HASTANE NELER YAPTI?
Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, göreve geldiği Eylül 2019’dan bugüne hastanede yapılan yenilikler, gelecek projeleri, rakamlarla korona virüs salgını ile mücadele, salgın dışında hastanedeki diğer sağlık hizmetlerinin boyutu, aşılama çalışmalarının son durumu, normalleşme adımları hakkında Gerçek Alanya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kemal Cengiz’e açıklamalarda bulundu. 
Antalya bölgesinde ‘Eğitim Araştırma Hastanesi’ olarak 3. basamak sağlık hizmeti yürüten ikinci hastane olduklarını belirten Lakadamyalı, bu çerçevede bir yandan eğitim faaliyetleri bir yandan da özellikli sağlık hizmetlerinin eksiksiz olarak yürütülmesini sağladıklarını söyledi. 

EĞİTİM FAALİYETLERİ
“Ekim 2020’de tıp fakültesi 4. dönem öğrencileri aramıza katıldı. Temmuz ayında 5. dönem öğrencileri katılacak. Ocak 2021 tarihi itibariyle 4 bölüme 18 asistan başladı. Uzmanlık eğitimi de verebilir yetkinliğe geldik. 
SAĞLIK HİZMETLERİ
Hastanemizde kurulan kalp merkezi ile hastalarımıza anjiyo, görüntüleme, tedavi, yoğun bakımda izlenmesi, ameliyat yapılması hizmetleri başladı. 
Ayaktan kemoterapi ünitesi, ilaç uygulama ünitesi, kanser hastalarına yönelik tedavimizi de başlatmış olduk.  Talasemi ve inme merkezi büyük ölçüde gerçekleşti. 
Çocuk sahibi olamayan kişilerin sorunu saptanıp tedavisinin düzenlenmesine ilişkin aşılama ünitemiz de kuruldu. Aşılama yöntemimizin sonuçlarını artık görüyoruz, gebelikler başladı. 

SEVK EDEN DEĞİL, SEVK ALAN HASTANE OLDUK
2019 yılının sonlarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp hızla tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınının 11 Mart 2020’de Türkiye’de ve 14 Mart 2020’de Alanya’da görülmesiyle başlayan mücadele dönemine değinen Başhekim Lakadamyalı, gerek ülkede gerekse ilçede hastalara müdahalede altyapısal olarak bir sorun yaşamadıklarını vurguladı. Hastaneye başvurup yatışının yapılması gereken hastaların geri çevrilmediğini belirten Başhekim, “Hatta sevk eden değil çevre il ve ilçelerden sevk alan hastane noktasına geldik.” dedi.
TIP BAYRAMINDA KÖTÜ BİR HEDİYE OLDU
“14 Mart 2020’de Tıp Bayramı’nda bize kötü bir hediye oldu” diyen Lakadamyalı, Alanya’nın 6 Nisan 2020’de kurulan PCR test ünitesine sahip ilk ilçe olduğunu vurgulayarak “Bu ünitede toplam 102 bin 702 numune değerlendirildi. Bu rakam, günlük olarak artıyor. Yurt dışı PCR test ünitesinde yaklaşık 13 bin 177 kişiye test uygulanmış durumda. 08.00-24.00 saatleri arasında 4 hekim arkadaşımızın olduğu Covid-19 poliklinik alanı oluşturduk ve şuana kadar yaklaşık 65 bin 979 kişi bu poliklinikte muayene edildi. Covid-19 servisimizde 1 yılda 1800 civarında hastamıza hizmet verdik.” Şeklinde konuştu. 

DİĞER SAĞLIK HİZMETLERİ AKSATILMADI 
İlk vakanın görüldüğü günden itibaren 1 yıllık süreçte pandemi ile mücadele dışında da sağlık hizmetlerine kesintisiz devam ettiklerini belirten Lakadamyalı, 11 Mart 2020-21 tarihleri arasındaki bir yıllık periyotta Covid-19 dışı rakamları şöyle paylaştı: 
“Covid-19 dışı hasta sayımız 867 bin 917 olarak gerçekleşti. 14 bin 78 ameliyat yaptık. Acil servisimizde 252 bin 311 kişiyi karşıladık. Covid-19 dışı yoğun bakımda hasta sayımızda 3 bin 649 olarak gerçekleşti. 
Bölgenin tek pandemi hastanesi olarak birincil olarak salgınla mücadele ederken salgın dışındaki rutin sağlık hizmetlerini aksatmadan yürütmeye çalıştık.”


