Gazetemiz köşe yazarı da olan Diyetisyen Alihan Yeniacun insanların kış aylarında nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili önerilerde bulundu. Kış aylarında insanların yağlı beslenmeye yöneldiğini ifade eden Yeniacun, “Havaların soğumasıyla iştah artışı oluyor. Bunun sebebi havaların soğumasıyla vücudumuzun kendisini ısıtması için daha fazla enerji harcaması. Daha fazla enerji harcanan bir dönemde daha fazla tüketime yönelme durumunda bu yağlanmaya neden olabilir. Bu bir avantaja çevrilip porsiyonlar daha kontrollü olursa kış dönemi daha verimli geçirilebilir. İnsanlar özellikle ikindi akşam saatlerinde çok sıkıntı yaşıyor. İkindi saatleri çok boş geçiyor. Çoğu insan akşam yemeğinde kendisine çok yükleniyor. Akşam saatinden sonra evde geçen boş sürede insanlar atıştırmayı, aşırı meyve tüketmeyi bir etkinlik olarak görüyor. Bu aslında bir zaman öldürme. Dizi izleyip bir tabak çerez yeme yerine, kitap okurken bitki çayı içmek çok daha mantıklı” dedi.
“TOPLUMDA B12 EKSİKLİĞİ ÇOK YAYGIN”
Kış döneminde bağışıklık sisteminin çok düştüğünü vurgulayan Yeniacun, “Sürekli kapalı ortamlarda vakit geçiriyoruz. Bu durumda hastalıklara ve birbirimizle temasa daha müsait hale geliyoruz. Bunun için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Alanya’da yaşıyoruz. Güneşimiz çok güzel ama yazın kimse 12 saat güneşlenmiyor.  Güneşlenmeyince D vitamini eksikliği ortaya çıkıyor. D vitamini eksikliğini süt, yumurta, et ve peynir gidermeye yardımcı oluyor ancak bu ürünlerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. Toplumda B12 eksikliği çok yaygın. B12’den zengin ürünler olan et, süt, yumurta, somon, midyeden beslenirsek bu sorunu birazcık gidebiliriz” diye konuştu.  
“GÜN İÇERİSİNDE ARA ÖĞÜNLERE YAYIN”
C vitamini konusuna da değinen Yeniacun, günlük 3-4 meyve tüketilmesini önerdi.  Yeniacun, “Turunçgiller olarak çok zengin bir bölgede yaşıyoruz. Günlük birkaç tane meyve sınırlaması yapmak ve günlük meyve porsiyonlarımızı yaparken de ideali bunun 3-4 meyve arası. Bunu sadece akşam saatine yaymak değil, gün içerisinde ara öğünlere yaymak gerekiyor. Sabah yenilmeyip akşam meyve tüketilmesi kan şekerinin fırlamasına ve doğal olarak yağlanmaya sebep oluyor” ifadelerini kullandı. Hamur işi ve tatlı tüketilmesini ancak porsiyon kontrolüne dikkat edilmesini isteyen Yeniacun, 6-7 baklava yemek yerine sütlü tatlı tüketilmesini önerdi. 
“ÖĞLEDEN SONRA BİR ŞEYLER ATIŞTIRIN”
Ara öğünlerde atıştırmalıkların tüketilebileceğini aktaran Yeniacun, “Çalışan birçok insan öğle yemeğini 12.00-13.00 saatlerinde akşam yemeğini ise saat 19.00’da yiyor. Arada 6 saat gibi çok uzun bir süre var. Saat 15.30-16.00 gibi bir şeyler atıştırılırsa hem metabolizma hızlanır hem de akşam çok yeme hissiyatının önüne geçilmiş olunur. Bu hissiyatın önüne geçilirse de doğal olarak yağlanmayız” dedi.  
“GÜNLÜK 12 ADET YEMEK YETERLİ”
Akşam saatlerinde sadece meyve değil, çerez tüketiminin de fazla olduğunu aktaran Yeniacun, bu konuda aşırıya kaçmamak gerektiğini dile getirdi. Yeniacun, “Badem, fındık, fıstığı yiyeceğiz ama bunun 12 tanesi günlük çinko ihtiyacını karşılamak için yeterli. Bunun çok daha üzerine çıkmaya gerek yok” diye konuştu. 
“SUYUN İÇERİSİNE ÇİLEK VE LİMON EKLENEBİLİR”
Kış aylarında vücuttan su çekilmesine neden olan çay ve kahve tüketimine yönelim olduğunu söyleyen Yeniacun, 70 kilo olan bir insanın 2.1 litre sıvı tüketmesi gerektiğini kaydetti. Yeniacun, “Daha yüksek metabolizma isteniyorsa 2.7 litreyi zorlamak gerekiyor. Önümüzde su dolu bir bardak varsa biz bu suyu tüketiyoruz. Su bardağı önümüzde değilse, kesinlikle tüketmiyoruz.  Arabada ve iş yerinde temiz su bulundurmak önemli. Bazı kişiler belli su markalarını beğenmeyebiliyor. Bunun yerine suyun içerisine çilek ya da limon parçaları eklenip tadı yumuşatılıp aromalı hale getirilebilir. Bu yöntemle su tüketiminde güzel adımlar atılmış olur” ifadelerini kullandı.   
“KAHVALTI YAŞAM TARZINA GÖRE PLANLANMALI”
İdeal kahvaltının nasıl olması gerektiği ile ilgili soruyu da cevaplayan Yenaicun, bunun kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğini söyledi. Yeniacun, “Yaşam tarzına göre planlama yapmak gerekiyor. Standart bir Türk kahvaltısında çok fazla çeşit var. Özellikle kızartmalar olmamalı. Yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillik olmalı. Ekmek olarak beyaz ekmek yerine tam buğday ya da çavdar ekmeğini tavsiye ediyoruz. Belki süt, yulaf ve meyvelerden oluşan bir menü de kahvaltı olarak kabul edilebilir ama bunun ideali şudur diye kabul edilebilecek net bir cevap veremem” dedi. – Erkan Uysal