Instagram, pinterest, twitter , snapchat, facebook… bu gibi sosyal medya platformlarınızın besin tercihinizi yönlendirdiğini fark ettiniz mi?  ‘influece’ kelimesi etkilemek, yönlendirmek olarak kullanıldığı ve influcer olmanın bir meslek olduğu çağımızda sosyal medya hesaplarının hayatınızı etkilememesini bekleyemezsiniz.  

Sosyal medyada gördükten sonra gideceğiniz mekân, pişireceğiniz yemek beğendiğiniz kıyafet bunların tamamı beslenme düzeniniz ve düşünceleriniz üzerinde etkili.

Telefon, tablet veya televizyon ekranı başında geçirdiğimiz uzun saatleri de düşündüğümüzde sosyal medyadan ne kadar etkilendiğimizi gözlemlemekte fayda var. Dünya çapında tahmini 3.6 milyar sosyal medya kullanıcısı var iken konu ile ilgili yapılan çalışmalar da giderek artıyor. Öyle ki yapılan çalışmalara göre sosyal medya yeme bozukluklarına sebep olabiliyor.

Appetite dergisinde yayımlanan çalışmaya göre bireyler sosyal medyada vakit geçirirken takip ettiği kişilerin daha çok sebze meyve tükettiği izlemine kapılıyorsa, kendi tüketimini de artırıyor. Çalışmada bu artışın miktarı da hesaplanmış. Takip ettiği kişilerin tükettiği her 5 porsiyon sebze-meyve için kişi kendi günlük beslenmesine 1 porsiyon sebze-meyve ekliyor.

Araştırmanın başka bir sonucu ise sosyal medyanın kötü beslenme alışkanlıklarını etkilediği. Bireylerin takip ettiği kişilerin tükettiğini düşündüğü her 3 porsiyon abur cubur için kendi beslenmelerine 1 porsiyon atıştırmalık ekliyor. Çalışmaya göre sosyal medyada en çok takip ettiğiniz hesaplar gibi yemek yeme eğiliminde oluyorsunuz diyebiliriz. Kısacası sosyal medya tüm olumlu ve olumsuz etkileri ile besin tercihlerinizi etkiliyor.

Kıyaslama yapmayın

Konu ile ilgili yapılan çalışmalar özellikle gençlerin sosyal medya ve beden kaygısından daha çok etkilendiğini belirtiyor. Olumsuz bir vücut imajı, vücudunuzun nasıl görünmesi gerektiğine dair gerçekçi olmayan beklentilere sebep oluyor. Sonrasında ise sağlıksız yeme davranışlarına, anoreksiya nervoza, tıkanırcasına yeme sendromu (Binge eating) gibi yeme bozuklarına yol açabiliyor. Yeme bozukluğu yaşayan kişilerin mutlaka hekim ve diyetisyen kontrolünde profesyonel yardım alması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.

Sağlıklı beden için adım

Kendinizin ve başkalarının fiziksel olmayan yönlerini konuşmayı alışkanlık haline getirin. Örneğin arkadaşınızın en son gönderisinde ne kadar fit göründüğü hakkında yorum yapmak yerine, ne kadar mutlu olduğunu söyleyebilirsiniz. Kendiniz veya başkaları hakkında kiloyla ilgili yorumlardan iltifat bile olsa kaçınmakta fayda var. Sizi ve besin tercihlerinizi olumsuz yönde etkileyen hesapları takip etmeyi bırakabilir ve sağlıklı, enerjik içeriklerle dolu hesapları takibe alabilirsiniz. Mümkün olduğunca, sağlığına önem veren, kendileriyle ve başkalarıyla iyi ilişkiler kurabilen kişilerle birlikte olmak, kendinizi nasıl hissettiğiniz konusunda fark yaratacaktır.