Röportaj: Berker PAKNA

PINAR Oto Sahibi, 40 yıllık usta Kemal Pınar ile, hem iş ahlakı, hem hayat hem de yeni sistemi olan Göçük Timi üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Hayatı sanayilerde geçmiş olan ve dişiyle tırnağıyla bulunduğu noktaya gelen Pınar, sorularımıza tüm içtenliğimizle cevap verdi.

*Merhabalar röportajımıza sizi tanıyarak başlayalım. Kemal Pınar kimdir?

İsmim Kemal Pınar, 1964 Konya doğumluyum. 1996’dan beri Alanya’dayım. 19 yıldır Alanya’da Oto-Kaporta işi yapıyorum. Sigorta şirketleri ile anlaşmalı olarak, Alanya’da tüm hasarlı araçlarla ilgileniyoruz. Elektrik sistemlerinden tutun da döşemeye kadar her türlü sorununu çözüyoruz arabaların.

* Yeni bir sistem geliştirdiğinizi duyduk biraz bahsedebilir misiniz?

Bu sistemin adı Göçük Timi. Tüm hasarları, boyasına dokunmadan düzeltiyoruz. Tabi ki bunun bir şartı var. Düzelttiğimiz parçanın orijinal ve önceden hiçbir müdahalede bulunulmamış olması gerekiyor. Sıfır işlemlerden geçmemiş araçları, orijinalliğini bozmadan düzeltiyoruz.

* Peki nasıl oluyor bu iş makinesi mi var?

Hayır, hiçbir mekanik alet kullanmıyoruz bu iş için. Sadece el işçiliği kullanılıyor. Bu iş de çekiçleme bile kullanmıyoruz. Bu iş için özel bir kursa gittim. Bu tamiratı yapmak için kullanılan 52 takım alet var. Her birinin ayrı ayrı yaradığı işler var. Bunların kursunu aldık. Teknik özelliklerinin eğitimini aldık ve artık profesyonelleştik. Alanya’da tek durumdayız şu anda bu işlem konusunda.

* Marka ve model fark ediyor mu bu işlemi yaparken?

Hayır. Marka ve model kesinlikle fark etmiyor bu iş için. Az öncede söylediğim gibi yeter  ki araba daha önce hiç tamire uğramamış ve boyası orijinal olsun. Bazen müşteri bize ürününü şüpheli olarak bırakıyor. Ama yaptıktan sonra herkes teşekkür ediyor. 

* Arabanın yapamadığınız yeri var mı peki?

Binde bir olsa da bazen yapılamayan yerler oluyor. Örneğin, tavanın kenarındaki dirsek kısımları oldukça sert olduğu için bu işlem uygulanamayabiliyor. Biz aracı görürüz. Bakarız eğer yapılabilecek bir şey varsa mutlaka yapıyoruz. Bazen kaza yapan araçlara, sigortaya vermeden önce bize bir getirin bakalım diyoruz. Eğer biz yapamazsak sigortaya verin diyoruz.

* Peki bu işlemi sigorta karşılıyor mu?

Hayır bu işlemi sigorta karşılamaz. Normal onarımdan biraz pahalı bir işçilik olduğu için sigorta karşılamıyor bunu. Eğer bunu sigorta karşılarsa, işlemi kaporta-boya olarak görüyor. Aradaki farkı ödüyor vatandaş. 

* Başka hizmetleriniz var mı?

Yol yardımı, hasar tespiti, kaza kroki çizimi gibi hizmetlerimiz var. Yol yardımı servisimiz 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Şu anda toplam 7 tane sigorta şirketi ile anlaşmalıyız. 

* Piyasadan memnun musun? İşler nasıl?

Piyasa çok güzel. İşler çok ama maalesef işçi yok. Ben işsizlik diye bir şeye inanmıyorum, ama işçisizlik var. Herkes masa başında oturup para kazanmayı hedefliyor. Patron çalışsın ben maaş alayım diye bakıyor. Ben böyle bir şeyi asla kabul etmiyorum. Herkes işsizim diyip ümidini kesiyor. Çalışmak isteyen gelsin benim yanıma ben 10 tane eleman alayım.

* Sektörle ilgili başka sıkıntın var mı?