 
İŞTE AŞILAMA RAKAMLARI 
Pandemi ile mücadele bağışıklama için aşılama uygulamasına geçildiğini ve Alanya’da ilk aşıyı 14 Ocak 2021’de kendisinin olduğunu belirten Başhekim Lakadamyalı, hastanede 20 odalı aşı merkezi oluşturulduğunu aktardı. Lakadamyalı, “Aşı merkezimizde şuana 19 bin 754 kişiye SinoVac aşısı,  18 bin 207 kişiye de BionTech aşısını yaptık. Yani sadece hastanemizde 37 bin 961 kişiye aşı yapıldı. Bu rakamlar günlük olarak güncelleniyor. Nüfusumuza göre şuanda iyi bir noktadayız.” dedi. 

NORMALLEŞMEDE DE UNUTMAYIN
İnsan hareketliliği arttıkça ve temizlik - maske – mesafe kurallarına uyulmuyorsa bulaş zincirinin ortaya çıktığını ve bir kişinin birden fazla kişiye virüsü yayabildiğini belirten Lakadamyalı, tam kapanmanın ardından geçilen kademeli normalleşme döneminde de kurallara uyulması gerektiğini hatırlattı. 
TEDBİRLER VAKALARI DÜŞÜRDÜ
Özellikle yılbaşından itibaren İngiltere varyantı diye adlandırılan mutasyon ile virüsün çok daha fazla bulaşıcı bir özelliğe büründüğünü ifade eden Başhekim, ülkemizde de vaka sayılarının bu neden hızlı bir şekilde yükseldiğini belirterek 3 haftalık tam kapanma tedbirinin bu nedenle alındığını aktardı. Tam kapanma sürecinin sağlık açısından başarılı olduğunu belirten Lakadamyalı, ülkede vaka sayılarında 60 binlerden 10 binlere düşüldüğünü, hedefin 5 bin vakanın altına inmek olduğunu söyledi. 
ESKİ NORMALİ YAŞAYAMAYIZ
Lakadamyalı, Alanya’da da pozitif vaka oranında belirgin bir düşüşün yaşandığını aktararak “Tedbirler oldukça etkili oldu. Ancak bu bizi rehavete kaptırmamalı. Çünkü burada eski normal hayatımızı yaşamamız söz konusu değil. Eski normale geri dönersek maalesef temasla birlikte bulaş zinciri tekrar harekete geçecek ve vaka sayısı artabilecek. İnsan hareketliliğinin çok artmaması gerekiyor. Aşı yoluyla bağışıklamayı sağladığımız zaman bu bulaş zinciri de ortadan kalkacak. İnşallah sonbaharda eski normal günlerimizi yaşamaya başlayacağız diye ümit ediyorum.” dedi.
AŞI BİREYSEL DEĞİL TOPLUMSAL TERCİH
Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hastalığı geçirerek veya aşılama yolu ile bağışıklık kazanılabildiğini vurgulayan Lakadamyalı, korona virüs hastalığını geçirmenin büyük riskleri bulunduğunu, bu nedenle aşı ile bağışıklama sağlamanın son derece önemli olduğuna dikkat çekti. “Ben aşı olmayayım” diyenlere “Ya aşı olacaksınız ya da hasta olacaksınız” diyen Lakadamyalı, “Aslında aşı olmak bireysel değil, toplumsal bir tercih. Bireyin çevresindekileri korumasının yolu aşı olmaktır. Başka bir yolu maalesef yok. Aşı bizim için tünelin ucundaki ışık, esas umut kaynağımız. Diğer aşılardaki gibi ciddi olmayan bilindik yan etkileri var. Ancak aşıdan dolayı hiçbir ölüm bildirilmedi. Yani aşı olmak oldukça güvenli. Endişelenecek bir durum yok. Hayatımızın normalleşmesi için, özgürlüklerimizi geri kazanmak için elbette ki bunun çerçevesinde de ekonomik olarak da hayatımızın eski çalışma düzenine kavuşabilmesi için temel unsur aşı. Mutlaka sıramız geldiği anda aşımızı olalım. Aşı bizi normal hayata taşıyacaktır.” şeklinde konuştu.

