Özel Röportaj / Burak Gül

Alanya’nın en eski turizmcilerinden ve geçmiş dönem Alanya Tanıtma Vakfı kurucularından ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu’nda 4 yıl başkan yardımcılığı 6 yıl da başkanlık yapan Suat Çavuşoğlu, Gerçek Alanya Gazetesi’nde Burak Gül’ün sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, turizm sektöründeki son durumundan yerel seçimlerde turizmcilerin etkenliğine kadar birçok soruya cevap verdi. 

-Turizm sezonu uzun sürenden sonra biraz rahatlattı diyebiliriz. Öncelikle geçtiğimiz sezonu yorumlarsak eski sezonlara olan farkı neydi. Karma bir yapı kazandık diyebilir miyiz?

2016 ve 2017’de sıkıntılar yaşadık. Rusya başta olmak üzere yoğun turist aldığımız bir destinasyonda sorunlar yaşadık. Ama çabuk toparladık. 2018 yılında yapılan girişimler ile Dış İşler Bakanı Sayın Çavuşoğlu’nun büyük emeği var. Bu sayede Rus pazarında ivme kazandık yenilenerek geldi Rus pazarı. Avrupa pazarında çok fazla olmasa da BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkelerinde hızlı toparlandık. Bunun yanı sıra pazarı çeşitlendirdik, Arap pazarı gelmeye başladı, Ürdün pazarı gelmeye başladı, Lübnanlılar gelmeye başladı, Mısırlılar gelmeye başladı. Hem turist olarak geldiler hem de emlak edindiler. Dolayısı ile çeşitlendik. Önceden sadece Avrupa ve BDT ülkeleri ile Kuzey Avrupa’ya hizmet ediyorduk ardık Orta Doğu da geliyor. Yoğun şekilde bir çeşitlilik oluştu. 

-İç pazarı da bu çeşitliliğe ekleyebilir miyiz?

Malum biliyorsunuz 2018 de yaşadığımız ekonomik krizden dolayı dövizdeki artış bizim yurt dışına çıkan Türk turistleri etkiledi. Çünkü yurt dışına satılan turlar döviz ile yapılıyor. Döviz artınca yurt dışına çıkışlar azaldı hatta iptaller aldık. Bunun sonucunda iç pazarda erken rezervasyonlar aldık. Bu durum sonucunda sezonu da genişlettik. Eylül ayında biten sezon Kasım ayını gördü. Çok yoğun olmasa da Aralık ortasına gelmemize özellikle 3’ncü yaş kesiminden rezervasyonlar alıyoruz.  

-Kaybedildikten sonra tekrar kazanılan pazarlar var mı?

3’üncü yaşı kazandık. Spor turizmini kazandık. 2015’de 106 takımdan 2016’da 16 takım seviyesine düşmüştük. Tekrardan bu pazarları kazandık. Çünkü bizim sportif tesislerimiz, otellerimiz diğer ülkelere göre daha iyi. Bu sadece futbolda değil birçok branşta yaşanıyor. Çok enteresandır 2018’de tango gurupları gelmeye başladı. Kültür ile dansı birleştirdik. 2018 diğer ülkelere nazaran çok güzel geçti. 

-Turizm oldukça kırılgan bir sektör. Kötü geçen sezonlar bize tecrübe kazandırdı diyebilir miyiz, ya da handikaplarımız var mı?

Ülkemiz, coğrafi açıdan tam Orta Doğu ile Avrupa arasında yer alıyor. Yoğun şekilde göçmen alıyoruz. Özellikle Suriye, Irak gibi ülkelerden. Afrika’dan da göçmenler geliyor. Bizi bir köprü olarak görüyorlar. Bunun bir etkisi var. Negatif etkisi var. Özellikle Suriye’den aldığımız 4.5 milyon mülteci. Kültürel ve turizm anlamında olumsuz etkiliyor. Belki devletimiz bunun kontrolünü ilerleyen yıllarda yapacak. Bu bahsettiğim konularda negatif olsa da Türkiye bir ivme kazandı. Fiyatla, servisle bir ivme kazandık. Bizim pozitif özelliklerimiz rakiplerimize göre daha fazla. Bizim en önemli özelliğimiz misafirperverliğimiz. Ancak son zamanlarda bunu biraz kaybettik. Şımardık, çıkarlara yöneldik. Aslında biz böyle değildik. Biz evimizin kapısını kitlenmezdik. Mahallede insanlar birbirini tanımaz oldu. Turistten para çıkarma yollarına gittik. İnsanlar çarşıya çıktıklarında alışverişi az yapar hale geldiler. İkinci konut sistemini uygulayamadık. Avrupalılar, ellerindeki ikinci konutları ellerinden çıkarmaya çalışıyoruz bu bizim için dezavantaj. 

-Yerel seçimlerde hep konuşlan bir konu var. Turizm ile geçinen bir kentin yönetiminde turizmciler daha fazla rol almalı mı, sizin görüşünüz nedir?

İşte problem buradan kaynaklanıyor. Biz siyasetçi değiliz turizmciyiz. En son ne zaman turizmci bir bakanımız vardı hatırlamıyorum. Uzun yıllar sonra şimdi turizmci bir bakanımız var. Aslında Belediye meclislerinde de bunların olması gerekiyor. Ancak biz sadece ülkeye turisti getiriyoruz. Siyasetçi değiliz. Bu nedenle siyaset içerisinde yer almıyoruz. Ama meclisler bir komisyon çatısında bizden taleplerde bulunurlarsa her zaman elimizden geleni yaparız. Bizim işimiz siyaset değil. Ama bize düşen ne varsa yapmak için hazırız ve yapıyoruz da. 

-Turistlerden en fazla hangi konularda şikayet alıyorsunuz?

Özellikle toplu taşıma noktasında şikayetler var. Turist kendisinin kandırıldığı hissine kapılmak istemiyor. Fiyatların doğru şekilde turiste aksettirilmesi kaçak faaliyetlerin önlenmesi gerekiyor. Trafik kurallarına uyulması gerekiyor. Turist otele geldiği zaman çok fazla toplu taşıma kullanmıyor. Ancak burada yaşayan yabancılar toplu taşıma kullanıyor, onların buraya gelen misafirleri kullanıyor. İkinci konutlar açısında toplu taşımada sorunlar var. Özellikle Mahmutlar Bölgesi’nden şikayetler geliyor. 

-2019 Sezonu için neler söylemek istersiniz?

2019 Turizm sezonundan oldukça umutluyuz. Gerçi Rusya ile Mısır arasındaki sorunlar çözülüyor gibi görünüyor. Ancak Biz yine ivmemizi arttırarak devam edeceğiz diye düşünüyorum. 

-Geçmiş dönemde yerli pazar çok hareketli olmadığı için otopark ihtiyacı oteller açısından çok zaruri görünmüyordu. Ancak yerli turist araçları ile geliyor bu durum trafik açısından olumsuz etki yapıyor mu?

Buradaki konu şu. Biz herkes istediği gibi gelsin istiyoruz. Ancak özellikle bayramlarda araçları ile gelen vatandaşlarımız parklarda yatıyor. Asıl sıkıntı bu noktada. Biz bu vatandaşlarımız için bir alan belirleyip oraya yönlendirmeliyiz. Şehrin içerisinde parklarda tuvaletlerini yapan insanlar var turistler bu konuda rahatsız. Örneğin Sedre Kamping gibi bir alan yapılırsa araçları ile gelen vatandaşlar da orada tatillerini yapabilirler.