İş hayatı, ev düzeni, trafik sorunu gibi sebeplerden dolayı kendine ayırdığı vakit giderek azalıyor. Bu nedenle kendisine yapılması gerekenler listesi çıkaranlarda psikolojik olarak bazı sorunlar meydana geliyor. Stres, kendini tehlikede hisseden kişilerin beyninde ‘savaş’ ya da ‘kaç’ emrinin sinir sistemini alarma geçirmesiyle tanımlanıyor. Stres altında olan kişilerde genellikle ajite olma, sinirlenme ve karamsarlık halleri görülüyor. Kendisini boğuluyor gibi, terkedilmiş, değersiz ve yetersiz hisseden stresli kişiler, aşırı güven veya tam tersi şekilde güvensizlik duyguları yaşayabiliyor. Bazıları ise başarısızlıklara yoğunlaşıyor.

Stres bozukluğu mideyi de vuruyor
Duygusal değişimlere yol açan stres bazı bedensel tepkilere neden oluyor. Yoğun stres yaşayan kişilerde solunum ile beraber kalp atışının hızlanması, ter bezi faaliyetlerinin artması, göz bebeklerinin aşırı derecede büyümesi, sindirimin yavaşlayarak mide asitlerinin artması ve tansiyonun yükselmesi görülebiliyor. Stres sebebiyle uyku bozukluğu, çenede kilitlenme ve diş gıcırdatma sorunlarıyla da karşılaşabilen stresli kişiler, aşırı endişe veya kayıtsızlık duygularını da yaşayabiliyor.

Siz strese yatkın mısınız?
Dış faktörlerin yanı sıra bazı insanların yapıları strese daha yatkın oluyor. Daha rekabetçi oldukları görülen bu kişiler genellikle bir telaş halinde, katı ve keskin davranışlı, aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışan bir hayatı tercih ediyor. Daima önde olmak isteyen bu kişiler, performansı hep rakamlar ile ölçüyor. Strese yatkın bu kişiler, hırslı oluyor ve hep takdir bekliyor.

7 adımda stres yönetimi
Yoğun stres altında kalındığında öncelikle nefes egzersizleri yapılmasını öneren uzmanlar, genel olarak stresten arınmak ve stressiz bir hayat için şu adımların takip edilmesi öneriliyor:

Boş vakitlerinizi planlayın
Savunmaya geçmeden önce dinleyin
Kendinizi sakinleştirecek egzersizler yapın
Rutin olarak yaptığınız şeyleri, örneğin yemek yemeyi bir keyif haline getirin
Evinizde kendinize dinlenme alanları yaratın
Planlanmış tatillere çıkın
Çevrenizin sizi yıpratmasına izin vermeyin.