-Sizi tanıyabilir miyiz, mesleğe nasıl başladığınızı anlatır mısınız?

1986 Alanya doğumluyum. Evliyim iki çocuğum var. Yaklaşık 13 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Çocukluktan beri söküp takmaya çok meraklıydım. Çocukluktan beri evde eşyaları hep bozardım. Bozardım ama hiç takamazdım. Bozmak konusunda çok iyiydim. Hep ailem kızardı bozardım diye ama demek ki bir hayır varmış bozmamda. (Gülüyor) Ailelere de tavsiye ediyorum. Çocuklarına bu konularda kızmasınlar. Çocuğun ilgi alanını gösteriyor. Ben aslında muhasebe okudum. Ama eniştem ufku geniş bir insandı. Sen muhasebe yapamazsın demişti bana. Okul bitti. Ticaret Lisesi mezunuyum. Bir gün ofise çağırdı. Ne iş yapacaksın dedi. Ben muhasebeci olacağım dedim. Sen muhasebeci olamazsın dedi. Olacaksan bu gördüğün tüm kitapları okuyacaksın dedi. Arkasında da kocaman bir kütüphanesi vardı. Tamam o zaman dedim. Eniştem beni bir bilgisayarcının yanına verdi çırak olarak. Üniversiteye gidecektik her şey hazırdı. Okul belli. Sadece kayıt olacaktım. Liseden mezun olmuşum önümde askerliğe kadar iki yıl vardı, çalışıp kendimi geliştirmek istedim. Üniversiteye gidip madem bu mesleği yapmayacağız en azından çalışalım kendimizi geliştirelim dedik. 

-Yine bu sektör üzerine değil mi?

Tabi tabi. Bilgisayarcılık üzerine geliştirmek istedim kendimi. Ama tabi o zamanlarda bilgisayar ve kullanıcısı çok, tamir onarım ve bakımcısı azdı. Şimdi bilgisayar kullanıcısından fazla bilgisayar tamircisi var.  Askerliği yaptıktan sonra evlendim. Yine 2013 yılına kadar çalıştım. 2013 yılında kendi iş yerimi kurmaya karar verdim. Daha doğrusu ikinci çocuğum dünyaya geldi. Başka bir yerde çalışarak artan masraflara yetişemiyordum. Çocuğumun dünyaya gelmesiyle birlikte böyle bir karar aldım. Ya batıcam, ya çıkacam dedim. Ama her ne olursa olsun artık ticaret yapmam gerekiyordu. Bir cesaretle girdik.

-Bu işin zorlukları nedir?

Bilgisayar bakım onarım ve güvenlik sistemleri işinde sürekli kendinizi güncellemeniz ve kendinizle mücadele etmeniz lazım. Piyasada çok sayıda meslektaşım var. Fiyatlarda çok yüksek derece rekabet var. Sonuçta bir düzen olsa, herkes rızkını yiyecek. Ama maalesef  emeklerinin çok çok altında verdikleri fiyatlarla hem kendilerine, hem sektördeki diğer arkadaşlarına, hem de müşterilere zamanla zarar veriyor. 

-Rekabet müşteriye zarar olarak nasıl dönebilir?

Yapılan her işin, harcanan her emeğin  mutlaka parasal olarak bir değeri, bir maliyeti vardır. Bunun altına düştüğünüz zaman ya işinizi tam anlamıyla yapmıyorsunuz, ya malzemenizde bir sıkıntı var, ya da işi teslim ettikten sonraki süreçte müşterinize gereken önem ve özeni göstermeyeceksinizdir. Bir İngiliz söylemidir, “Hiçbir malı ucuza alacak kadar zengin değilim” derler. Bence bu çok doğru bir söz. 

-Bilgisayar konusunda ne tür şikayetler geliyor?

Genelde kullanıcı hatalarından dolayı şikayetler geliyor. Format geliyor. 

-Bir çok kampanya var, ancak insanlar bilgisayar alırken nelere dikkat etmeli?

İşini gören bilgisayar en iyisidir. Bilgisayar alacak olanlar bir bütçe ayırır, o bütçeye göre alabilir. Sonuçta, işlemcisi, hard diski, ramı başlıca özellikleri ama, yine de bütçesine göre bilgisayar alması gerekiyor. İşini görecek olan bilgisayarı tercih etmeliler diye düşünüyorum. 

-Güvenlik sistemleri satış ve montajına nasıl  başladınız?

Müşterilerimizden gelen talepler bizi bilgisayarın yanında güvenlik sistemleri konusunda da hizmet vermeye yönlendirdi.  Güvenlik sistemleri konusunda kendimizi firma olarak çok geliştirdik. 2013 yılından bu yana yapılan tüm fuarlara katıldık. Bu sektördeki tüm gelişmeleri takip ediyoruz.  Marketler, iş yerleri, apartmanlar, istenilen her mekana kamera yerleştiriyoruz.  

-Güvenlik sistemleri düşünenler nelere dikkat etmeli?

Görüntü kalitesi çok önemli. Sonuçta güvenlik sektöründe de kalite var. Bir şeyin fiyatı yüksekse mutlaka bir kalitesi vardır. Bunu göz ardı etmemek gerekiyor. Güvenlik sistemini 800 liraya takanlar da var. Sonuçta bir şeyin sadece fiyatına bakmak bir takım hileleri kabul etmektir. Bir işin önce fiyatına değil, bizim işimizi görüp görmediğine bakmak gerekiyor. Görüntü kalitesi çok düşük bir güvenlik sisteminin fiyatı da düşük olacaktır.  

-Peki, sizin güvenlik sistemleri fiyatlarınız nasıl ve kaç yıl garanti veriyorsunuz?

Fiyatlarımız 1.500 liradan başlıyor. 2 Yıl garanti veriyoruz. Ama, biz firma olarak müşterilerimize sürekli garanti veriyoruz. İki yıl sonra bizi ilgilendirmez demiyoruz. Müşterimizin memnuniyeti bizim için çok daha önemli. Çünkü, biz önce müşterimizi kazanmak istiyoruz. Servis konusunda çok iddialıyız. Yani biz ürünü sattık, montajı yaptık şeklinde bakmıyoruz. Bizim işimiz asıl ondan sonra başlıyor. Biz her daim yaptığımız işin arkasında, müşterimizin yanındayız. 

-Son olarak neler söylemek istersiniz?

Güvenlik sistemlerini sadece hırsızlığı önlemek için düşünmesin insanlarımız. Ben her şeyin kayıt altına alındığı bir sistem olarak bakıyorum. Biz firma olarak müşterilerimize sürekli garanti veriyoruz. Müşterimizin memnuniyeti bizim için çok daha önemli. Çünkü, biz önce müşterimizi kazanmak istiyoruz.

Setup Bilişim’e nasıl ulaşabilirsiniz: Güllerpınarı Mahl. Yenilmez Cad. Çevik Apt. TEL: 0537 974 44 88