Röportaj: Berker PAKNA

12 yıldır Alanya’ya hizmet veren Ciğerci Turan Usta, 2 yıldır taşındığı yeni yeri Devlet Hastanesi Altı Jandarma Sokağı’nda Alanyalılara lezzetin kapılarını açmaya devam ediyor. Yaptığı patentli tereyağlı yaprak ciğeri, özel kıymasız sadece et ile yapılan yaprak döneri ve tüm ızgara çeşitleriyle adeta lezzet dünyasının sınırlarını zorlayan Ciğerci Turan Usta, misafirlerine hem lezzetin hem de samimiyetin kapılarını açıyor. Otantik ortamı, leziz yemekleri, samimi personeli ve hijyenik ortamıyla dikkat çekiyor. Mekan sahibi Turan Erşahan, Nam-ı Değer Ciğerci Turan Usta, lezzet dünyasının kapılarını sorularımızı cevaplayarak verdi. 

*Merhabalar ustam öncelikle sizi tanıyalım?

Ben Kahramanmaraş’lıyım. 1979 yılından beri Alanya’dayım. Rahmetli Mola Şişman Amca’nın yeğeniyim. 

*Mola Şişman Amca kimdir?

Rahmetli Mola Şişmanca Alanya’ya ilk kebabı ve dondurmayı getiren kişidir. 

*Kaç senedir bu işi yapıyorsunuz? Hep şu andaki dükkanda mıydınız?

Ben, 12 senedir bu işi yapıyorum. Daha önce Cuma Pazarı’ndaydık.  Cuma Pazarı’ndaki yerimizi devrettik ve Jandarma sokağına geldik. 2 yıldır buradayız. Allah ömür verirse de devam edeceğiz. Baba mesleğini yapıyoruz.

* Peki kebapçılık kaç senedir var? 

Ben normalde Alakart ustasıyım. Otellerde restoranlarda usta başılık yaptım. Ama bıktım usandım ve kendi iş yerimi açtım. Allah nasip etti ve devam ediyoruz.

*Peki Ustam sence Ciğerci Turan Usta’yı özel yapan şey nedir?

Biz, tereyağlı yaprak ciğer yapmaya uğraşıyoruz. Bu tereyağlı yaprak ciğer oldukça beğeni topladı. Bir de müşterilerimizin güvenini kazandık. Bize gelen müşteri kaçak et yemeyeceğini, kokmuş et yemeyeceğini bilir. En büyük ayrıcalığımız budur. 

* Neler var müessede sadece ciğer üzerine mi?

Ciğer dışında ızgara olarak aklınıza ne geliyorsa mevcut. Kanat, Izgara Köfte, Kuzu Şiş, Kelebek, Döner. Buraya gelen her müşteri damak tadına göre her şeyi bulabilir diyebilirim.

*Dönerini tattım. Oldukça farklı bir tadı var nedir özelliği?

Dönerin farkı sadece Yaprak Döner yapıyoruz. Kıyma koymuyoruz. Alanya’da çok kişinin deneyip başaramadığını biz iki senedir başarıyoruz. 

* Bu lezzeti hazırlayan ve sunan kaç kişi var burada? Ekibin kaç kişi?

16-17 kişilik aile gibi bir ekibimiz var. Herkes özveri ile çalışıyor. Misafirlerimize en iyisini sunmak için elimizden geleni yapıyoruz.

* Hangi saatler arasında hizmet veriyorsunuz?

Sabah 11 ile gece saat 1’e kadar buradayız. Sınırsız hizmete devam ediyoruz. Çocuklar sabah 8’de gelir dükkanı açar. Saat 11’de servisimiz başlar gece 1’e kadar durmadan Allah’ın izniyle hizmet vermeyi sürdürüyoruz.

* Ustam az önce garsona alkol sorduk yok dedi? Alkol satışın yok bu bir risk değil mi?

Biz alkolü sevmiyoruz. Alkolde satmıyoruz. Alanya’da alkol satmayan tek ocakbaşı biziz. Ben kendim sevmediğim için müşterime de sunmuyorum alkolü. Eğer bu bir riskse ben bu riski almaya razıyım.

* Şu anda tek şubesin değil mi? Cuma Pazarı’yla bağın var mı?

Hayır herhangi bir bağım yok. Ben burada tekim. Cuma Pazarı başka bir isimle devam ediyor ama bizimle hiçbir bağı yok.

* Paket servisin var mı? Hangi bölgelere gönderiyorsun?

Paket servisimiz var. Gücümüzün yettiği tüm uzaklıklara gönderiyoruz. Alanya içinde.

* Ocakta kendin mi duruyorsun?

Benden başka iki ustam daha var. Onlarda gerçekten çok başarılı ustalar ama ben işimi çok seviyorum. O yüzden de daha çok ben duruyorum. 

* Teşekkür ederiz abi sohbetine? Eklemek, söylemek istediğin bir şey var mı?

Alanya’da özel bir tat özel bir lezzet samimi ve huzurlu bir ortam arayan herkesi buraya bekliyorum. Bana mekanımı, sanatımı anlatma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.

Turan Usta’ya nasıl ulaşılır: Güllerpınarı Mah. Emiroğlu Sok. Güven Apt. No: 16/B