Röportaj: Alev Uzunbaş

Alanya’nın geleneksel tatlarını günümüze taşıyan Ömer Kozan, Saray Mahallesi Anadolu Hastanesi karşısında açtığı kafeterya da  çiğirdik, kıvrım, oklava çekmesi, kadayıf, öksüz helvası, kaşık helvası, kabak tatlısı, baklava, pasta, ev mantısı, içli köfte, sigara böreği, su böreği, sarma ve Alanya yöresine ait tüm lezzetleri organik olarak imal ederek Alanya’da bir ilki de gerçekleştirmiş oldu. 

-Sizi tanıyabilir miyiz?

Alanyalıyım, Alanya’da doğup büyüdüm. Ticaret yapmayı seviyorum. Son yıllarda en büyük arzum Alanya lezzetlerini, tatlı, börek ve ev yemeklerini günümüze taşıyan, tamamen organik malzemelerden üretilmiş unlu mamülleri Alanyalılar’ın hizmetine sunmaktı. 9 ay önce bu hayalimi gerçekleştirdim. Alanya Atçıları Koruma ve Yaşatma Derneği başkanıyım aynı zamanda. Burada at yarışları tertip ediyorduk. 10 yıl önce yaptık. Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde yapılan yarışlara katılıyorduk. Mevcutta 60 tane Alanya’da at vardı. Arazinin zayıflığından dolayı 5-6 yıldır at yarışlarını yapamıyoruz. Türkiye’de yapılan yarışlara davet gelirse iştirak ediyoruz. 

-Alanya usulü börek ve tatlı çeşitleri üzerine imalat yapmak aklınıza nereden geldi?

Alanya hızlı gelişen bir ilçe. Bu sebepten dolayı her şey fabrikasyon olduğu için geriye dönük, annelerimizin yaptığı, ninelerimizin yaptığı pasta ve börek çeşitlerini arama özlemi doğduğu için, her şey de suni olduğu ve organik olmadığı için böyle bir şey düşündük. Zaten yıllardır bu şekilde Alanya’ya has tatları bulunduran bir pastane-cafe yapmak istiyordum. 9 ay önce açtık. Yukarıda imalathanemiz var. Alanyalı bayanlar, bizim aldığımız en kaliteli yağdan, köylerden aldığımız tereyağından, sızma zeytinyağından, köy yumurtasından Alanya usulü ev yapımı kıvrım, oklava çekmesi, kadayıf, öksüz helvası, kaşık helvası, kabak tatlısı, baklava, s pasta, ev mantısı, içli köfte, sigara böreği, su böreği, kahvaltı gibi her şey. Nasıl ki, sizin evinizde annelerinizin hazırladığı hamur işleri, dolma çeşitleri, tatlılar varsa bizde bunları canlandırdık. 

ddd.jpg

-Paket servisleriniz var mı, siparişte alıyor musunuz?

Dileyen misafirlerimiz Anadolu Hastanesi karşısında bulunan pastanemize gelebilir. İsteyen müşterimiz sipariş verebilir. Evlere, işyerlerine, açılışlara, cenaze evlerine, düğün evlerine buradan gönderebiliyoruz. Tepsiyle ya da kilo ile gönderebiliyoruz. 

-Peki, tepkiler nasıl oldu, Alanyalıların ilgisi var mı?

Çok olumlu karşılandı. Alanya’nın geleneksel tatlarını günümüze taşıdığımızdan dolayı çok iyi tepkiler aldık. Zaten geçmişte de bir Alanyalı olarak böyle bir pastanenin eksikliğini bende hissediyordum. Gayet güzel, zamanla da oturacağına ve gelişeceğine de inanıyorum.

-Alanya usulü pasta ve tatlı çeşitlerine yabancıların yaklaşımı nasıl oldu?

