilere göre, Almanya'da ocak ayında yapılan tatil satışları pandemi öncesi olan 2019'un yüzde 12 oranında arttı. Kış dönemi 2019'un yalnızca yüzde 9 gerisinde kalırken, yaz sezonuna dönük satışlar 2019'un aynı döneminin yüzde 16 üzerine çıktı. Ancak 2023 yılına dönük kümülatif satışlar, geride kalan sonbahar ve kış dönemindeki rezervasyonların zayıf seyretmesi nedeniyle, 2019'un üçte ikisine ulaşabildi. Bu dönemde rezervasyonların yavaş seyretmesi ise, ailelerin bozulan finansal durumlarına bağlandı.

SATIŞLARIN YÜZDE 40’I 3 PAZARA

Ocak ayında yapılan her 3 tatil satışından ikisini mayıs-ekim arasındaki döneme dönük satışlar oluştururken, Almanların İspanya'nın yanında Doğu Akdeniz ülkelerine de yöneldiği ifade ediliyor. Buna göre, toplam satışların yüzde 40'ını Türkiye, Yunanistan ve Mısır satışları oluşturdu. Ocak ayındaki güçlü satışlar sayesinde 2022-23 kış dönemi kümülatif satışları önemli ölçüde iyileşti. 2019'un ocak ayında yüzde 24 olan kış tatili satışlarının toplam satışlar içindeki payı bu ocak ayında yüzde 30'a ulaştı. 2022-23 kış sezonunda, 2019'un yüzde 90'ına ulaşıldı. Önümüzdeki aylarda ise hem erken hem de son dakika rezervasyonlarının satışları önemli ölçüde artırabileceğine işaret ediliyor.

DEPREM REZERVASYONLARI ETKİLEDİ

Şubat ayının ilk 2 haftasında rezervasyonlar pandemi öncesini aşsa da, Türkiye'deki deprem nedeniyle Doğu Akdeniz'e dönük rezervasyonlarda düşüş yaşandı. Tatilciler, bekleyip bölgedeki durumun nasıl şekilleneceğini görmeyi tercih ediyor. (Kaynak Turizm Güncel)