5 Aralık 1934 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 86’ncı yıl dönümüne özel Alanya’nın şimdiki tek kadın muhtarı Serap Neğiş ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. 

‘ULU ÖNDERİMİZE MİNNETTARIM’
-Alanya’nın şu andaki  tek kadın muhtarısınız. Bu farkınız da göz önüne alarak Kadın Haklarının  verilişinin 86’ncı yıl dönümüne özel neler söylemek istersiniz?
 Her konuda olduğu gibi bu konuda da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e minnet duyuyorum. Birçok Avrupa ülkesinden önce Türk kadınına bu hakkı da tanıdı. 
‘HİÇBİR ZAMAN DUYARSIZ KALMADIM’
- Muhtarlık sürecine atılmaya nasıl karar verdiniz? Bu kapsamda size destek olanlar kimlerdi?
Hiçbir zaman çevremdeki sorunlara duyarsız kalmadım. Daha fazla çaba harcayarak mahalleme faydalı olmak istedim. Başta ailem olmak üzere dostlarım, arkadaşlarım ve komşularımın desteğiyle muhtarlık görevime başladım. 


‘TEK OLDUĞUM İÇİN ÜZGÜNÜM’
-Alanya’da kadın muhtar olmak nasıl bir duygu. Hem bu kapsamdaki görüşlerinizi hem de görevinizi icra ederken yaşadığınız sorunları bize aktarır mısınız?
 Tek olduğum için aslında üzgünüm. Tabii çoğu konuda olduğu gibi kadın muhtarlıkta da bazı sorunlar oluyor. Kadınlarımızın her alanda olduğu gibi muhtarlık görevinde de sayılarının artmasını canı gönülden isterim. Örneğin bazı kurumdaki arkadaşlarımız iyi ve kötüyü karşılaştırabilerek sorunlarımıza çözüm bulabilirken ne yazık ki bazı kurumlardaki arkadaşlarımız erkek egemen bir zihniyetle gerginleşip çözüm arayışından uzaklaşabiliyor. Bu konuda unutamadığım bir anımı paylaşmak isterim. Görevime ilk başladığım dönemde resmi bir kurumda görev yapan bir arkadaşımız, kadın olarak benim bu işi yapamayacağımı düşündüğünü, “Muhtarım bu işler zordur. Keşke evinde oturup sıcak yemeğini yapsaydın” ifadeleriyle söylemişti. Tabii bunun yanı sıra kadınların bu tür işleri titizlikle ve incelikle başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini düşünen arkadaşlarımız da var. 
‘BELİRLİ SAATLERDE AÇIĞIZ’
-Bir gününüz nasıl geçer? Güne nasıl başlarsınız ve çalışma programınızı nasıl devam ettirirsiniz?
 Hafta içi belirli saatlerde muhtarlık ofisimiz açık oluyor. PTT’den gelen tebligatları teslim ediyoruz ve belge almaya gelen mahalle sakinlerimize yardımcı oluyoruz. Herhangi bir problemi olan vatandaşlarımız ister telefonla arayarak isterse de ofisimize gelerek bizlere bilgi veriyor ve biz de çözüm için gerekli çalışmaları kurumsal bağları kurarak gerçekleştiriyoruz. 
‘ALANYA’NIN EN ESKİ MAHALLERİNDEN’
-Mahalleniz için bugüne kadar neler gerçekleştirdiniz ve bundan sonraki süreçte planladığınız çalışmalar nelerdir?
Bizim mahallemiz Alanya’nın en eski mahallelerinden birisi. Bu nedenle binalarımız eski, yollarımız dar ve elektrik tellerimizin büyük kısmı yer altına alınmamış durumda. Park ve kaldırım konularında da sorunlar yaşıyoruz. Bu kapsamda gerekli kurumlara dilekçelerimizi ileterek başvuruda bulunuyoruz ve yardım alıyoruz. Örneğin Büyük Otel sokağı direklere rağmen turunç ağaçlarının büyümesi nedeniyle karanlık bir sokak. Alanya Belediyesi ile ortak çalışmalarımız neticesinde bu sorunu birer ışık ilave ederek en aza indirdik. Asfaltı bozuk olan sokaklarımızda da sırayla gerekli çalışmalar yapılmakta. Tabi pandemi döneminde bizler de bu konularda da sorun yaşamaktayız. 
‘HER ŞEY BİZİM ELİMİZDE’
- Alanya’nın covid-19 ile mücadelesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gerekli önlemleri hem biz hem de mülki amirlerimiz alıyor. Ancak dışarıda maskemizi takıp takmamak bizim elimizde olan bir şey. Mücadeleye bireysel olarak katkı sağlamları ve önlemlerimizi aksatmadan gerçekleştirmeliyiz. Mahallemizin sokaklarını yıkatarak dezenfeksiyon çalışmalarında elimizden geleni yapıyoruz. Ofisimizdeki güvenlik şeridiyle de teması en aza indirdik. Kargocu arkadaşlarımız devamlı olarak dışarıda oldukları için gelen kişileri riske atmamak adına bu tür tedbirler alıyoruz. 
‘KADINLARIMIZI DAHA FAZLA GÖRMEYİ ÜMİT EDİYORUM’
- Son olarak bizlerin aracılığıyla Alanyalılara iletmek istediğiniz bir mesaj, eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Maske, mesafe ve hijyen kurallarını hatırlatıp sevdiklerimiz için bu önlemi almaya herkesi davet ediyorum. Kadınlarımızı her birimde daha fazla görmeyi ümit ediyorum. Tüm kadınlarımızı, yaşanan gelişmelerin aksine erkek egemen düşünceyle baskı ortamı oluşturan zihniyetle mücadeleye davet ediyorum. Umarım bir sonraki seçimlerde kadınlar olarak hem çoğalırız hem de mevki olarak yükselerek emin adımlarla ilerleriz.  – HABER MERKEZİ