Türk Cistus Meclis Araştırma Komisyonuna 2 sefer katılan, konuyla ilgili 250 sayfalık bir de el kitabı bulunan Cumali Bora, Cuma Pazarı içinde bulunan işletmesinde sattığı organik sabunlar ile tanınıyordu. Tıbbi aromatik bitkiler üzerine hatırı sayılır araştırmaları bulunan ve Alanya’daki gizli hazine Cistus’un yaygınlaştırılması için mücadele veren Bora, çalışmalarında gelinen son noktayı Gerçek Alanya’ya anlattı. Bora, “Mücadelemiz, pandemi iksiri Cistus’un Alanya’yı bir sağlık köyüne çevirebilmesi. Endüstriyel üretimin Alanya’dan yapılabilmesini istiyoruz. Cistus’un devası saymak ile bitmez. Türkiye’deki Cistus oranı dünyadaki karantinayı kaldırma gücünde” dedi. 
‘DERDİMİN ÇARESİNİ ALANYA’DA BULDUM’
-Öncelikle sorularımızı yanıtlamayı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Cistus bitkisini gündeme getirmek için yaptığını çalışmaları biliyoruz. Sohbetimize başlamadan önce okuyucularımız için tekrar kendinizden bahseder misiniz? 

Ben Cumali Bora. 1969 yılında Malatya’da doğdum. 10 yaşına kadar Malatya’da ardından da Almanya’nın Hannover şehrinde yaklaşık 16 yıl yaşadım. Alanya’ya 1976 yılında taşındık. Çocukken bir derede yıkamışlar beni ve o günden bu yana astım hastalığı ile mücadele ediyorum. Almanya’daki iklimle burası bir olmadığı için rahatsızlığım nedeniyle Alanya’ya yerleştik. Yaklaşık 49 yıldır Alanya’da yaşıyorum. Evliyim ve iki erkek çocuğu sahibiyim. Alanya’da 25 yıldır bir marka yapmanın peşindeyim.
‘TAVSİYE ÜZERİNE BAŞLADIM’
Alanya turizmini 40 yıldır değiştirmedi. Bakın 25 yıldır biz bu kaynakları nasıl ürüne dönüştürürüz onun derdindeyiz. Çünkü ben şifamı Alanya’da buldum. Alanya’ya 125 kilo ile geldim ve normal bir plastik sandalyeye oturamıyordum. Bir Alman’ın tavsiyesi ile bu işlere girdim. Kadıncağız elindeki bütün kitapları bana getirdi. Bu ilmi alman kitaplarından gördüm. Bizim kitaplarımıza baksanız çoğu kaynağa güvenemezsiniz. 8 yıldır Cistus ile ilgili çalışmalarım var. 
‘İŞLETMEM 15 YILDIR BURADA’
-Cuma pazarında bir işletmeniz var. Organik ürünlere yönelik satış gerçekleştiriyorsunuz. Bu mekan kaç yıldır işlevini devam ettiriyor?

Burası 15 yıldır var. Ben 25 yıl önce bu işe tavsiye ile başladım. Ardından organik üretimde o zamanlar aktif olmayan sabun satışına başladım. Birçok kişi sabun satıyordu ama kaynağını bilmiyordum. Daha sonra özellikle yabancı vatandaşların organik sabuna olan ilgisini keşfettim ve kaynağına giderek sabun yapmayı öğrendim. Türkiye’de gitmediğim yer kalmadı. Biz satıştan ziyade ölmüş bir kültürü hayata geçirmek için çabaladık. Buraya gelen insanlar bizden kişisel bakım danışmanlığı alır. Bir parça sabun alır ve kullandıktan sonra geri gelir.
‘EN İYİLERİ ALANYA’DA BULUNUYOR’
-Sizi belki de bu sektörde farklı kılan Cistus bitkisine karşı yaptığınız çalışmalar. Sesinizi birçok noktada duyurmaya çalıştınız. Peki Cistus bitkisine bağınız nasıl başladı? Çalışmalarınız ne aşamada ilerliyor? 

Benim Eczacı bir Heike Ablam var. Kendisiyle Gazipaşa’da bir gün balık yerken, bu cistus bitkilerini gördü ve ağlamaya başladı. 25 yıldır tanırım ve israfa karşı inançlı bir kişidir Heike ablam. O günden sonra Cistus ile ilgili araştırmalar yapmaya başladım. Cistus’un Türkiye’de 5 bölgede yetiştiğini ve en iyilerinin Alanya’da olduğunu öğrendim. Ardından akademik anlamda çalışmalar yapan kişilerin, üniversitelerin kapısını çalmaya başladık. Ancak bu süreçte çok hayal kırıklığına uğradım. Cistus’u kendim kullandım. Günde 6 litre içtiğim de oldu. Ben yürüyemiyordum ve hayatımı Cistus ile geri kazandım. Bu nedenle bu hediyeyi insanlara ulaştırmayı amaç edindim. 
‘KORONAVİRÜSE KARŞI KORUNMAK MÜMKÜN’
-Cistus’u artık çoğumuz biliyoruz. Ama bilmeyenlerimiz için nedir bu bitki?

