Aynur ÖZKAYA - Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kantarcı, Alanya Televizyonu ATV’de yayınlanan Haber Masası programına konuk oldu. Gerçek Alanya Gazetesi Genel Koordinatörü Ahmet Tunç’un sorularını yanıtlayan Kantarcı, turizm adına çok fazla tartışılmayan önemli konuların altını çizdi. Türkiye’nin turizmde her zaman önünün açık olduğunu ve kendini ıspatlayan bir ülke olduğuna vurgu yapan Kantarcı, bazı konulara daha fazla odaklanmak gerektiğini ifade etti.

“REKABET GÜCÜNÜ GELİŞTİRMELİYİZ”

Türkiye’nin turist sayısı bakımından dünyada ilk 10 sırada olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kemal Kantarcı, turizm geliri bakımından ilk 20’de yer almamızı sorgulamamızın gerektiğini dile getirdi. Her yıl açıklanan Turizm Rekabet Endeksi’nde Türkiye’nin 44. Sırada yer aldığına vurgu yapan Kantarcı, “Demek ki rekabet gücümüzü artırmalıyız. 136 ülke arasında 44’ncü sırada yer almak Türkiye’ye layık değil. Rekabet endeksi belirlenirken 14 ana faktöre dikkat ediliyor. Örneğin bu faktörlerden biri olan “Turizm sektöründe kamu yönetimi” konusunda 87’nci sıradayız. İnsan kaynakları ve işgücü piyasası bakımından 94’ncüyüz. Rekabet gücümüzü artırmak açısından bu faktörleri tek tek ele almalı ve bu konulara daha fazla odaklanmalıyız” dedi.

“SAYIYA ODAKLANMAMALIYIZ”

Turizmcilerin sürekli olarak gelen turist sayısına önem verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kemal Kantarcı, bunun yerine ülkemizin kaynaklarına sunduğumuz ürüne odaklanmamız gerektiğini ifade etti. Kantarcı, “Tesis kalitesi yönünden Türkiye İspanya’dan daha önde. Ancak turizm otel demek değildir. Dünyanın hiçbir yerine turistler otelleri için gitmez. Turizmde ana ürünler ve destek ürünler vardır. Türkiye bu ürünlere odaklanmılıdır” dedi.

ALANYA’YA SAĞLIK TURİZMİ ÇAĞRISI

Turizmde Alanya’nın geldiği noktayı da değerlendiren Prof. Dr. Kantarcı, Alanya’nın birçok şeyi başararak önemli bir destinasyon olmayı başardığını ifade etti. Ancak Alanya’nın turizmdeki hedefleri konusunda belirsizlikleri olduğunu dile getiren Kantarcı, şunları söyledi: “Turizmde daha başarılı olabilmek için Alanya’da rekabet gücünü artırmalıdır. Kaynaklarını ve ürünlerini iyi değerlendirmelidir. Alanya’nın turizmdeki hedefi nedir? Güneş, deniz kum mu, eğlence turizmi mi, doğa ve spor turizmi mi? Bunların hepsini geliştirerek doğru turist profiline bunları pazarlamalıdır. Eğlence turizminde daha çok ön plana çıkmak istiyorsa yerel yönetim bununla ilgili altyapıları hazırlayıp özel sektörle işbirliği yapmalıdır. Örneğin sağlık turizmi Alanya için çok önemlidir. Bundan mutlaka pay almalıdır. Akdeniz’de iklim giderek ısınıyor. Şehre nefes aldırmak için doğru dönüşüm modelleri uygulanmalıdır.”

“HERKES TANITIMIN İÇİNDEDİR”

Prof. Dr. Kemal Kantarcı, Ahmet Tunç’un “Alanya’nın tanıtım çalışmaları yeterli mi” şeklindeki sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Alanya Tanıtım Vakfı (ALTAV), fuar çalışmalarında elinden geleni yapıyor. Fuarlar halen çok önemlidir ve ticaretin yüzde 75’i fuarlarda döner. Ancak tanıtım tek bir kurumun çalışmasıyla olmaz. Günümüzde sosyal medya gerçeği vardır ve herkes akıllı telefon kullanmaktadır. Siz kaldırımdan geçen aracın videosunu çekip yayınlarsanız bu kötü tanıtım olur. Aracın penceresinden attığınız sigara izmaritinin turistte yarattığı olumsuz etkiyi milyon dolarlarla gideremezsiniz. Bu nedenle günümüzde Alanya’da yaşayan herkes tanıtımın içindedir.”