Turşu suyu Türk kültürünün vazgeçilmez bir alışkanlığıdır. Hayatımızdan eksik etmediğimiz turşunun sularının faydaları saymakla bitmiyor. Turşu iştah açıcı özelliği, C vitamini açısından zengin olması, yararlı bakteriler barındırması ve kolesterolü düşürücü özelliğiyle çok sağlıklı bir gıdadır. Bunun yanında turşu suyunun faydaları da sağlığımıza olumlu etkilerde bulunur.
Turşu suyu bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha güçlü olmamızı sağlar. Bunun yanında turşu suyunun birçok faydası bulunmaktadır. Türk kültürünün vazgeçilmez alışkanlığı olan turşu suyunun faydalarına inanamayacaksınız. Peki Turşu suyunun faydaları nelerdir?  Turşu suyu hangi hastalıklara iyi gelir?...

Turşu çeşitli sebze veya meyvelerin karıştırılıp yapılır. Tuzlu ve sirkeli suda bekletilen bu besinlerin bir süre sonra asidik özellikleri suya karışır. Uzun süre havasız ve güneş görmeyen bir ortamda bekletilerek yapılan turşuların insan sağlığına birçok faydası vardır. Arkaik kültüründen kalan bu karışım aynı zamanda tıbbı tedavilerde de kullanılmıştır. Yöntemin amacı yazları bulunan besinleri kışları da tüketilmesi amaçlanmıştır. Türk mutfağında etli yemeklerle tüketilen turşu adeta vazgeçilmez bir garnitür olmuştur. Ev yapımı olan turşular hakkında uzmanlar bağışıklığı güçlendiren doğal ilaç olarak bahseder. Güçlü bir antioksidan özelliği olan turşuya mide ekşimesi sırasında bal ekleyerek tüketildiğinde fayda sağlar.

TURŞU SUYU NEDİR?

Turşu kurma çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bir süre bekletilerek uzun süre saklanabilecek hale getirilmesidir. Genelde kırsal alanda kışa hazırlığın önemli bir kısmıdır. Elde edilen ürüne turşu denir. Arkaik kültürde ilk kez topraktan yapılma büyük boy küpler içerisinde kurulumu yapılmaktaydı. Ticari ürün olarak kullanılmaya başlandığı antik çağlarda ahşaptan yapılan kaplarla taşındığı ve saklandığı da görülmekle birlikte ahşap ve asidin reaksiyonları nedeniyle kalıcı olarak hep toprak kaplar tercih edilmiştir. Günümüzde bu tür toprak kapların yerini plastik, cam kavanoz, paslanmaz teneke kaplar almıştır. Turşu kurmak tadına doyulmaz yaz sebze ve meyvelerini kış aylarına saklamak için geliştirilen yöntemdir. Turşu çeşitli sebze ve meyvelerin sirke ve salamura denilen tuzlu su içerisinde laktik asit fermantasyonu tekniği ile dayanıklı hale getirilmesidir. Türk mutfağının geleneksel tatlarından biri olan turşu özellikle kuru fasulye ve bakliyat yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Turşu iştah açıcı özelliği, C vitamini açısından zengin olması, yararlı bakteriler barındırması ve kolesterolü düşürücü özelliğiyle çok sağlıklı bir gıdadır. Her sonbaharda kış aylarında yemek için turşu kurmak Türk kültüründe vazgeçilmez bir alışkanlıktır.

TURŞU SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Hayatımızdan eksik etmediğimiz turşunun sularının faydaları saymakla bitmiyor. Hangi turşuyu seviyor olursanız olun sadece tanelerini tüketmekle kalmamalısınız. İlaç niyetine içilmesi gereken turşu suyunu yabana atamayız.Şimdi turşu suyunun faydalarına bakalım ;

KAS KASILMALARINA İYİ GELİR

İster inanın ister inanmayın birçok sporcu günlük egzersizlerinden sonra turşu suyu içmeyi tercih ediyor. Sebebi turşu suyunun kas ve eklem ağrılarına iyi gelmesi, krampları geçirmesi. Spor yapanlara duyurulur.
Dehidrasyon yani vücudun aşırı su kaybetmesi durumunda turşu suyu adeta bir yardımcıdır.
Bu durumda bol su tüketmek tabii ki ilk akla gelen şey ancak ondan çok daha iyi bir seçenek var elimizde. İçinde hem sodyum hem de potasyum olduğundan turşu suyu vücudun kaybettiği suyu daha hızlı yerine koymakla kalmıyor, daha uzun süre bu şekilde kalmanızı sağlıyor. Zira terleyerek vücuttan sodyum ve potasyumu attığımızı düşünürsek turşu suyu bunları vücuduna geri kazandırma özelliğine sahip. İshalden muzdarip olanlar, akşamdan kalanlar turşu suyunu es geçmemelidir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİYOR

Mikroplara karşı en korumasız olduğumuz kış aylarında bağışıklık sistemini güçlü tutmamız gerekiyor. İçinde C ve E vitaminleri kadar antioksidan da barındıran turşu suyu böylelikle bağışıklık sisteminizi de güçlendirerek sağlığınızı korumak için canla başla uğraşıyor.

