İbrahim İPBÜKER - Kahramanmaraş’ın Orhangazi Köyü’nde çiftçilik yaparak geçimini sağlamaya çalışan sekiz çocuk sahibi Mustafa ve Emine çiftinin dördüncü çocuğu olarak, 1976 yılı Kasım ayının ilk gününde dünyaya gözlerini açtı…

Dönemin şartlarına göre fakir olan Koska ailesinin ortanca çocuğu olarak, yokluk içinde büyümeye başladı. Çocukluk yıllarında, hayatını değiştirmek adına kendi kendine hayaller kurarak ilk ve orta öğrenimini tamamladı. Çiftçilik yapan ailesine yardımcı olduğu ‘çocuk’ denilecek yaştayken, bir akşam televizyonda Alanya ile ilgili tanıtım filmi izledi.  İşte o gün kafasına ‘Alanya’ya gitme” fikri yerleşti.

İzin vermeyeceğini bile bile, ‘adet yerini bulsun, saygısızlık olmasın’ diye düşünerek, Alanya’ya gitme fikrini babasına söyleyip, izin istedi. Tam da beklediği oldu, babası izin vermedi. Ama kafasına koymuştu bir kere, Alanya’ya mutlaka gidip, hayatına burada devam etme şansını mutlaka deneyecekti.

İLK HAYALİ GERÇEK OLDU

Kafasına koyduğunu yaptı bir gün. Kahvehane sahibinden aldığı yol parasıyla otobüse binip, ailesine haber vermeden Alanya’nın yolunu tuttu. Alanya’ya indiğinde cebinde beş parası yoktu. Bir lokantada karın tokluğuna bulaşıkçılık yapmaya başladı. Tanıdığı kimse yoktu, yatacak yeri yoktu. Bulaşıkçılık yaptığı süre içinde bir dükkanın bodrum katında yatıp kalktı.

Bulaşıkçılık yaptığı lokantaya gelip giden müteahhitlere özendi hep. Memlekette Alanya hayalleri kurduğu gibi, Alanya’da da inşaat sektörüne girme hayalleri kurmaya başladı. İlk hayali gerçekleştiği için, ikinci hayalinin de bir gün gerçekleşeceğine dair inancı tamdı, hiç umutsuzluğa kapılmadı. 

İKİNCİ HAYALİNE ADIM ATTI

Ve bir gün kalıpçı çırağı olarak inşaat sektörüne adım attı ve ikinci hayalini de gerçekleştirmiş oldu. Uzun süre inşaatlarda kalıpçı olarak çalıştı, demircilik yaptı, ustalığa terfi etti. İnşaat işini çok sevip, benimsediği için bu kez de şirket kurup, müteahhitlik yapma hayalleri kurmaya başladı.

ÜÇÜNCÜ BÜYÜK HAYALİ DE GERÇEKLEŞTİ

Çok sevdiği inşaat sektöründe işin püf noktalarını öğrendikten sonra, 1990 yılında cebinde beş para yokken geldiği Alanya’da tam 16 yıl sonra yani 2006 yılında inşaat şirketini kurarak üçüncü hayalini de gerçekleştirmeyi başardı. 

BU HİKAYENİN KAHRAMANI BEKİR KOSKA

Yukarıda kısaca özetlemeye çalıştığım başarı hikayesinin kahramanı, bugün Alanya kamuoyunun çok yakından tanıdığı bir isim olan Bekir Koska…

Alanya’nın yanı sıra Burdur, Isparta gibi çevre illerde de inşaatlar yapan ‘Onur Koska Güven İnşaat Şirketi’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Bekir Koska…

Kahramanmaraş’ın Orhangazi ilçesinde, fakir bir ailenin ortanca çocuğu olarak dünyaya merhaba diyen ve ilk gençlik çağlarında kurmaya başladığı hayalleri bir bir gerçekleştirerek, inanılmaz bir başarı öyküsüne imza atan Bekir Koska…

SOSYAL HAYATTA DA AKTİF

Bugün, Alanya’nın hatırı sayılır işadamlarından birisi olan Bekir Koska, aynı zamanda Alanya Kahramanmaraşlılar Derneği’nin de başkanlığını yapıyor. Alanya’nın en aktif hemşeri derneklerinden birisi olan Kahramanmaraşlılar Derneği’ne de ayrı bir ivme kazandıran Bekir Koska, dernek lokalinde hemşerileriyle sık sık buluşup, hasbihal ederek doğup büyüdüğü topraklardan kopmadığını, kopamadığını da gösteriyor. Sivil toplum örgütlenmesinin önemine inanan Başkan Koska, Alanya Kahramanmaraşlılar Derneği’nin, önümüzdeki süreçte çok daha aktif hale gelerek, önemli etkinliklere imza atacağını ifade ediyor.

SÖZ BEKİR KOSKA’DA

Hayaller üzerine kurulduğu için, ender görülen bir başarı hikayesinin sahibi olan Bekir Koska, şu andaki durumu ise şöyle anlattı: “Çalışma hayatına gençlik yıllarında adım atıp, merdivenleri tek tek tırmandım. Tabiri caizse tırnaklarımla kazıyarak bugünkü duruma geldim. İlk dairemi bugünün parasıyla 48 bin liraya satmıştım. Benim için önemli olan şey insanlara güven vermekti. Ticaret hayatında güvenilir olmak, dürüst olmak, hile yapmamak, borcunu zamanında ödemek, namuslu olmak kavramları çok önemli. Bu kavramlardan asla taviz vermedim. İşçimin hakkını yemedim, kimseyi kandırmadım. Çok çalıştım, çok mücadele ettim, hiç umutsuzluğa kapılmadım. Bu kavramlardan taviz vermezseniz, başarı da kendiliğinden geliyor zaten. 

ALANYA’NIN SON DURUMU

Alanya’da son zamanlarda inşaat sektörü oldukça sıkıntılı. Maliyetler çok arttı. Banka faizleri tırmanışta olduğu için, inşaat yapan müteahhitler satış yapmakta zorlanıyor. Şu anda böyle bir durumdan geçiyoruz ama bu sezon için umutlar çok fazla. 2018 yılının hem Alanya hem de ülkemiz turizmi açısından iyi geçmesi bekleniyor. Umarım bu beklentiler boşa çıkmaz.”

Bekir Koska, evli ve üç çocuk babası.