Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, gazetecilere 2020 Yılı Faaliyet Raporu hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Hastanenin konferans salonunda korona virüs tedbirlerine uygun olarak gerçekleştirilen basın toplantısında Lakadamyalı, hastanenin geçen yıl yapmış olduğu hizmetlere dair konuşmasının yanında Covid-19 ile mücadele adına yapılan çalışmaları da aktardı. 
11 PROFESÖR, 14 DOÇENT, 28 DOKTOR 
Hastanede sadece sağlık hizmeti değil, eğitim hizmetinin de verildiğini kaydeden Başhekim Lakadamyalı, 11 profesör, 14 doçent, 28 doktor öğretim görevlisi ve toplam 1337 personel ile Antalya’nın doğusunda en büyük kadroya sahip hastane olarak hizmet verdiklerini belirtti. 
ÇOĞU İLDEN ÖNCE İLK KEZ BİR İLÇEDE KURULDU 
2020 yılı içinde yeni açılan üniteleri de aktaran Lakadamyalı, pandemi öncesi kapasiteyi maksimum seviyeye yükseltebilmek için kurumun 7. katını da aktif hale getirerek yatak kapasitesini artırdıklarını ifade etti. Alanya'da 14 Mart'ta ilk korona virüs vakasının görülmesiyle çoğu ilde yokken PCR laboratuvarını 6 Nisan günü açtıklarını vurgulayan Lakadamyalı, şuana kadar 60 binin üzerinde test hizmeti verildiğini söyledi. PCR laboratuvarının yanı sıra Covid-19 polikliniği, yurtdışı Covid-19 test alanı, Covid-19 servisi ve Covid-19 yoğun bakımının hizmet verdiğini belirten Başhekim şunları söyledi: 
ÜZERİMİZE DÜŞENİ HALK SAĞLIĞI İÇİN YAPTIK 
“Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 ile mücadelede üzerimize düşeni özveriyle halk sağlığımız için gerçekleştirdik. Ergonomik düzeni; diğer birimlerden izole olarak ve özel ekipman teminleriyle yönettik. Covid testi sonuçlarının analiz edilebilmesi için eksik olan tıbbi cihazların temini sağladık.  Birçok ilden önce ve ilk kez bir ilçede Covid-19 test laboratuvarını kurduk. Pandemi sürecinde tüm aktif servislerin çalışma sistemlerinde düzenlemeler yapıldı. Covid servisinde personellere çalışma düzenlerine standartlar getirildi. Yatak kapasitemizi en verimli ve en kapsamlı biçimde kriz yönetimine uygun bir şekilde kullanıma sunduk. Temizlik titizlikle uygulandı.” 
NEDEN TEST YAPTIRAN HERKESE İLAÇ VERİLDİ? 
Sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başhekim Lakadamyalı, Covid-19 testi yaptıran herkese sonucu beklemeden neden ilaçlar verildiğini şöyle açıkladı: “Salgının başlangıcında temaslıların yüzde 30-40’ının pozitif olduğunu göstermişti. Ama kasım – aralık ayında bu oran yüzde 80’lere kadar çıktı. Biz testini aldığınız anda ilacı vermezsek ve gerçekten temaslıysanız ilacı kullanmanızın size yüzde 80 oranında faydası var. Kamu hastanesi olmaktan dolayı dezavantaj yaşadık. Esasında ilaç dağıtmak bizim görevimiz değil. Ancak bu hizmeti de uzun süre biz sürdürdük. İlaçları temin edip evlere kadar ilaçları dağıttık. Daha sonra grafik yükselince test alınan herkese tedavi başlaması talimatı aldık ve bunu gerçekleştirdik.” Lakadamyalı, verilen ve kullanılmayan ilaçların getirilmesiyle geri alınabileceğini de aktardı. 
ALANYA’DA DURUM NE AŞAMADA?
Alanya’da Covid-19 rakamları üzerine bir soruyu da yanıtlayan Lakadamyalı, “Sayı bizim işimiz değil. Normalleşme sürecinin başına yani haziran başına döndük. Pozitif vaka oranı açısından bizim hastanemizde dönem dönem yüzde 10’lar seviyesinde seyrederken kasım – aralık ayında bu oran 50’lere kadar çıktı. Şuanda bu oran 8-10 civarında. Yani normalleşme sürecine geri dönmüş durumdayız. Ancak bu bizde bir rehavete yol açmasın. Bir takım tedbirleri ve aşılama işlemini yapmadan kendimizi güvende hissedemeyiz. Avrupa’da 3. dalgayı yaşıyorlar. Biz daha 1 dalga atlattık. Çok hızlı bir şekilde mutasyona uğradı virüs ve bulaş oranı da çok yükseldiği için İngiltere, İspanya, İtalya ve Almanya’da ciddi sorunlar var. Biz bu tedbirlere sıkı bir şekilde devam edersek aşılamaya kadar kendimizi güvende hissedemeyiz. Aşımızı olmamız lazım.”  
GÜNLÜK 1500 KİŞİLİK AŞI ODALARI OLUŞTURDUK 
Aşılamada oluşturulan sıralama ile toplum bazında daha geniş bir şekilde yapılmaya başlanacağını belirten Lakadamyalı, “Hastanemizde 20 tane aşı odası oluşturduk. Şuanda günde 1500 civarı aşı yapabilecek kapasitedeyiz. Ancak çok geniş bir aşılama yapılacak olursa bu sayıyı artırabiliriz. 08.00-24.00 saatleri arasında hastanemizdeki aşı odasında aşılama yapıyoruz. 

Kısıtlamaların sonuçlarını hızlı bir şekilde gördük 
Lakadamyalı, korona virüs salgınının yeniden artış göstermesiyle getirilen kısıtlamaların salgının seyrini nasıl etkilediğini de şöyle anlattı: “Alanya’da kasım – aralık ayı itibariyle başlayan kısıtlamaların etkisini çok hızlı bir şekilde yaklaşık iki haftada olumlu olarak gördük. Polikliniğe başvuran vaka sayısında, yatan hasta sayısında, yoğun bakım ve servis yoğunluk oranında çok ciddi bir şekilde düşüş sağlandı” 
   
Mücadelenin yüzde 90’ı hastanemizde 
PCR test laboratuvarında 60 binin üzerinde, Covid-19 polikliniğinde 45 bin, yurtdışı Covid test alanına da 15 bine yakın vatandaşa hizmet verildiğini aktaran Lakadamyalı, özel hastanelerin de devreye girmesiyle önce 7-24 yaptıkları hizmeti mesai saatlerine döndürdüklerini belirtti. Lakadamyalı, “Alanya’daki Covid-19 ile mücadelede yüzde 90’ın üzerinde hastanemizde geçmiştir” dedi. 

Sağlık çalışanlarının taleplerine destek
Sağlık çalışanlarının talepleri noktasında konuşan Başhekim Lakadamyalı, “Covid-19’a karşı savaşın en önünde tartışmasız sağlık çalışanları yer aldı. Özverili bir şekilde çalıştılar. Her yerde bu insanlar hem normal sağlık hizmeti yürütülürken hem de olağanüstü pandemi koşullarında gelişen her türlü duruma hızlı bir şekilde adaptasyon ve hizmet üretme noktasında büyük inisiyatif aldılar. Hakları ödenemez. Özlük anlamında, emeklilik anlamında destek olunmasını isterim.” dedi. 

-Kemal Cengiz