Bel ağrısı, doktor ziyaretlerinin oldukça yaygın bir nedenidir ve işle ilgili engelliliğin en sık karşılaşılan nedenidir. Sıklıkla ağır nesneleri kaldırırken yapılan ani hareketler, zayıf vücut mekaniği nedeniyle ortaya çıkan kas burkulmaları veya zorlamalar gibi bir yaralanmanın sonucudur. Bel ağrısı; omurilik kanseri, yırtılmış veya fıtıklaşmış disk, siyatik, artrit, böbrek veya omurga enfeksiyonları gibi belirli hastalıkların bir sonucu da olabilir. Bel ağrısının tedavisi teşhis edilen veya şüphelenilen belirli bir nedene yönelik planlandığında optimal sonuçlar elde edilir. Bel bölgesinin zorlanmasından kaynaklanan akut sırt ağrısı için başlangıçta evde yapılan uygulamalar yararlı olabilir. Bel Ağrısı hareketleri kısıtlayan, yürümeyi, ayakta durmayı, hatta oturmayı dahi zorlaştıran, can sıkıcı ve oldukça da yaygın bir şikayettir. Beli ağrıyanlar genellikle hemen fıtıktan şüphelenir ama bu yanlış bir görüştür. Ağrı şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterdiği ve tam olarak ölçülemediği için, sadece ağrıdan yola çıkarak bu duruma neyin yol açtığını tahmin etmek güçtür. İyi bir doktor tarafından sorulacak doğru sorularla bel ağrısı stres kaynaklı mı, duruş bozukluğundan mı veya kireçlenmeden mi kaynaklanıyor, teşhis edilebilir.

İşte bel ağrısının nedenleri...

1 - STRES

Stresin vücudumuza farklı şekillerde zarar verdiğini biliyoruz. Bunlardan biri de bel ağrılıdır. Stres hormonu nedeniyle gerilen bel kasları, bel ağrısına neden olur. Özellikle iş hayatındaki stresle birlikte, gün içerisinde gerilen vücut bu şekilde dışarıya bir imdat çağrısı gönderir. İşini sevmeyenler, tüm gün başka bir yerde olmanın hayalini kuranlar ve stres altında çalışanlar bel ağrısından şikayetçi olabilirler.

2 - HAREKETSİZ YAŞAM
Hareketsiz yaşam, günlük hayatımızın her anında kullandığımız otomobil, asansör ve spor yapmamak kilo almaya, kas ve eklemlerimizin esnekliklerini kaybetmelerine ve bel ağrılarımızın daha kolay ortaya çıkmasına neden olmakta. Bel egzersizleri ile bel kaslarımız daha güçlü ve esnek hale gelerek omurgamızın dik durmasına destek olurlar. Kardiyo ve ağırlık çalışmaları önemli olsa da yoga ve stretching egzersizlerinin de belimiz için özellikle önemli olduğunu unutmayalım.

3 - BEL FITIĞI

Bel fıtığı, siyatik ya da disk hernisi adlarıyla da bilinir. Ağır kaldırma, zorlayıcı hareketler veya bir kaza sonucu, omurlar arasındaki disklerin bozulması ya da yırtılması sonucu omurlar arasındaki kıkırdak dışarı çıkar ve bel fıtığı meydana gelir. Fıtık nedeniyle bölgedeki sinirlerin sıkışması, bel ağrısına ve zamanla topuğa kadar inen şiddetli ağrılara yol açabilir.

Bel fıtığının farklı türler vardır ve her bel fıtığı mutlaka ameliyat gerektirmez. Fıtık ameliyatında fıtıklaşmış disk boşaltılır. Ameliyat sonrası dikkat edilmezse fıtık yeniden oluşabilir. Sigara içilmemeli, kilo almamaya dikkat etmeli, fazla ağırlık kaldırmamalı ve bel sağlığına uygun bir yatakta uyumalıdır.

