Yetişkin eğitimi ve hayat boyu öğrenme temalı,  AB projesi kapsamında gittiğimiz İspanya'nın Endülüs bölgesindeki, Almansa kentinde düzenlenen, tarih kokan ve tarihi canlandıran festival gösterisinde, gerçeği aratmayacak şekilde  at üzerinde, gerçek savaşçıların, gladyatörlerin kılıç salladığı mizansen gösteriden etkilenmemek elde değildi. Gerçekten uzun zaman içerisinde, emek verilerek  hazırlanmış harikulade bir gösteri sunmuslardı. Gösteride dikkatimi çeken diğer bir konuda; Tarihi olayları hiç çarpıtmadan izleyicilere yansıtmaları idi. Önce Endülüs'ün kurucuları, Tarık bin Ziyad'ın askerleri, müslüman Araplar güneyden gelerek, eşsiz savaşçılıkları ve kuvvetleri ile hristiyanları bozguna uğratıyorlar ve İber yarımadasında yaklaşık 8 yüz yıl hüküm süren ilimde, fen de Rönesans'ın temellerine ışık tutacak eserler bırakan bir devlet, bir medeniyet kuruyorlar. Ancak daha sonra,  Hristiyanların da kışkırtmaları ile Endülüsler kendi içinde kişisel kavgalara tutuşup zayıf düşünce Kastilla kraliçesi Isabella ile Aragon Kralı II.Ferdinand işbirliği yaparak ve bir takım hilelerle Endülüs devletini tarih sahnesinden siliyorlar.

Festival gösterisinin temasında; Müslümanların mertliği ve savaşcılıgı işlenirken, Hristiyanların hile yaparak, müslüman askerleri kumpasa düşürdüklerini aynen görmek, doğrusu beni çok etkilemişti. Tarihi olayı çarpıtmadan hem hezimetlerini, hem de hile yaparak galip gelmelerini seyirciye tüm çıplaklığı ile yansıtmışlardı.

Hristiyanlar, kaleyi tekrar ele geçirmek için gizli bir strateji geliştiriyorlar. Kale kapısı müslüman askerler tarafından korunurken,  kale kapısına yakın bir mesafede yürüyen, hamile süsü verilmis bir kadın aniden rahatsızlanarak yere düşünüyor. Çevresindekiler kadını kurtarmak icin, feryatlar içerisinde nöbetçi askerlerden de yardım istiyorlar.