Son günlerde sosyal medya platformlarından Facebook, Instagram ya da Twitter üzerinde ‘Satılık böbrek’ veya ‘Böbreğimi bağışlıyorum’ şeklinde ilanlar artmaya başladı. Böbrek hastalarının tedavi süreci, ilaç tedariki gibi konularda dayanışma için açtığı sosyal medya gruplarına birçok kişi ‘Bağışçı olmak istiyorum’ şeklinde yorum yaparken, ikinci el ürün alım- satımı yapılan bazı gruplarda da ‘Böbreğimi satıyorum’ şeklinde ilanlar veriliyor. 
2 MİLYON 500 BİN TL İSTEDİ
Maddi sıkıntılar nedeniyle böbreğini satışa çıkardığını belirten ilanlardan birisi de Alanya’da alım-satım için açılmış bir Facebook sayfasında verildi. A.U isimli vatandaş vermiş olduğu ilanda geçim sıkıntısından dolayı böbreğini satılığa çıkardığını belirterek fiyatına 2 milyon 500 bin TL yazdı. 
ÖNCE ŞAKA SANDILAR
Birçok sosyal medya kullanıcısı, ilanı şaka sanırken ilan sahibi yapılan yorumlara cevap vererek ciddi olduğunu ifade etti. “İnan ki geleceğimiz son nokta bu olacak. En azından yurtdışında sat, Türkiye’de para etmez” yorumuna da yanıt veren A.U. “Nereye gitsek zam. Adam yerli uçaktan bahsediyor, İHA’dan, SİHA’dan bahsediyor, yerli otomobilden bahsediyor. Ama bunlar tencereye sığmıyor.” ifadelerini kullandı. 


İŞTE ‘SATILIK BÖBREK’ İLANI
A.U. söz konusu ilanında şu ifadelere yer verdi: “Acil çok acil satılık böbrek. Vücudumun en sağlam organı. Alkol kullanmamış ve hasar bulunmayan muhtelif ve en değerli organımdır. İhtiyaçtan satılıktır. Enflasyon, ekonomi ve zamlardan geçim sıkıntısı yüzünden satıyorum. Fiyatı yüksek tutma sebebim bakımlarını özel hastanede yaptırdığım içindir. En ufak böbrek ilacı kullanmadım. İstediğiniz gibi eksere sokabilirsiniz. Ekspere açık, bakım evrakları mevcuttur. Tüm bakımları en son Konya Özel Hospital Hastanesi’nde yapılmıştır.” 
YASAL OLARAK YASAK VE SUÇ
Avrupa’ya gitmek isteyen Afrika, Irak, Suriye ve son olarak Afganistanlı mültecilerin başvurduğu organ satışı yasal olarak mümkün değil. 
Türkiye’de organ naklinin iki şekilde yapılması yasal: 
Birinci yol, canlı vericiden 4. dereceye kadar kan bağı olan akrabalar arasında yapılan bağış ile akraba dışı ancak Sağlık Bakanlığı etik kurulları tarafından onaylanmış kişiler arasında yapılan bağıştır. 
İkinci yol, beyin ölümü gerçekleşmiş kadavradan yapılan bağışla yapılan nakildir. 
Bu yolların dışında organ nakli ve organ ticareti yapılması kesinlikle yasak ve suç.