Çetin Altan ,yazılarında Şark Toplumlarının siyasi analizini(Siyaset bizde neden böyle ?) yaparken "Doğu'da pusu kültürü vardır ,Batı'da ise düello.

    Düello ,karşısındakine meydan okuma ile olur .Düelloya davet eden kişi ile ,bu davete icabet eden kişi ,Bir hakem eşliğinde  karşı karşıya gelirler.Çarpışmada kullanılacak olan silahın (Kılınç ,veya Tabanca) seçim hakkı davete icabet eden kişiye bırakılır.Hakemin başla düdüğü ile silahlar çekilir .

    Pusuya gelince ,Bir ağacın veya bir taşın arkasına saklanırsın adam oradan geçerken silahla veya sopa ile saldırıp rakibini yok edersin.Rakibin( düşmanın) pusudan haberi yoktur.Vuruşma imkanına sahip olmafığı için hakemde olmaz.

Çocukluğumda bir kaç sefer pusuya düşürülerk öldürülen insan ölülerine tanıklık etmişimdir.Geceleyin köyün sessizliğini bir silah sesi bozar  İnsanlar ellerinde fenerler silah sesinin geldiği yöne doğru koşuşturmaya başlarlar .Sokak ortasında kanlar içinde uzanan bir insan ölüsü .Kimin tarafından pusuya düşürülüp vurulduğu tahmin edilir,çünkü köyde kim kime düşman bellidir.

    Gelelim yazımızın başlığı "Siyasi Tarihimizde Düello".Tarih 30 Aralık 1920 meclis kürsüsünde Bursa Milletvekili Dr Emin Bey ."Salgın hastalıklarla mücadeleyi anlatıyor .Kadınların muayene edilememesi frengi hastalığı ile mücadeleyi zolaştırdığınısöylüyor " Bazı bağnaz milletvekileri buna karşı çıkıyor "Hastalık mikrop yüzünden değil Allahı'ın takdiri.Müslüman kadının muayene edilmesi şeriata aykırı" Dr Emin(Erkul) Beyi kürsüden indirip bir güzel dövüyorlar .Bazı milletvekilleri araya girip ağzı burnu kan çanağına dönmüş Dr Emin'i Bağnaz milletvekillerinin elinden zor kurtarıyorlar.

Emin Bey bu dayağı hiç unutmuyor.meclise Düellonun yasal hale getirilmesi için bir yasa teklifi veriyor .Amacı kendisini döven milletvekillerini tek tek düelloya çağırıp hesaplaşmak .Ama bu yasa teklifi İslama ve Şeriata aykırıdır diye ret ediliyor.

Dedikya bizim kültürümüzde PUSU var .

    Siyasi Tarihimizde ilk yaşanan düello Ardahan Milletvekili  Deli Halid Paşa  ,Afyon Milletvekili Kel Ali(Çetinkaya) arasında yaşanmıştır.Deli Halid Paşa meclis kürsüsünden Malül Gazilerin durumlarının iyileştirilmesi hakkında bir konuşma yaptığı sırada Afyon Milletvekili Kel Ali ile aralarında bir tartışma yaşanır Meclis koridorlarında karşılaşan iki milletvekilinden silahını önce ateşleyen Halid Paşa,  hedef tutturamayınca merdivenlerden düşen Kel Alinin üstüne atlar.Boğuşma esanasında bir silah patlar Halid Paşa vurulur .Aldığı yaradan 5 gün sonra ölür. Ailesi soyadı yasası çıkınca "Karsıalan" soyadını alır.Tarih sayfaları arasında adına pek rastlanmasa da cephelerde gösterdiği cesaretten dolayı O'na Deli lakabı verilmiştir.

    Her ne kadar düello; İslama dolayısı ile Şeriata uygun olmasada ,siyasi arenada sık sık birbirlerin düelloya davet eden siyasilere rastlanmaktadır .En son İçisleri Bakanı ile Zafer Partisi Genel Başkanı  arasında yaşananlar Siyasi tarihimizde bir daha yaşanır mı bilmiyorum?

Torunlarım " Dede bir masal anlat "dedikleri zaman Bu günkü siyasetin içine duştüğü çukuru anlatan Masal tadında  UTANARAK onlara anlatabileceğim bir hikayem olacak.