Gerçek Alanya Gazetesi’ne çocukluk yıllarını, ticari hayatını ve yaşamındaki dönüm noktalarını anlatan Mesut Akgül, “Benim en büyük zenginliğim itibardır.  Rabbim karşısında dik durmak isterim” derken, iyi niyetinden dolayı ekonomik olarak zarar görmesine rağmen, “Çok kötü günler geçirdiğim de oldu iyi niyetimden. Ama ben her işimi Allah’a havale ederim. Onun yüce adaletine havale ederim. Zarar gördüm diye asla iyi niyetimden de vazgeçemem. Neden ben insanlara güvenmemeyi öğrenip ruhumu kirleteyim. Onlar güvenilir olmayı öğrensinler” sözleriyle dikkat çekti.

-Sizi tanıyabilir miyiz?

42 Yaşındayım. Alanyalıyım. 11 yaşında çıraklığa başladım. 1994 yılında yani,  21 yaşında kendi ticarethanemi açtım. İlkokuldan sonra 11 yaşında  çıraklığa başladım. Okumadım. Kim okutacaktı beni, kim okutacaktı bizi. Babam çiftçiydi. Babamın 7 çocuğu var. Nasıl okutsun. Kendimizi çocuk yaşta hayatın içinde bulduk. 25 metrelik yolda ilk olarak Akgül elektrik olarak kendi dükkanımı açtım. O tarihlerde 25 metrelik yol yeni açılmıştı. Sekiz metrekarelik dükkanda çok kaldım. Gittim hastane işi aldım, gittim götürü işini aldım. İşlerin yoğunluğundan değil, yeri geldi dolmuş paramız yoktu. Çok sıkıntılar yaşadım.

-Ticaret yapmaya nasıl karar verdiniz?

10 Yıllık çıraklık dönemim oldu. Askerden geldikten sonra dükkan açacam dedim.  Açtım. Ben biraz kafama koyduğumu yapan biriyim.  

-Sermayeniz var mıydı?

Bizim arkamızda öyle ağababalar olmadı. Babam çiftçiydi. Her şeyi kendi imkanlarımla, kendi tırnaklarımızla yaptık biz. Basamakları tane tane çıktım ben. Bu günlere öyle bir anda gelmedim. Çok sıkıntılar yaşadım. Çok zorluklar yaşadım. 

-Akgül Solar Güneş Enerji Sistemleri montaj ve imalatına nasıl başladınız?

2002 Yılında bir elemanımı elektrik çarptı. Elimde vefat edince elektrik tesisat işinden soğudum. O dönemde psikolojim çok bozuldu. Uzun bir süre o olayı atlatamadım. Hâlâ daha da unutmuş değilim. Elektrik işini bırakacaktım. Ama çevrem bırakmamam konusunda destek verince bir süre daha devam ettim işe. Ama sadece o çocuk değil, ben de ölmüştüm. 5 Yıl sonra elektrik işini bırakıp güneş enerji Sistemleri işine ağırlık vermeye başladım.  

-Güneş Enerji Sistemlerinde nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Yeni vakumlu sistemler çıktı. Mercekli sistemden daha iyi. Mercekli sistemler biliyorsunuz 1973 yılında Arabistan’da üretilen sistemlerdi. Türkiye’ye doğru yayıldı. Hala daha kullanıyoruz. Vakumlu Sistem var, Mercekli sistem dediğimiz Klasik sistem var bir de basınçlı sistem var.  Vakumlu sistem, floresan ampülleri yuvarlak olduğu için güneşi her yönden alabiliyor. Ancak, diğer sistemler yatay olduğu için  fazla ısıtmaz. Güneş enerjisinde Basınçlı sistemi öneririm. Bakır Sellektif prizmatik kolektörlü Basınçlı Emaye Pölüreton sıcak su deposu. Sıcak su deposu yani. Bunlar en güzel ürünler arasında yer alır. 

-Peki, son çıkan sistemlerde güneşin olmadığı zamanlarda sıcak su geldiği doğru mu?