Her zaman sağlık turizminin önemini vurguluyoruz ama bir hamamdan ileriye gidemiyoruz. Cistus da Alanya’nın sağlık turizmi için çok önemli. Bunu çoğu ulusal mecrada da yineledim, Cistus virüs katili ve antioksidan deposudur. Koronavirüse karşı bu bitki ile korunmak mümkün. Cistus’un devası çok kıymetini bilen yok.
‘GÖRMEMEK İÇİN KÖR OLMAK LAZIM’
Bundan kısa bir zaman önce ulusal bir TV kanalının yayınına katılmıştım ve orada ‘Bir gün bir pandemi atılırsa ne bizim ne de Almanya’nın korunacak bir şeyi yok’ diyerek uyarıda bulunmuştum. Hatta iki sene oldu Selçuk Üniversitesinde bir panel de düzenledim. Orada da aynı şeyi söyledim. Kader-i ilahi söyletiyor. Bu bitki virüsü öldürüyor. Allah’ın yarattığı bir bitkiyi görmemek için kör olmak lazım. 
-Cistus’a ilişkin bugüne kadar yaptığını araştırmalardan bahseder misiniz? 
Cistus’un şimdi yaygınlaşması lazım. Çünkü korona virüse karşı tek doğal çözüm Cistus. Bu bitkinin Akdeniz Havzasında 23 türü bulunuyor. En iyi beş türünü biz bundan 5 sene önce bir gıda üniversitesiyle birlikte keşfettik. 4 sene dönemsel olarak toplattık. Kıyı ve yüksek şeritte. Haftalıklı aralıklarla bitki tekrar tekrar toplandı. Biz gördük ki bizim bitkilerin içindeki polifenol denilen antioksidan içerik beş türde de ortalama aynı. Bugün şarabı öven hekimlerimiz vardı.Şaraptaki antioksidan değeri yüzde 5’tir. Pembe Cistus’ta bu oran 31.3’tür. Yeşil Çayda yüzde 8, kirazda yüzde 5 antioksidan değeri bulunur. Dünyada en iyisini Allah bize vermiş. Bugün Türkiye’de bulunan Cistus dünyayı karantinadan kurtarabilir. 
‘GAZİPAŞA’DA CİSTUS ÜRETİMİ YAPILMIYOR’
Gazipaşa’da ALKÜ çatısı altında tıbbi aromatik bitkilerle ilgili yapılan çalışmalarda Cistus’un bir yeri var mı? Üretim gerçekleştiriliyor mu?

Gazipaşa’daki çalışmalara ben vesile oldum. Bundan 4 sene önce Rektör Hocam Profesör Ahmet  Pınarbaşı buradaydı, 4 hoca ile birlikte geldi. Benim projem için bir miktar bütçe kullanıldı. Ancak ardından yapılan toplantıda Türkiye’deki Cistus’un beş para etmeyeceği söylendi. Bu kesinlikle doğru değil. İnsanlar bu tür yanlışlarla bu değerin kıymetini bilemiyor. Ne yazık ki orada da Cistus üretilmiyor. 
‘6 SAATTE KANA KARIŞIYOR’
-Cistus ile ilgili günlük bağışıklığı arttıracak bir de tarifiniz var. Onu tekrar paylaşabilir misiniz?

Bir tutamdan biraz fazla Cistus’u kaynatın. Beş dakika kadar dinlendirin. Limondan 20 kat fazla C vitamini vardır. Ama kaynarken uçar. Ardından şişeleme esnafında içine yarım limon sıkılmasını öneriyorum. Yemek sonrası gün içinde 1.5 litreyi azar azar tüketsinler. 6 saatte kana karışır ve bir kalkan oluşturur
‘ALLAH BU BİTKİYİ KUSURSUZ YARATMIŞ’
-Son olarak bizlerin aracılığıyla vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Cistus’un bin tane özelliği var ve Allah bu bitkiyi kusursuz yaratmış. Ben diyorum ki artık bu karanlıkta bizim caddelerimize Cistuslar kekikler ekilmeli. Alanya’nın böyle bir ortamda misafirlerini karşılaması lazım. Bizim ülkemizde 1 Milyon Ton varken, bunun bir kilosunu bir liradan toplatırsanız bugün 600 Milyon liralık bir kaynak bulunuyor. Orman köylerinin bu projede buluşturulması lazım. Biz bunu Türkiye geneline yaymayı hedefliyoruz. Bugün aşı çalışmaları gündemde. Ancak mutasyonda yeni aşıların keşfedilmesi konusundan bahsediliyor. Cistus ile basitçe bu konunun önüne geçilebilir. Bu bitki vücudumuza girecek olan virüslere mantolama yapar. Hücreye geçişini engelliyor. Hamilelikte sadece bu bitki tüketilebilir. Kanser tedavisinde bitkisel tek çözüm Cistus’tur. Viagra özelliği vardır. Serbest radikalleri de engeller. – Gülşah Anak