Yemeğinizi kaç dakikada yiyorsunuz? Eğer bu soruya cevabınız 20 dakikanın altında ise üzerine düşünmemiz gereken şeyler var demektir. Kilo almanızın veya vermekte ekstra zorlanma sebebiniz aceleci yemek yeme alışkanlığınız olabilir. Yemeği alel acele yiyip sofrada almanızdan gereken kaloriyi aldığınızda yediğiniz yemekten keyif alıyor muşunun? 

Sofrada yemeği ilk bitiren genelde siz mi olursunuz? Herkes yemeye devam ederken çoktan yemeğini bitiren tarafsanız bir kez daha düşünmelisiniz! Hızlı yemek kişisel bir alışkanlıktır; yaş, cinsiyet veya kilodan bağımsız olarak birçok insan bu davranışı gösterir. Hem sağlığınızı hem de kilonuzu koruyarak yemeğinizin tadını daha iyi çıkarmak istiyorsanız bu noktada ilk kuralınız iyi çiğnemek olsun. Hızlı yemek yemenin birçok hastalığa davetiye çıkarabileceğini de sakın unutmayın!

Enerji harcamayı artırır

Çiğneme esnasında salgılanan oral uyaranlar vücudun enerji harcamasını artırmaya yardımcı olabiliyor. Çiğneme işleminin besin tüketiminin termik etkisini artırarak obeziteyi önlemede rol oynadığına dair pek çok çalışma var. Çiğneme işleminin aynı zamanda bağırsak hareketliliğini de artırabileceğinden bahsetmek mümkün. Aslında tüm bunlar gıda alımından sonra vücutta artan ısı durumunu özetliyor, bu da diyete bağlı termojenez (DIT) veya gıdanın termik etkisi olarak biliniyor.

Çiğneme sürenizi artırın

Çiğneme işlemi, yiyeceklerin daha küçük parçalara ayrılmasını sağlar ve yiyeceklerdeki besin ögelerinden daha iyi yararlanırsınız. Ayrıca çiğneme işlemi zaman alır; böylece ne kadar uzun sürede ve çiğneyerek yerseniz, aşırı yeme durumu da engellenir. Besinleri yutmadan önce en az 20 kez çiğnemeyi deneyin. Eğer yeme hızınızı tek başına kontrol etmekte zorlanıyorsanız bir masa saatinden yardım alabilirsiniz. Telefon veya saat kronometresi de olabilir. Yemek sırasında bir şeyler içmek de aslında yemeğe kısa bir mola vermenize yardımcı olur. Elbette içecek seçimleriniz de burada çok büyük önem taşıyor. Yüksek kalorili içecekler yerine, su, maden suyu, ayran gibi düşük kalorili ve sağlıklı seçimleri tercih edebilirsiniz.