Yalan. Diyorlar ki, Vakumlu sistemlerde bulutlu havalarda sıcak su gelir. Ama yalan. Vatandaşı kandırmaya gerek yok. Bulutlu havada sıcak su gelmedeğini görecek vatandaş. Bulutlu havalarda sıcak su temin etmek için elektrikli rezistans takılıyor. Bunun dışında ne kadar gün ısıyı yan yana koyarsanız koyun suyu ısıtmaz.

- Deponun içerisine elektrikle çalışan rezistans konulmasının her hangi bir tehlikesi var mı?

Kışın termosifon kullanacağına bu rezistansı takarsanız saatte 2 kw çeker. Ve bir saatte depoyu ısıtır, 24 saatte kullanırsın. Rezistanslara aslında garanti verilmez ancak, biz firma olarak veriyoruz. Ani su ısıtıcısı saatte 25 kw çeker. Yani fiyat olarak da şöyle söyleyeyim. Bir ani su ısıtıcısı 750 lira, gün ısı bin lira. Ve en kötü gün ısı 5 yıl hizmet veriyor. Elektrik istemez, su istemez, fatura istemez. Bin liraya hizmet. 

-Alanya’da en çok tercih edilen gün ısı sitemleri hangisi?

Klasik Gün Isı Sistemlerini daha çok tercih ediyorlar. Ama müteahhitler daha çok vakumlu sistemlere döndüler yavaş yavaş. Örneğin Ahmet Paşaoğlu, Mustafa Yiğit, Hacet taksinin orada Erkan bey, Murat Soylu, Mehmet Ersoy gibi müteahhitler hepsi vakumlu sisteme döndüler. Estetik olarak da yaptıkları inşaatın güzel olmasını istiyorlar. Verimli olsun istiyorlar. Bu sistemler çatılara konulduğunda tek kolektör görünüyor, dolayısıyla görüntü kirliliği de ortadan kalkmış oluyor. Merkezi sistem yapılmış olsa çatılardaki bu kötü görüntüde ortadan kalkar.

-Merkezi sistemi uygulamak isteyen apartmanlara maliyeti ne olur?

Vakumlu gün ısı sistemlerinin maliyeti şu an 1.200 TL’dır. Ama dediğiniz gibi apartman yönetimi karar alırsa, merkezi sistem yapılmasını isterse daire başına ortalama maliyeti bin lira olur. Uzun yıllar kullanırlar. Ayrıca deposu patladı, şamandırası bozuldu, sıcak su gelmiyor, sıcak su az geliyor gibi şikayetlerin hepsi ortadan kalkar.

-Peki, fiyat politikanız nasıl, kampanyalar yapıyor musunuz?

Biz gün ısı sistemlerini alıp satmıyoruz. Yani aracı değiliz. Biz imalatçıyız. Üretiyoruz ve direk halka satış yapıyoruz. Dolayısıyla üretimden halka yansıyan bir fiyat politikamız var. Elbette kampanyalarımız da oluyor. Şimdi kış sezonuna giriyoruz. Kampanyalarımız var. Gün Isı yaptırmak isteyen tem halkımızı mağazamıza bekliyoruz.

-Son sözlerinizi alabilir miyiz?

Bu günlere gelebilmek için çok çalıştım, çok sıkıntılar yaşadım. Bugünümüze şükürler olsun. Benim en büyük zenginliğim itibardır. Rabbim karşısında dik durmak isterim. Yaşam felsefemde budur. Bir Allah’ın kulu çıkıp da Mesut’un bana borcu var diyemez. Çok kötü günler geçirdiğim de oldu iyi niyetimden. Ama ben her işimi Allah’a havale ederim. Onun yüce adaletine havale ederim. Zarar gördüm diye asla iyi niyetimden de vazgeçemem Neden ben insanlara güvenmemeyi öğrenip ruhumu kirleteyim. Onlar güvenilir olmayı öğrensinler.