KİLO VERMENİZE YARDIMCI OLUYOR

Turşu suyu içinde bulunan asetik asitin yağ birikimini azaltma ve metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olma gibi özellikleri var. Ana malzemesinin sirke olduğunu düşünürsek ve sirkenin de kilo vermeye etkisini de biliyorsak aslında çok da mantıksız değildir.

KAN ŞEKERİNİ DENGEDE TUTUYOR

Yine içerdiği sirke sebebiyle turşu suyu yemek sonrası kan şekeri seviyesini dengeliyor. Yalnız burada içilen miktarı çok az tutmak önemlidir.
Sabah saatlerinde içilen turşu suyunun bağırsak sorunlarını giderdiği biliniyor. Bu sebeple kabızlık çekenlerin de kurtarıcılarından biri turşu suyu. Hatta nokta atışı yapalım, lahana turşusu suyu bu konuda çok daha iddialıdır.

VÜCUDUN İHTİYAÇ DUYDUĞU BİRÇOK MİNERALİ BARINDIRIYOR

Turşu ve suyu, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi vücut için çok önemli olan mineralleri barındırıyor. Düzenli olarak sebze ve meyve tüketemiyorsanız bu ihtiyacınızın bir kısmını turşu suyu içerek de karşılayabilirsiniz.

HAZIMSIZLIĞA İYİ GELİYOR

Turşulardaki besinlerde bulunan yüksek orandaki liflerin sindirim sistemi üzerinde birçok olumlu etkisi var. Turşu suyu da bu açıdan sıklıkla hazımsızlık sorunu yaşayanların bu sıkıntılarından kurtulmasına yardımcı oluyor.

ALZHEIMER GİBİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARINA İYİ GELİYOR

Turşunun içindeki sarımsak sayesinde sinir sistemimiz de güçleniyor. Zira sarımsağın içinde bulunan flavonidler isimli materyallerin Alzheimer hastalığı için son derece faydası olduğu biliniyor.
MİDE BULANTISINA İYİ GELİR

Turşu suyunun gerçekten de mide bulantısını yatıştırdığını biliyor muydunuz? Sirke midenizdeki pH'ı dengelemeye yardımcı olur ve mide gurultularını yatıştırır. Tuzlu su ayrıca kustuktan sonraki su kaybından sonra vücudun kendisini toparlamasına yardımcı olur. Hamile kadınların sıklıkla turşu aşermesi normaldir.

YİYECEKLERİ DAHA UZUN SÜRE SAKLAMANIZA YARDIMCI OLUR

Turşu suyu tam anlamıyla salatalık gibi taze sebzeleri aylarca saklamak için tasarlanmış lezzetli bir tuzlu su. Yalnızca salatalıklar bitti diye tuzlu suyu kullanmaya devam etmemeniz için hiçbir sebep yok. Bunun yerine kalan turşu suyunu lahana ve havuç gibi kalan sebzeleri çabucak turşu yapmak için kullanın. Böylece birkaç gün daha saklayabileceksiniz.

TAHRİŞ OLAN CİLDİ YATIŞTIRIR

Eğer kaşınan bir böcek ısırığınız ya da sinir bozucu bir kızarıklığınız varsa kaşıntıyı rahatlatmak için üzerine biraz turşu suyu sürmeyi deneyin. Herkesin en sevdiği çözüm olan kaşımak yalnızca cilde zarar verir. Turşu suyu kaşıntıyı hafif asidik bir yanmayla dengeleyerek imdada yetişir. Yalnızca, tuzlu su biraz cilt kuruluğuna neden olabileceğinden üzerine bir miktar nemlendirici sürmeye dikkat edin.
SAKSI BİTKİLERİNİ CANLANDIRIR

Eğer evdeki bitkileriniz toprağa dönük duruyorsa, sağlıklı bir porsiyon turşu suyu onları canlandırıp dikleştirebilir. Bitkiler mutlu ve sağlıklı bir şekilde büyümeye devam etmek için çok fazla potasyuma ihtiyaç duyarlar. Hatta bazen yeteri kadar üretmek için kendi başlarına mücadele ederler, özellikle kullanabilecekleri toprak küçük bir miktar olduğunda. Turşu suyu halinde potasyum eklemek (toprağın pH'ını dengelemek için asitle birlikte olduğundan) bitkilerin büyümelerini oldukça hızlandıracaktır.

BAKIR TAVALARI TEMİZLER

Bakır tencereler ve tavalar mutfağınızda asılı durduğunda güzel görünebilir, ama renkleri yeşile dönüşmeye başladığında o kadar da güzel görünmeyebilirler. Oksitlenme olarak adlandırılan bu süreç, bakır havaya temas ettiğinde olur. Ama bunu birazcık sodyum-asit çözeltisiyle tersine çevirmek çok kolay. Sodyum ve asit yani tuz ve sirke, turşu suyunda hâli hazırda karışık olarak bulunuyor.