Alev UZUNBAŞ

Jimnastik Federasyonu Antrenörü olan SMS Spor Merkezi İşletmecisi Senner Barış, 15 yıldır profesyonel olarak spor merkezi işletmeciliği yapıyor. Sayıları her geçen gün artan spor merkezlerinin iyi denetlenmesi gerektiğini belirten Barış, “Bizim branşımızda kontrolsüz çoğalma var. İnsanların talepleri karşısında bu hizmet yapılacak tabii. Çoğalması, açılması çok güzel ama antrenörlük bilgisi olanların yapması gerekiyor. Çünkü, fiziki şartları oluşturmak çok kolay. Asıl önemli olan cihazların güzel olması değildir. Asıl önemli olan sizi çalıştıracak kişilerin yeterliliğidir” diyor.

basliksiz-2a-006.jpg

Ve ebeveynleri uyarıyor; Çocuklarınızı 4 yaşından itibaren spora yönlendirin. Yoksa…?

Sonrasını onun ağzından öğrenelim…

-Sizi tanıyabilir miyiz?

Bulgaristan göçmeniyim. 24 Yıldır Alanya’da yaşıyorum. 44 Yaşındayım. Profesyonel olarak 15 yıldır spor merkezi işletiyorum. Hemşirelik mezunuyum. Eğitimimi jimnastik Federasyonu’nun düzenlediği eğitimlerle tamamladım. Jimnastik Federasyonu Antrenörüyüm. Bir çok yerden belgeler veriliyor maalesef… Resmi yerden belgeleri almak varken diğer kurumlardan belge almak çok doğru gelmiyor bana. Spor bir bilimdir. Sonuçta gelen kişi bize sağlığını emanet ediyor. Bilgili ve donanımlı kişileri aramak zorunda.

-Merkezinizde hangi spor dalları var?

Step, pilates, aerobik, cardio fitness, aikido, wing chun dersleri var. Karate çalışmaları yapıyoruz. Ortağım Serpil Barış Karate Antrenörü ve Milli Takım Antrenörü. Bu derslerimizin yanı sıra kardio programlarımız var, yağ yakmaya yönelik olan tabata, HİT antrenamente programları uyguluyoruz. İnsanların taleplerini karşılayabilecek spor programlarımız var.

 

-Erkek sporseverler daha çok hangi spor dalı için müracaat ediyor?

Erkek üyelerimiz daha çok kardio fitness. zayıflama ve vücut geliştirme dallarında hizmet istiyorlar.

 

-Peki, Kadınlar?

Kadın üyelerimiz de genellikle zayıflamak üzere müracaat ediyorlar. Kardio fitness, step Aerobik ve pilates dersleri ile ilgileniyorlar.

-Toplum olarak spora bakışımız değişti mi?

Spor için sebep aranmamalı, sağlıklı kalabilmek için spor yapılmalı. Vücut geliştirme ya da zayıflamak için gelinmemeli. Ama maalesef spor salonları kilo alınınca ya da plaj dönemi kilo vermek için geliniyor. Fakat sporu hayat tarzı olarak benimseyen üyelerimizde çoğunlukta.

-Spor için, spor merkezleri neden tercih edilmeli?

Spor deyip geçmeyin, spor bir bilimdir. Anatomi ve spor bilgisi olan insanların eğitimini tamamlayıp antrenörlüğe hak kazanmış kişiler tarafından salonlarda eğitim vermesi daha doğru olur. Spor yapan kişinin, anatomi ve fizyolojik olarak bir rahatsızlığı olup olmadığının bilinmesi gerekiyor. Bu nedenle spor merkezleri ehil kişiler tarafından İşletilmeli. Salonlarda spor yapmak isteyen sporseverler bu konuda çok seçici olmalı. 

-Yapılan araştırmalara göre her 10 kişiden 6-7’si obez sınırında. Ebeveynler nasıl bir önlem almalı?

Kesinlikle doğru. Geleceğimiz olan çocuklarımızı da bekleyen en büyük sorun obezitedir. 15-16 yaşında çocukların obez olduğunu görüyoruz. Sporun gerçekten yaşı yok. 4 Yaşından sonra matolik özellikleri gelişmeye başladığı zaman çocukları bir şekilde spora yönlendirmek gerekiyor. Jimnastik, uzak doğu sporları, bale, yüzme, tenis, basketbol, voleybol sporuna çocuklar yönlendirilebilir. Aileler çocukları bilgisayarın başından kaldırmalı. Çocuklarımıza karşı inanılmaz bir sorumluluğumuz ve mahcubiyetimiz var. Çocuklarımızı yeşil alan bırakmayarak bizler obez yaptık. Yaşam alanlarını, oyun alanlarını ellerinden aldık. Mutlaka çocuğun seveceği bir spor dalı vardır.

-Son olarak neler söylemek istersiniz?

Mutlaka hareket, hareket…. Kas  ve kemik gelişimi anne karnında başlar. 30-35 yaşa kadar devam eder. 35’ten sonra kayıplar başlar. Bunu da engellemenin tek yolu spor yapmaktır. Dolayısıyla birey geleceğine yatırım yapmak istiyorsa, yemek ve içmek kadar önemli olan spora özen göstermeli.

basliksiz-2a-006.jpg