Son günlerde gerek sosyal medyada gerekse haberlerde Squid Game dizisine ait birçok video ve haber ile karşılaşıyoruz. Netflix platformunda geçtiğimiz ay içerisinde yayınlanan dizi her yaş ve farklı sosyoekonomik yapıya sahip insanlar ilgi gösterdi. Dizi bir anda en çok izlenilen dizi listesine girmeyi başardı. Farklı ülkelerde yaşayan insanların ortak konuştuğu bir konu haline geldi. Dizi yapımcıları ve Netflix yönetimi; diziyi izleyebilecek kitle için her ne kadar yaş sınırlaması koymuş olsa da dizi 18 yaş altı gençler tarafından oldukça ilgi gördü. Bu kadar popüler olan bir dizi ile ilgili çeşitli videolar, capsler veya içerikler paylaşılmaya başlandı. Peki, bu diziyi bu kadar popüler kılan nokta neydi? Bu soru çerçevesinde düşünmeden önce belki de ilk yapmamız gereken dizinin içeriğine göz atmak olacaktır.
Dizi temelde maddi zorluklar nedeniyle yaşamında sıkıntı yaşayan insanlara, çocukların oynadığı oyunlar oynattırılarak karşılığında para kazanacaklarını vaat ettikleri bir olaya dayanmaktadır. Ancak günlük yaşamda çocukken oynadığımız oyunlardan farklı olarak, dizide oyunlarda kaybedenler ölümle sonuçlanan bir elenme yaşanmaktadır. Konusunun bu kadar basit olması bu diziye insanların ilgi göstermesindeki en önemli nedenlerden birisi. Hayatımızın çocukluk döneminde hepimizin oynadığı sokak oyunları vardı. Arkadaşlarımızla oynadığımız bu oyunlar bizlere keyif veriyordu. Dizi oyunlar temelinde bizleri çocukluk anılarımıza götürürken; özlem, keyif, sevinç, üzüntü gibi çeşitli duyguları da aynı anda yaşatmaktadır. Duygularımıza hitap eden ve bunu zorlamadan yapan Squid Game dizisini izlerken kendiliğinden gerçekleşen bir etkiye maruz kalıyoruz. Dizinin bir bölümünü izleyip bırakmak yerine devam eden bölümlerde neler olacağını merak edip izlemeye devam ediyoruz. Yaşadığımız duyguları ve bizde bıraktığı etkiyi, yine çocukluğa hitap eden renklerin kullanıldığı bir set ortamından sağlamaktadır.
Yukarıda yer alan özellikler dışında bu diziyi önemli kılan ve bizler tarafından bu kadar izlenmesine sebep olan bir başka ayrıntı daha var: Günlük hayatımıza çok benziyor olması. Kapitalist bir sistem içerisinde parayı yöneten ve güce sahip olan işverenler tarafından ortaya çıkartılan birbirinden farklı işlerde çalışıyoruz. Bazen uzmanlık gerektiren, bazen sadece emeğe dayalı, bazen bilgiye dayalı, bazen hiçbir vasfın gerekmediği çeşitli işlerde çalışıyoruz. Bu meslekleri veya işleri yerine getirirken oyunu kuralına göre oynamaya çalışıyoruz. Bazen işimiz gereği, normalde yapmamamız gereken eylemlerde bulanabiliyoruz. Peki neden? Elbette karşılığında para kazanabilmek için. Bu senaryo Squid Game dizisinde de yer almaktadır. Maddi olarak güç sahibi olan kişiler, kendi eğlence dünyalarını renklendirebilmek adına parayı bir araç olarak kullanmaktadır. Paraya ihtiyacı olan katılımcılar da oyunu kuralına göre oynamaya çalıştılar. 
Bu dizi bizlere renkli bir dünya içerisinde yer alan gerçekler ile yüzleşmemizi sağlamaktadır. Hayatımızı sürdürürken para kazanmak adına sırf para sahipleri istiyor diye zamanımızı harcadık. Harcanılan tek şey zaman olmadı. Hayallerimiz ve kısıtlı hayatımızda yapmak istediğimiz şeylere de hep para karar verdi. Bir de bu açıdan bakmaya ne dersiniz?