Alanya'da imza attığı başarılı görevlerin ardından vatandaşın takdirini kazanan Alanya İlçe Emniyet Müdürü Alper Avcı, Gerçek Alanya’nın sorularını yanıtladı. Avcı, Alanya’daki suç oranlarına pandeminin olumsuz bir etkisi olmadığını, aksine suç oranlarının 2019 yılına göre azaldığını belirtti. Avcı, baba mesleği olan polisliğin bir meslek değil yaşam biçimi olduğuna vurgu yaptı. 
‘BABAM DA EMEKLİ POLİS…’
-Öncelikle sorularımızı yanıtlamayı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bize kendinizden, mesleğe ilk adım atışınızdan bahseder misiniz? 
1977 yılında Isparta’nın Keçibolu ilçesinde doğdum. Babam emekli polis, annem ev hanımı. Babam polis olduğu için şehir şehir dolaştık. Ortaokulu Antalya’da okurken Polis Koleji sınavlarına girdim. Koleje girdikten sonra spor çantasından, evrak çantası ve kitaplara kadar bütün malzemelerimiz devlet tarafından biz öğrencilere teslim edildi. 8 sene yatılı olarak eğitim aldık. Okulumuz o kadar düzenliydi ki… Öğünlerde ne çıkacağı, kaç kalori alınacağı, hepsi programlanmıştı. Evlerimizde bulamayacağımız sağlıklı hayatı, Polis Koleji’ndeki eğitimimizde bulduk. 


‘ÇEKİLİN DEVLET GELİYOR DİYESİNİZ GELİYOR’
-Mezun olduktan sonraki duygularınızı anlatın desek neler söylersiniz? 

Mezuniyetin ardından silahlarımız teslim edildi. Silahımı çıkarttım, mermileri taktım şarjöre, her an çatışmaya hazırım. Akademinin yokuşundan bir inişim var görmeniz lazım… Tabii o günün heyecanına kapılıyorsunuz… Karşınıza kim çıksa ‘Çekilin devlet geliyor’ diyesiniz geliyor.… Gençlik tabi… İlk görev yerim Antalya Şarampol Karakolu idi. Ardından Olaylı Cebeci Kursuna gittik. Rahmetli Taner Er de başkanımız. O kursa layık gördü bizleri, nur içinde yatsın. Olay Yeri İnceleme birimlerini ilk kuran kişidir kendisi… Delilden suçluya gitme yöntemini geliştiren ve ülkemizde oturtturan kişidir. 6 aylı kursun ardından ardından Antalya’da Olay Yeri İnceleme de tekrar göreve başladım. Sonra doğu görevi için Hakkari’ye gittim. Hakkari görevimden önce eşim Sibel ile tanıştım. İki çocuk babasıyım. 
‘ÜLKENİN HER YERİNDE ARKADAŞIM VAR’
-Alanya’da kaç yıldır görev yapıyorsunuz? İlçe Emniyet Müdürlüğü görevinizden önce hangi birimlerde yer aldınız? 

2010 yılında tayinim Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğüne çıktı. İlk olarak Yabancılar Büro Amirliğinde göreve başladım. 2014 yılına kadar bu birimde görev yaptım. Ardından Cumhuriyet Karakolu’na atandım ve 8 ay da o şekilde görev yaptım. Daha sonra buraya tekrar Personel Büro Amirliği olarak atandım. Daha sonraki görev yerim Polis Akademisiydi. Orada yeni Komiser Yardımcılarını yetiştirdik. Okuduğun okulda müdür olmak çok keyifli bir şey gerçekten. 3 bine yakın Komiser Yardımcısı mezun ettim. Türkiye’nin her yerinde bir arkadaşım diyebilirim ki teşkilatın en büyük kazanımlarından birisi de bu diyebilirim. 


‘TIR ŞOFÖRÜ OLMAK İSTİYORDUM’
-Babanız da emekli polis… Peki siz bu mesleğe adım atmaya nasıl karar verdiniz? 

Ben aslında çocukluğunda hep TIR Şoförü olmayı hayal ederdim. Ortaokuldan sonra sınavlar açıklandı ve babam polis olduğu için ben de bunu tercih ettim. Keyifli bir meslek. 
’15 TEMMUZ’DA POLİS AKADEMİSİNDEYDİM’
-Meslek hayatınızda asla unutamadığınız bir anınız var mı?