RANDEVU ALIRKEN DİKKAT!
Aşı randevu sisteminin bakanlık tarafından planlandığını ve hastane olarak sadece aşının uygulamasını gerçekleştirdiklerini söyleyen Lakadamyalı, randevu alırken sistemden hastaneyi seçtikten sonra sadece ilk odalara bakıp randevu alamama gibi bir sorunla karşılaşmamak için 20 aşı odasının tamamının kontrol edilmesini istedi. Başhekim, sırası gelip de aşı olmayanların haklarını kaybetmediklerini, randevu alabileceklerini söyledi. 

HANGİ AŞIYI OLMALIYIZ?
Lakadamyalı, “Hangi aşıyı olmalıyız” sorusuna şöyle cevap verdi: “Hangi aşıyı buluyorsanız o aşıyı olun. Ben SinoVac aşısı oldum. Randevu alırken sistemde iki seçenek var: SinoVac veya BioNTech. Tamamen kişisel olarak belirleyebilirsiniz. Ama en önemlisi firma ya da marka değil aşı olmak. Sistem ilk doz hangi aşıyı olduysanız ikinci randevuda da o aşıyı olmanızı sağlıyor.” 

ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI YAPILACAK MI?
Tüm dünyada aşı uygulamalarının üzerinden bir yıl bile geçmediği için tam olarak aşının kişileri ne kadar süre koruduğu hakkında bir fikir olmadığını belirten Başhekim Lakadamyalı, “Dolayısıyla bizim rapel diye adlandırdığımız bir güçlendirici doza ihtiyaç olabilir deniyor. Yani iki dozunu olmuş kişilerin belki 6. ayında bir güçlendirici doz yapılmasıyla ilgili bilim dünyasında bir tartışma var ama netleşmiş bir durum yok. Şuanda ülkemizde yapılan her iki aşının da etkili ve güvenilir olduğunu çok rahat söyleyebiliriz. Ülkemizde milyonlarca aşı yapıldı. Aşı olan kişilerin büyük ölçüde hastaneye yatışı gerekmiyor, aşı oldukça koruyucu ve yaşamı tehdit eden hiçbir olumsuz bir durumu da yok.” diye konuştu. 

KORONAVİRÜSTEN SONRA HEDEFLER 
Kalp merkezinin gerekliliği olan açık kalp cerrahisi uygulamaları başlayacak. 
Üremeye yardımcı aşılama merkezi tüp bebek merkezine evrilecek. 
Kanser hastalarının tanı ve görüntüleme yöntemleri artış gösterecek, kapsamlı bir onkoloji merkezine dönüşecek. 
Yoğun bakım ve mevcut yatak sayısının iki katına çıkmasıyla ilgili çalışmalar olacak. 
Eğitim faaliyeti uzmanlık eğitimi şeklinde büyüyecek. 

PAYALLAR’DAKİ HASTANE HİZMETİ GELİŞTİRECEK 
Sağlık hizmetinde birinci basamağın aile sağlığı merkezi, ikinci basamağın devlet hastanesi, üçüncü basamağın da eğitim araştırma hastanesi olduğunu belirten Başhekim Lakadamyalı, “Şuanda Alanya’da ikinci basamağımız yok. Yani Alanya Devlet Hastanesi artık yok. Ancak Payallar’da planlaması var, ihalesi gerçekleştirildi. Devlet hastanesi sisteme girince sağlık hizmeti sunumu açısından çok iyi olacak. İleride tıp fakültemizin bağımsız bir hastanesi olabilir. Burası da eğitim araştırma hastanesi olarak eğitim faaliyetine aynı şekilde devam edecek” dedi. 

ESKİ DEVLET HASTANESİ YIKILACAK
Lakadamyalı, eski devlet hastanesinin poliklinik bölümü dışındaki diğer binasının tadilat yapılıp kullanılabilecek nitelikte olmadığı için yıkılacağını, yeni yapılacak binanın Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi (AMATEM) olarak hizmet vereceğini aktardı. 
Kemal Cengiz – ÖZEL HABER