Yurtdışı Kariyer Danışmanlığı, Yeminli tercümanlık, Yabancı dil eğitimi, Vize İşlemleri, Doktora, Lisans, Staj ve çalışma imkanı için yurtdışına çıkmak isteyenlere danışmanlık hizmeti veren Kalem Danışmanlık şirketinin sahibi Nesrin Bölükbaş, 25 yıllık tecrübesi ve verdikleri hizmetleri Gerçek Alanya Gazetesi’ne anlattı.

-Sizi tanıyabilir miyiz?

Almanya doğumluyum. Bremen Üniversitesinde Yetişkin Eğitmenliği okudum.. Mesleğimde 26 Yıllık tecrübe sahibiyim. Eğitim ve istihdam içerikli 25 Proje tasarladım ve uygulamasında refakat ettim. Ayrıca Türkiye den Almanya ya yatırım yapmak isteyen 3 şirketin Almanya’daki Danışmanlık ve Tercümanlığını yaptım. Alman ya Türkiye’nin  ortak bir Projesi kapsamında  Türkiye’nin değişik illerinde Eğitmenlik yaptım. Alanya ya yerleşeli 4 ay oldu.

-Kalem Danışmanlığını açmaya nasıl kara verdiniz?

Yıllarca Almanya da edindiğimiz mesleki tecrübe ve birikimler, özellikle Türkiye’den hazırlıksız göç etmiş Vatandaşların Sorun ve sıkıntılarına yakından tanık olmamızı sağladı. Bilgi eksikliği yanlış adımlar atılmasına sebep olabildiğini ve bunu düzeltmenin zorluklarını çok yaşadık Almanya da. Kalem Danışmanlık Hizmeti ile, amacımız olabildiğince etraflıca  hem kişisel hem mesleki hem de beklenti ve istekleri doğru analiz edip en uygun şartları araştırarak yeni ülkede gereksiz zorluklarla karşılaşmadan asıl amaçlarına konsantre olabilmelerini sağlamak.

-Kalem Danışmanlık olarak hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Almanya’ya veya İngiltere’ye evlilik yoluyla gidecek olanlara dil öğretiyoruz. Sınava  girmelerini sağlıyoruz. Şu an ise SINAV merkezi olarak ruhsat alma aşamasındayız.  Bunun dışında tüm ülkelere hangi sebeple olursa olsun vize işlemleri konusunda hizmet veriyoruz. Yurtdışında okumak isteyen öğrencilere danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Bütün müracatlarını, yazışmalarını, oraya gitmelerine, yerleşmelerine kadar takibini yapıyor, hizmetlerini veriyoruz. Bunların dışında tercüme hizmeti de veriyoruz. Çünkü, yaptığımız işin içerisinde tercüme işi çok fazla oluyor.  

-Almanya’da 2012 yılında çıkan yasa konusunda bize bilgi verir misiniz?

Almanya’da çıkan yasayla birlikte burada tıbbı bitirmiş, uzmanlığını Almanya’da yapmak isteyenlerin tüm işlemlerini yapıyoruz. Almanya’da uzman doktorluk için sınav yok. Burada Tıbbı bitirmiş olmak yetiyor. Almanya’da kalifiye eleman sıkıntısı olduğu için bazı mesleklerde yasal olarak orada ikamet için vize şartlarını değiştirdi. Almanya’ya gitmek isteyen doktorların belli bir seviyede Almanca bilmeleri de gerekiyor. Türkiye genelinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu konuda birlikte çalıştığımız okullar var. Onların diploma denkliğinden, vize işlemlerine kadar her konuda hizmet veriyoruz.

-Almanya’da hangi alanlarda istihdam olanakları bulunuyor?

Almanya’da ki iş bulma kurumunun iki ayda bir çıkardığı liste var. O listeyi alarak ihtiyaçları tespit edebiliyoruz. Yoğun İhtiyaç özellikle Doktorlarda, diğer sağlık Uzmanları ve Mühendislik alanlarında.

-Vize almak için danışmanlığa neden ihtiyaç var?

Biliyorsunuz Avrupa ve özellikle Almanya bürokratik bir ülke. En ufak hatayı kabul etmeyip vizeniz dönebiliyor, ki Vize Aile Birleşimi dışında yasal bir hak değil. Size açıklama yapmaları bile gerekmiyor. Elbette biz imkansızı sunmuyoruz burada ancak, gerek Türkiye’yi, gerekse yurtdışındaki prosedürlerine hakimiz..  Kimse % yüz vize alırım diyemez. Ama biz olası hataları minimuma indirerek Vize alma ihtimalini yükseltiyoruz.

-Evlilik yoluyla hangi ülkelere daha kolay gidilir ve nasıl gidilir?

Evlilik yoluyla yani aile birleşimi nedeniyle göç etmek yasal bir hak. Burada önemli olan ülkenin prosedürünü yerine getirmek.

-Peki, Almanya’ya evlilik yoluyla nasıl gidilir? 

Özet olarak Almanya’da ikamet sorunu olmayan bir eş ile evli olmak gerekiyor. Gelir seviyesi gerekiyor. Belli bir metrekare ev gerekiyor. Ve minimum A1 derecesinde Almanca bilmek gerekiyor. 

-Yani her ne olursa olsun Almanca bilmek gerekiyor?

Evet, Almanya 2005 yılında Uyum yasasını çıkarmasıyla birlikte Almanca dili zorunluluğu geldi. Bu konu Almanya’da hâlâ tartışılıyor. Hatta mahkemeye verildi. Avrupa Birliği Mahkemesinden karar döndü Avusturya bu kararından vazgeçti. Ancak, Almanya bu kararından vazgeçecek gibi görünmüyor. Hala Almanya’ya vize alabilmek için Almanca şart.

-Almanya, İngiltere ve Avustralya arasında hangi ülkeye gitmek daha kolay?

Bu soruya net bir cevap vermek zor Evlilik yoluyla hiç biri fark etmiyor. Evraklarınız tamamsa gidebiliyorsunuz. İstihdam için Avrupa ülkeleri için öncelikle kalifiye eleman statüsü olmalı

-Almanya’da işsizlik oranı istatistik olarak yüksek görünüyor, öyle m?

Almanya’da işsizlik oranı yüksek görünse de, diğer tarafta istihdam edemedikleri bir sürü alanlar var. Sadece kalifiye değil, ara eleman bulmakta da zorluk yaşıyorlar. Oradaki sıkıntı şu;  Almanya sosyal hukuk devleti olduğu için asgari ücreti siz evde otururken de Devlet veriyor. Ve bu ara elemanların maaşları da asgari ücret karşılığının 200 euro daha fazlası oluyor. Dolayısıyla şu anlayış oluyor “Devlet zaten bu parayı bana veriyor. Neden çalışayım” gibi bir düşünce ortaya çıkmasından dolayı ara eleman açığı ortaya çıkıyor. 

-Son olarak Kalem Danışmanlık’ın hedefleri nelerdir?

Kalem Kariyer Danışmanlığının başlıca amacı: Türkiye'nin yedi bölgesinden dünyanın her noktasına farklı motivasyonlarla gidecek olan kişilere, belirledikleri kişisel hedeflere başarı ile ulaşmaları sağlamak. Kendilerini yeni ülkelerinde güvende ve huzurda hissedebilmeleri için gereken tüm bilgileri ve bağlantıları sağlamak. Yeni ülkeye uyumu kolaylaştırmak.

Kalem Danışmanlık’a nasıl ulaşabilirsiniz: Saray Mah. Neslihan Sok. Halk Bankası yanı. TEL: 0 537 611 29 69