Biraz para tahsilatı konusunda sıkıntı oluyor ama, bizde müşteriye her türlü yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yeri geliyor kredi kartı, yeri geliyor senet bir şekilde müşterimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. 

* Kaç yıllık ustasınız? Unutamadığın bir anın var mı?

Yaklaşık 40 yıllık ustayım. Unutamadığım bir anım var aslında. Ben abimin yanında çıraklık yaptım. Evde abimdi, dükkanda ustamdı. Ben o disiplin içinde büyüdüm. 35 sene önce bir müşterinin arabasını tamir ediyoruz. Eskiden bir araba tamire girdiği zaman 20-25 günde çıkardı. Müşterimiz geliyor, gidiyor ama benim konuştuğumu hiç duymamış. Müşteri abimle otururken, ben abime bir şey sormaya gittim, soruyu sorunca müşteri yerinden sıçradı. Bu çocuk konuşuyor diye. Adeta şok yaşadı. Aslında bu terbiyenin eseridir. Biz asla ustamızın yanında konuşmazdık. Biz sigarayı bile sanayideki bütün ustalardan saklardık. Görürler de abime söylerler diye. Ama maalesef şimdikiler öyle değil, ben çırak alıyorum, çırak ağzında sigarayla benimle konuşuyor.

* Mesleğinizden memnun musunuz?

Kesinlikle. Ben her zaman kendi mesleğimden memnun oldum ve bu meslek içerisinde nasıl kendimi geliştirebilirim diye düşündüm. Başkaları gibi ya işte falancanın oğlu başka meslekte zengin olmuş bu işi bırakayım da o işe geçeyim diye düşünmedim. Hep bu işi geliştirmek için uğraştım ve en sonunda da bu boyasız hasar sorunu çözme işini buldum. Ufacık bir dükkanım vardı, gittim sigorta şirketlerine kendimizi anlattık, müşterilerin güvenini kazandık. Baktık herkes sigorta şirketleriyle çalışıyor diye bakarken bu son teknoloji olayı eğitim alarak bulduk. Halkta oldukça memnun. Şu anda 1 buçuk ay doluyuz.

* Ticaret denince aklınıza ne geliyor.

Ticaret denince akla ilk dürüstlük ve ahlak geliyor. Ticaret yapan adam da mutlaka iş ahlakı olması lazım. Özel hayat ayrıdır ama dükkandan içeri girdiğinde dürüstlük ve ahlak seninle birlikte girmesi lazım.

* Peki siz evde nasılsınız? Nasıl bir aile babasısınız?

Oldukça iyi bir aile babasıyım diyebilirim. Çocuklarımın hayatlarına iyi anlamda yön verebilmek için elimden geleni yapıyorum.  Büyük oğlum var. O bu işi yapmak istemedi. Ama şu var ki ben onu bu işe yönlendirdim. Bazen babası, bazen abisi olarak konuştum onunla ve başardım şu anda da oğlum benim sağ kolum.

* Kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz burada?

Toplamda 5 kişi çalışıyor. Ama eğer işe ihtiyacı olan bu işi yapmak isteyen varsa alabilirim. Eleman ihtiyacımız var. Uzaktan bakıldığında herkes bu işi yapar gibi görünüyor. Ama çok ciddi bir biçimde çalışma özen göstermek gerekiyor.

* Son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?

Alanya halkına şunu söyleyebilirim. Bir iş yaptıracağınız zaman parasını değil, ustayı araştırın. Müşteri bana geliyor. Sen 10 liraya yapıyorsun, başkası 1 liraya yapıyor diyor. Ama 1 lira sonrasında müşteriye 15 lira olarak dönüyor. O yüzden parayı değil, ustanın dürüstlüğünü araştırın diyorum. İkinci olarak da şunu diyebilirim. Halk çocuklarını mutlaka çalışmaya yönlendirsin. Ben yaşamadım, çocuğum yaşasın mantığı oldukça yanlış. Ehliyetsiz çocuklara araba vermek oldukça yanlış. Çocuklarını mutlaka takip etsinler. Çocuklarını mutlaka çalışmaya yönlendirsinler. Sanayi’yi öcü olarak göstermesinler. Bu ilerde de faydalı olur. Arabası olan birisi sanayiden bir geçtiyse ilerde arabasının ufak işlerini kendisi yapabilir.