Röportaj: Berker Pakna

ALANYA’nın en sevilen DJ’lerinden olan ve Türkiye’nin en önemli DJ’leri ile birlikte çalışan, Türkiye’de bir çok ünlü sanatçının arkasında çalan DJ Sawaş, gazetemize oldukça samimi ve dobra açıklamalarda bulundu.

* Merhabalar öncelikle sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım?

Ben Savaş Ulusoy yaklaşık dokuz senedir profesyonel olarak DJ’lik yapıyorum ama soy ismimi sosyal sitelerde vurgulamak istemiyorum. Çünkü özel hayatımı karıştırmak istemiyorum sadece DJ Savaş olarak anılmak istiyorum.  
* Yurt dışı deneyimin olduğunu duyduk. Biraz bahsedebilir misin?

Üç sene yurt dışında yaşadım.  İsveç’te yaşadım ve çok büyük projelere imza attım. Dünyanın en  büyük devleriyle aynı sahnede performans sergileme şansını yakaladım Avrupa’nın en önemli ülkelerinde çaldım  İsveç’te altı farklı şehirde altı farklı okul açtım yaklaşık 300’ün üzerinde öğrencim oldu. Şimdi de  kendi memleketimizde, Alanya’da böyle bir projeye imza atmak istedim.  

* Neden Alanya’da okul projesi yapmak istedin?

Yaklaşık 6 aydır Burak Yeter’le çalışıyorum.  Amsterdam, Los Angeles ve İstanbul’da üç tane okulu var Burak Yeter’in. Benim en büyük destekçilerinden biridir. Büyük isimlerle çalıştığım için çok mutluyum çok gururluyum.  Alanya’da böyle bir okulun eksikliğini gördüm ve bağlantılarıma güvenerek böyle bir projeye imza atmak istedim. Çok kısa bir zaman geçmesine rağmen çok büyük tepkiler aldım olumlu anlamda. Soru soranlar var, bilgi almak isteyenler var, katılımlar şu anda çok güzel gidiyor. 

*Okulun adı ne? Dersleri hangi ortamda vereceksin ve fiyatlar nasıl?

Yeni bir stüdyo kuruyoruz. Ocak ayında orda çalışmalara başlıyoruz. Fiyat çok düşük. Türkiye’de bir çok DJ arkadaşımın okulları var ve fiyatları bizimkine göre oldukça fazla ama ben burada bilerek biraz i fiyatı düşükte bırakmak istedim, amacım para kazanmak değil bizim amacımız kazandığımız parayı stüdyoya ve sese yatırmak. Bir diğer amacımız buradaki yeni nesli müziğe aktarmak, müziği aşılamak  çünkü çok hevesli gençler var  böyle bir yola girdik, hayırlısıyla alnımızın akıyla çıkacağız.  Okulun adı Alanya DJ Okulu olacak, hevesli gençleri bekliyorum.

* Sen aslen Alanyalı mısın?

Ben aslen Gazipaşalıyım.  Ama burada büyüdük, bütün çevremiz burada, burada yaşıyoruz. Hayatımızı buradan kazanıyoruz. O yüzden Alanya’ya hizmet vermek istiyorum. 

* Hangi ülkelerde sahne yaptın?

İsveç başta olmak üzere, Norveç, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, Almanya, Estonya ve Polonya’da sahne yaptım ve çok güzel tepkiler aldım.  

* Her DJ’in kendine has bir tarzı var mı? Yoksa hepiniz her şeyi çalar mısınız?

Evet tabi ki her DJ’in bir tarzı vardır.  Buna iki aşamalı olarak şöyle cevap verebilirim. Birincisi, kendi ülkemizden bahsedeceğim. Türkiye’de müzik kültürü çok çok diplerde olduğu için o kültürü anla mayan bir çok insan var. Burada insanlar cluba eğlenmeye gidiyor. İnsanlar clubın ne çaldığına gitmiyor. İnsanlar ne duymak istediğine gidiyor bizim buradaki amacımız burada ki rolümüz çok çok zor. Çünkü ben Türkiye’de DJ’lik yaparken kendi istediğim şeyleri çalamıyorum örneğin. Çünkü insanları eğlendirmek zorundasın. Türkiye’de böyle bir şey yok. Türkiye’de ben ne istersem onu çalarım gibi bir kültür yok. Gelelim Avrupa’ya.  Avrupa’da durum tam tersi. Avrupa’da insanlar DJ’lere gidiyor, DJ’in çaldığı müziğe gidiyor. 

* Alt yapıyı kendin mi üretiyorsun? Çünkü hazır şarkıya iki el kıpırdatıyorlar hiçbir şey yapmıyorlar şeklinde eleştiriler var?

Ben şu anda Alt yapıyı kendim yapmıyorum şu anda. Ama eleştiriye yine iki şekilde cevap verebilirim. İnsanlar geçiyor kabinin başına, çalarmış gibi yapıyor diye eleştiriler geliyor. Ama bu cahilce bir eleştiri. Çünkü biz sadece orada müzik yapıyoruz. Bir kitleyi yönlendiriyoruz. Bir festivalde veya bir mekanda çalıyoruz. Önündeki kitleyi, ağlatmak veya eğlendirmek senin elinde. Ben şu anda şarkıları yaparken, tamamen bir kompozisyon yapıyorum. Birleştirdiğim şarkıların, 3 saatlik kompozisyon içinde bir giriş gelişme ve sonucu oluyor.

* Okulda belge veya sertifika verecek misiniz? Bu sertifika ne işe yarayacak?

Tabi ki okulu bitiren arkadaşlarımıza sertifika verilecek ve bu verdiğimiz sertifika belki de Türkiye’de verilmiş en kapsamlı sertifika olacak. Çünkü sertifikanın üzerinde Türkiye’nin en önemli 5 DJ’inin isimleri olacak.

*Kim bu isimler?

Cihat Uğurel, Burak Yeter, Berk Batı, DJ Savaş ve sürpriz bir isim daha olacak onu şu anda söylemek istiyorum.  Bu sertifikalar ne işe yarayacak diye sorarsan. Bu bahsettiğim DJ’leri bir araya getirmek kolay değil. Bu okuldan mezun olan arkadaşlarımız benim müzik direktörlüğünü yaptığım mekanlarda zaman zaman onlara çaldıracağım. Turnelerde benden önce öğrencilerim çıkacak ve kalabalığı bana hazırlayacak.

* Alanya’da DJ’lere bakış nasıl?

Alanya’da maalesef, DJ’lere ve müziğe bakış yerler altında. Alanya’da profesyonel manada bir club olmadığı için, herkes hemen hemen aynı şeyleri çalıyor. Ben duruşumdan asla ödün vermediğim için, Alanya’da ne zaman büyük bir konser olsa beni ararlar. 

* İdolün kim?

Hollandalı ve müziğin babası dediğimiz Armin Van Buuren. İki kez canlı dinleme fırsatım da oldu. Yaptığı her şey, yaptığı müzik tam olarak benim yapmak istediğim şeyler, benim olmak istediğim müzik noktasında.

* Son olarak Alanya’ya bir mesajın var mı?

Kısaca şöyle söyleyebilirim.  İsveç’te açtığım DJ okulundan bugüne yaptığım tüm işlerde insanlara tek bir mesaj verdim. ‘Yaşını önemseme, hayallerinin peşinden git’ şeklinde oldu. Şimdi de insanlara, gençlere, Alanya’ya ve Türkiye’ye diyorum ki, ‘Hayallerinizi ertelemeyin.’