4 - OFİS SANDALYENİZ
Çalışırken, bilgisayar başında, otomobille ya da uçakla seyahat ederken ya da uzun bir filmi seyrederken dahi uzun süre hareketsiz bir şekilde oturmak bel ağrısı nedeni olabilir. Oturur pozisyonda belimizde bulunan omurlar arasındaki vücudun doğal amortisörleri olan disk eklemleri içindeki basınç artarak bel ağrısına neden olabilir. Eklem yüzeyinde zamanla gelişen çatlaklar ve aşınma nedeniyle eklem ağrı daha kolay ve kısa sürede ortaya çıkabilir. Oturarak çalışanların saat başı yerlerinden kalkmalarında, hareket etmelerinde ve doğru oturma pozisyonlarını destekleyecek bir sandalye seçmelerinde fayda vardır.
5 - FAZLA KİLOLAR

Fazla kilolar kişilerin sağlığını pek çok farklı açıdan tehdit eder. Kalp damar hastalıkları, tansiyon, şeker rahatsızlıkları dışında fazla kilolar, bele gereğinden çok yük binmesi ve bunun sonucunda bel ağrısı anlamına gelmektedir.

6 - KONFORSUZ YATAK
Yatağınız, uzandığınız zaman vücudunuzun tüm noktalarına eşit destek vermeli ve özellikle beliniz ile yatak arasında boşluk kalmamalıdır. Orta sertlikte yataklar tercih edilmelidir. Aşırı sert ya da aşırı yumuşak yataklar da bel ağrısına neden olabilirler.
7 -  BEL KAYMASI

Omur adı verilen ve omurgamızı oluşturan kemikler düz bir çizgi şeklinde ardı ardına sıralanır. Zorlama, düşme, kaza nedeniyle veya yaşa bağlı olarak omurlar bu düz çizgiyi bozup, birbirlerinin üzerine doğru kayabilir ve bu duruma bel kayması denir. Bel fıtığı ile karıştırılır ama bel fıtığında omurlar arasındaki kıkırdak sorun yaratırken, bel kaymasında omurların kendisi yani kemik sorun yaratmaktadır. Omurların kayması sinirler üzerinde baskı veya gerilme yaratır ve bu da bel ve bacak ağrılarına yol açar.
Bel kayması olan kişiler belli bir mesafeyi yürürken bel ve bacak ağrısı yüzünden sık sık durmak isterler. Ağrının yanı sıra bacaklarda uyuşukluk, yanma ve kramp meydana gelir. Ayakta durmak şikayetleri arttırır. Bel kayması farklı derecelerine göre korseleme, fizik tedavi ya da cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.

8 - BÜYÜK GÖĞÜSLER

Büyük göğüsler vücudun ön kısmına daha fazla yük bindirerek omurganın öne doğru eğilmesini teşvik eder ve bel ağrısına neden olabilirler. Göğüslerin ağırlığını dengeleyecek, omurgaya destek olacak bir sütyen kullanılması bel ağrılarını hafifletecektir. Büyük göğüsler nedeniyle bel ağrısı çeken kadınların omurgayı dengelemesi için uygun bir sırt çantası kullanmaları daha dik durmalarına ve bel ağrılarından kurtulmalarına yardımcı olacaktır.

9 - KİREÇLENME

Eklemlerde uzun dönemde meydana gelen yıpranmalar, vücudun fiziksel baskılara karşı daha dayanıksız olmasına yol açar. Yaşlılıkla birlikte oluşan kireçlenme, pek çoğumuzu etkiler ve zamanla oluşan bu aşınma sorunu, beli de kapsayan ağrılar meydana gelebilir.

10 - KAS KÖKENLİ AĞRILAR
Bel ağrılarının pek çoğu kas kökenlidir. Normalde alışık olmadığınız kadar ağır bir aktivite sonucu, bel bölgesindeki kaslarda gerilme olabilir. Eşya taşımak, bavul taşımak ya da uzun bir yolculuk sonrası beliniz ağrıyabilir ki bu tip ağrılar biraz dinlendikten sonra geçer. Ayrıca mevsim değişiklikleri, rüzgarda kalmak, klima çarpması gibi etkenler de bu kasların tutulmasına ve bel ağrısına yol açabilir.

Bel ağrılarının bir başka sorumlusu da zayıf karın kasları olabilir. Karın kasları zayıf olduğunda, onların tembelliğini örtmek için bel bölgesindeki kaslar devreye girer. Ancak bu kez de bele ekstra yük biner. Doğru duruş şekilleri ve düzenli egzersizle karın kasları kuvvetlendirebilir. Karın kaslarını güçlendirmek beli rahatlatmak açısından önemlidir. Böylelikle beliniz de kolay kolay incinmez.