15 Temmuz akşamı… Gölbaşı’nda, bombalanan yerde, Polis Akademisi’nde görevliydim. O akşam biz arkadaşlarımızla Kızılay’a indik. Savaş Uçakları alçak uçuş yapınca zannettim ki Türk Yıldızları’nın gösteri uçuşu olduğunu zannettim. Benim bacanağım da Antalya’da Havacı Astsubay. Türk Yıldızları’na benim hayranlığımı bildiği için bir gün öncesinde aramıştı, ‘Keşke Antalya’da olsaydın Türk Yıldızı Pilotlarıyla seni tanıştırırdım’ demişti. O sohbetimiz aklıma geldi. Daha sonra köprünün de tutulduğunu öğrenince hemen akademiye geri döndük ve öğrencilerimizi topladık. Silahlarını dağıttık. Ne olduğunu bilmiyoruz ama tedbir almaya çalıştık. O esnada hainler tarafından bomba atıldı. Öğrencilerimizi koruma bölgesine aldık. Polis Akademisi Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Çolak akademiye geldi. Sivil bir akademisyendir kendisi. Odasına girdik ve talimat için beklerken sayın başkanımız tabancasına mermileri bastı. Birkaç tane mermi arttı ve onları da bir poşete koyup silahını beline taktı. Silah eğitimi aldığını, bizim gibi bir çatışma eğitimi almadığını düşünüyorum. Sayın Başkanımız bana “Bu okula kimse girmeyecek, canınız pahasına savaşacaksınız. Ben Kızılay’a iniyorum” dedi. Sivil bir akademisyenin bu hali beni çok derinden etkilemişti. Akademi Başkanımızla gurur duymuştuk. Bütün vatandaşlarımız sokaklardaydı. Milletimizin hakkı asla ödenmez. Tankların önüne terlikle çıkan insanlarımızı gördük. Necip bir milletiz ve bunu bir Çanakkale Zaferinde bir de 15 Temmuz’da gördük. 
‘PANDEMİ SUÇ ORANLARINI AZALTTI’
-Pandemi ile mücadele ve suç oranlarına gelirsek, bu dönemde vatandaşların evlere kapanması oranları nasıl etkiledi? 

Pandemi kısıtlamaları Alanya’daki suç oranlarının artmasına neden olmadı. Aile içi şiddet vakaları devam ediyor. Ancak istatistiksel olarak ele alındığında rakamsal anlamda inanılmaz bir artık yok. İlla ki artış var ama bu dünya ve Türkiye genelinde olan bir şey. Alanya’ya özgü bir artış yok. Kısıtlamalarla insanlar evlerinde kalıyor, eşine çocuğuna şiddet uyguluyor diye bir şey yok. 


‘OLAY SAYISI DÜŞTÜ, AYDINLATMA ORANI YÜKSELDİ’
-Alanya’daki suç oranı nedir?  

Asayiş Olaylarına baktığımızda,  kişilere karşı işlenen suçlarda, 2019 yılında 3 bin 284 olay olmuş . 2020 yılında 2 bin 490 olay gerçekleşmiş. Yüzde 24’lük bir düşüş gerçekleşmiş. Aydınlatma oranı 2019 yılında Yüzde 93, 2020 yılında ise yüzde 95. Hem olay sayımızda düşüş var hem de aydınlatma oranımızda yükselme var.  Mal varlığına karşı işlenen suçlarda 2019 yılında bin 642 olay olmuş. 2020 yılında ise bin 342 olay gerçekleşmiş. Düşüş oranı yüzde 18 olarak kaydedilmiş. Aydınlatma oranı 2019 yılında yüzde 50 iken 2020 yılında yüzde 60’a çıkmış. Asayiş olaylarında pandemi döneminde inanılmaz bir düşüz var. Bunun da ana nedenlerinden bir tanesi sezonun sönük geçmesi. Eğlence mekanlarının kapalı olması. Çünkü alkolün beli bir seviye üzerinde alınmasının ardından kavga olayları çok oluyor. Aydınlatma olaylarının da yüksek olmasının sebeplerinden birisi de bu. 
‘KAYMAKAMLIĞIMIZIN ÖNCÜLÜĞÜNDE YENİ PROJE’
-Alanya’da gelecek dönem için planladığınız projeler nedir? 

Sayın Kaymakamımızın talimatıyla Çevre Şehircilik ve Hayvan Koruma Büro Amirliğimiz faaliyete geçti. Büro faaliyetleri kapsamında proje hazırlıyoruz. Bu sayede sokak hayvanlarının korunmasında hem de çevreyi koruma konusunda farkındalık oluşturulmasını amaçlıyoruz. 
‘BU BİR MESLEK DEĞİL YAŞAM BİÇİMİ’
-Son olarak Polis Teşkilatının Kuruluşunun 176’ncı yılına ve 10 Nisan Polis Haftası’na özel neler söylemek istersiniz? 

2020 yılında da bu yıl da planladığımız kutlamaları gerçekleştiremedik. İnşallah pandemiyi atlattıktan sonra personelimiz ve eşleriyle birlikte inşallah hep birlikte kutlarız. Pandemi döneminde teşkilat personelimiz inanılmaz özverili çalıştı. Kendilerine çok teşekkür ederim. Emniyet personelimizin yarısından fazlası aşısını vuruldu. Aşı çalışması hızla devam ediyor. Poislik bir yaşam biçimi. Tabii lk mesleğe başladığımızda bizler de zorlandık. Ancak artık stresli değil de her şey olağan akışında görülüyor. Vatandaşlarımızdan tek ricamız lütfen maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyalım. Koronavirüsten bu şekilde kurtulabiliriz. – Gülşah Anak 
 

Editör: TE Bilisim