Kullanıcılar Twitter ve Facebook'a erişimde sorun yaşadıklarını bildirmişlerdi. Bunun üzerine Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) Genel Sekreteri Bülent Kent, sosyal paylaşım sitesi Twitter ve Facebook'un kapatılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

Kent, açıklamada, Ankara'daki patlamaya ilişkin görüntülerin Twitter ve Facebook'tan çıkartılmasıyla ilgili herhangi bir mahkeme kararının bulunmadığını söyledi. Bu çervede Kent, Twitter ve Facebook'un kapatılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

HIZLANDIRMANIN YOLLARI NELER?

Twitter ve Facebook'a erişimde sıkıntılar yaşanıyor. Herhangi bir engelleme kararı olmamasına karşın bu yavaşlık son derece can sıkıcı. İşte Twitter ve Facebook'a hızlıca girmenizi sağlayacak çözümler...

Aslında yavaşlayan sosyal medya kanallarına girmek için kullanacağınız yol, yasaklı sitelere giriş için kullanacağınız yöntemden pek de farklı değil. İşte o yöntemler:

VPN (SANAL ÖZEL AĞ)

Açılımı Sanal Özel Ağ olan VPN de yasaklı sitelere girmek için bir başka formül. Bu yöntem ise proxy sitelere göre daha güvenilir sayılabilir. VPN ile yurtdışındaki bir bilgisayara bağlanarak yasaklı sitelere girebiliyorsunuz.

Bunun için VPN hizmeti sunan şirketlerden aylık bir bedel karşılığında hesap satın almanız gerekiyor. Bu servisi kullanmaya başladığınızda bilgisayarınız önce yurtdışındaki herhangi bir sunucuya (Paris, Washington, Londra, Madrid vb.) bağlanıyor ve bu bilgisayar üzerinden siteye giriyorsunuz.

Elbette Türkiye dışında diğer ülkelerde mahkeme kararıyla herhangi bir engelleme uygulaması olmadığından yasaklı site engelini böylece aşmış oluyorsunuz.

VPN servisleri arasında telefonlarda da kullanılabilen Hotspot Shield, Tunnel Bear, CyberGhost VPN'u tercih edebileceğiniz gibi masaüstü için de Chrome tarayıcılara eklenti olarak kurulabilen Zenmate'i kullanabilirsiniz.

Ancak ben Twitter'a girmek için VPN servislerine para ödemek istemiyorum diyorsanız TOR yazılımını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Tanımlamak gerekirse Tor; kişi ve grupların kendi gizlilik ve güvenliklerini ön planda tutarak internette işlem ve gezinti yapabilmelerine olanak tanıyan ve sanal tüneller sayesinde bağlantıların maskelenmesi mantığıyla çalışan bir ağdır. Kurulum tamamlandığında bilgisayarınızla kolayca Twitter yasağını aşabilirsiniz; ancak bankacılık işlemleri vb. yüksek seviye güvenlik ihtiyacı olan özel durumlarda TOR'u kullanmamanız yerinde olur.

DNS AYARLARINI DEĞİŞTİRME

Alan Adı Sunucusu olarak da tanımlayabileceğimiz DNS ayarlarını değiştirerek de yasaklı sitelere giriş yapabilmek mümkün. Bunun için Başlat>Ayarlar>Denetim Masası kısmına girin ve Ağ Ayarları bölümünden Yerel Ağ Bağlantısı Durumu penceresini açın.

Ardından Özellikler butonuna tıklayın ve Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) seçeneğine çift tıklayın.

Ardından Genel sekmesi altında 'Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan' bölümünü aktive edin.

Son olarak Tercih edilen DNS sunucusu kısmına 8.8.4.4, Diğer DNS Sunucusu bölümüne de 8.8.8.8 yazın ve Tamam'a tıklayın.

Aynı kısımlara sırasıyla 208.67.222.222 ve 208.67.220.220 yazarak da bu ayarı değiştirmeniz mümkün.

İNTERNET HIZINIZ YAVAŞLIYORSA...

ZenMate gibi VPN uygulamalarını indirip Twitter'a girmek isteyen kullanıcıların ortak bir sorunu var. O da internetin yer yer yavaşlaması, hatta kopma noktasına gelmesi. Bunda elbette uzak bir sunucuya bağlanmanız önemli rol oynuyor. Bu nedenle örneğin ABD'nin San Francisco eyaletindeki bir sunucudan Twitter'a girmek yerine Avrupa kıtasında yer alan ve ülkemize daha yakın olan bir bölgeden seçeceğiniz sunucu internet hızınızı elbette artıracaktır. VPN uygulamalarının birçoğunda kullanıcıların dünyanın çeşitli bölgelerinden sunucu seçme şansı vardır ve dolayısıyla bu özelliği mutlaka kullanın.