Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019’da ortaya çıkan ve giderek tüm dünyaya yayılan Korona virüs (Covid-19) Türkiye’de ilk kez 11 Mart 2020’de tespit edildiği açıklanmıştı. Türkiye'de ilk korona virüsü vakasının tespit edilmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk vakanın tespitinden bir yıl yaptığı açıklamada vatandaşlara çağrıda bulundu. Koca, “İlk vakadan bir yıl sonra size yeni bir çağrıda bulunmak istiyorum. Karamsarlık, belirsizlik, bıkkınlık duygularını üstümüzden atalım” dedi. 
BÖYLE DEVAM ETMEYECEK 
“2020 yılına çöken kâbus, 2021’de aynı şekilde devam etmeyecektir” diyen Bakan Koca, planlanan şekilde ülke nüfusunun 50 milyonluk kısmının aşısı sonbahardan önce yapılırsa salgının ağır baskı olmaktan çıkacağını ve vaka sayıları, kayıpların şimdikiyle kıyas edilemeyecek kadar azalıp yayılım hızının düşeceğini söyledi. 
29 BİN 227 KİŞİ VEFAT ETTİ
Açıklanan son verilere göre Türkiye’de bir yılda 2 milyon 821 bin 943 kişi korona virüse yakalandı. 29 bin 227 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Aşı çalışmaları ise verilen toplam doz 10 milyonu aşarken, iki dozu tamamlayan kişi sayısı 2 milyon 614 bin 803 oldu. Hastalığı yenip iyileşen kişilerin sayısı da 2 milyon 649 bin 862'ye ulaştı. Pandemi döneminde bugüne kadar hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısı 385 olurken, 46 eczacı ve 17 eczane teknisyeni de bu kişilerin içinde yer aldı.
ALANYA’DA 40 BİNİN ÜZERİNDE 
Alanya’da ilk vaka 14 Mart 2020 tarihinde tespit edildi. Pandemi süresince ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin servis bölümünde 7. kat faaliyete geçirerek 48 yataklı alan vatandaşların hizmetine aşıldı ve Covid-19 polikliniğinde 40 binin üzerinde hastaya hizmet verildi. Hastanede ayrıca Covid-19 Yoğun Bakım, Yurt Dışı Covid-19  Test Alanı oluşturuldu. Alanya’da 120’ye yakın kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. 
VAKA SAYILARI TEKRAR YÜKSELDİ
Alınan tedbirlerle salgının yayılımı yavaşlasa da normalleşme kararlarının ardından Eylül’de yeniden artışa geçen Covid-19 vakaları Kasım – Aralık aylarında ciddi oranda yükseliş gösterdi. Bu nedenle yeni kısıtlamaların getirildiği salgının yükseliş hızı düştü. Ancak 1 Mart itibarı ile geçilen yeni normalleşme sürecinde de açıklanan verilerde vaka sayılarının tekrar yükseldiği gözlendi. Antalya'da 1-7 Mart tarihli vaka tablosuna göre kırmızı kategoride en yüksek vaka sayısı 357 ile Alanya’da görüldü. – Haber Merkezi