Mecliste ilk muhalefet partisi Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (TCF) 17 Kasım 1924 tarihinde kuruldu. Kurucular arasında Genel Başkan Kazım Karabekir, Genel Başkan yardımcları Dr. Adnan (Adıvar), H. Rauf (Orbay), Genel Sekreter Ali Fuat (Cebesoy) Paşa vardı.  
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kuruluşunun hemen ardından Halk Fıkrası da isminin başına cumhuriyet sözcüğünü ekleyerek Cumhuriyet Halk Fıkrası (Cumhuriyet Halk Partisi) olarak anılmaya başladı. Her iki partinin cumhuriyet ile birlikte anılması, mecliste oluşabilecek cumhuriyet karşıtı muhalefetin de önüne geçmiş oluyordu. 
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, mecliste 29 kişi ile temsil edilmekteydi. Bu milletvekillerinden altısı İzmir suikastı dolayısıyla İstiklal mahkemelerinde yargılanıp idam edildi. On üçü ikinci meclisten sonra siyaset sahnesinden silindi. Kalanları da 1939'dan sonra siyaset sahnesinde boy gösterebilme şansına sahip oldular. 
Şeyh Sait’in "Din elden gidiyor" diyerek Erzurum Hınıs'tan başlattığı (1924 Ocak) isyan 1925 yılına kadar sürdü. İsyan 14 Nisan’da Şeyh Sait ve arkadaşlarının yakalanması ile son buldu. Şeyh Sait isyanı ile ilişkilendirilen TCF yöneticileri, "Her ne kadar böyle bir irtica hareketinin içinde olmamız, vatandaşı kışkırtmamız, vatandaşın dini duygularını politik çıkarlarımıza alet etmemiz mümkün değildir" deseler de Doğu İstiklal Mahkemesi yöredeki TCF örgütlerinin kapatılmasına karar vermişti. Bunu fırsat bilen hükümet Bakanlar Kurulu toplantısında, "Vatandaşların aldatılmaktan ve kışkırtılmaktan korunması gerekçesiyle "Takrir-i Sükun (Huzurun Sağlanması) Yasası uyarınca TCF’nin merkez ve örgütlerini kapattı (4 Haziran 1925.) 
Böylece meclisteki ilk muhalefet partisi TCF susturulmuş oldu. Bundan sonra parti kapatmaların arkası hep gelecekti. Kimileri din ile ilişkilendirilip laiklik karşıtı olduğu, kimileri komünizm propagandası yaptığı, kimileri de terör örgütünün meclisteki siyasi uzantısı olduğundan dolayı 30 yakın siyasi parti devletin kendini koruma içgüdüsüyle kapatıldı. Ülke siyasi partiler mezarlığına döndü. Sonuç değişmedi. Su 100 derecede kaynar. Biz her seferinde bir kaba suyu doldurarak ateşin üzerinde suyun kaç derecede kaynadığını test etmeye çalışıyoruz. 
6 milyon 500 bin oy almış, meclisin 3. partisi konumundaki bir partiyi (HDP) yok sayarak kapatmaya kalkmak demokrasiye nasıl bir katkı sunacak? Ülkenin hangi sorununu çözecek acaba meraklanıyorum?