En az yerli müşterimiz kadar, yabancı müşterilerimizde var. Biz burayı açarken turist müşteri ağırlıklı olarak kesinlikle düşünmedik. Ancak, yabancı müşterilerimizden de oldukça ilgi görüyoruz. Biliyorsunuz yabancılar genelde gittikleri ülkenin yerel, yöresel yemeklerini merak ederler. Yabancılarda burayı merak ediyorlar. Memnun kalıyorlar. Memnun kalmayacak bir şey de yok açıkcası. Çünkü, gerçek tereyağından, gerçek tereyağından, sızma zeytin yağından, gerçek şekerden yapıldığı için hammaddesi gayet doğal olan ürünler kullanıyoruz. Ve dolayısıyla ortaya tamamen organik ve sağlıklı gıdalar ortaya çıkıyor. Oklava çekmesi, baklava, serpme böreği  ve diğer unlu mamüller tamamen Alanyalı kadınlarımız tarafından elde yapılıyor. Hiçbir ürünümüz fabrikasyon değil.  Hiçbir şey makineye bağlı olarak yapılmıyor imalathanemizde.  

-Küçük esnaf olarak ekonomiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Piyasa çok iyi değil. Malum hepimizin bildiği gibi bir kriz var, sıkıntı var. Son olaylar piyasayı çok etkiledi. Doların ve Euro’nun hızlı bir şekilde artışı, ayrıca Alanya’da dükkan kiralarının çok yüksek oluşu Alanya ekonomisini oldukça etkiliyor. Alanya ekonomisinin içinde bulunduğu sıkıntı da dolaylı olarak bizi de etkiliyor.

-Peki, at yarışlarını tekrar hayata geçirmeyi düşünüyor musunuz?

İngiliz, Arap ve Türk atı olarak üçe ayrılıyor. Herkes hipodrom da koşan atları biliyor. Bizim atların boyları daha kısa, daha uzun ömürlü, amatörce yapılan bir iş, iddia ve para karşılığı yapılan bir iş değil. Nasıl insan evinde köpek, kedi besliyorsa, atta besliyor. Türkiye’nin il ve ilçelerinde doğudan- batıya kadar yarış tertip ediliyor. Bu yarışlara arkadaşlarımız katılıyorlar. Bunlar sekiz kategoride oluyor. Büyük orta, küçük orta, deste şeklinde. 1996 yılında derneği kurduk. Sene 2015, son beş yıllardır da Alanya’da yarış yapamıyoruz.  Normalde yarışma yapılabilmesi için pistin 1000 metre ve daire şeklinde olması gerekiyor. Alanya’da arazi kıtlığı var. Mahmutlar’da şu anki cezaevinin olduğu yerde at yarışı yapıyorduk. Daha sonra orası cezaevi oldu. Alanyaspor tesislerinin olduğu yerde yapıyorduk. Orası da Alanyaspor’a geçince oradan da vazgeçtik. Alaaddin Keykubat Alaiye At Yarışları adı altında 15’e yakın yarış yaptık. Alanya’yı Türkiye’ye duyurduk. Böyle bir organizasyonu ilk defa Alanya Türkiye’ye duyurmuş oldu.  Yer bulamadığımız için Alanya’da yarış  düzenleyemedik ama önümüzdeki günlerde Gazipaşa’da böyle bir etkinlik yapmayı düşünüyoruz.

-Son sözlerinizi alabilir miyiz?

Alanya usulü lezzetler, tatlı ve börek çeşitleri üzerine pasta ve kafeterya işletmeciliğini profesyonel olarak yaptığımıza inanıyorum. Alanyalılar başta olmak üzere burada yerleşik olan halkımızı Alanya usulü oklava çekmesi, kadayıf, öksüz helvası, kaşık helvası, baklava, s pasta, ev mantısı, içli köftesi, su ve sigara böreğini ve diğer organik unlu mamüllerimizi tatmaya davet ediyorum. 

Kıtır Börek ve Tatlı Çeşitleri Pastanesi ve Kafeteryasına nasıl ulaşabilirsiniz: Saray Mahallesi Stad Caddesi (Anadolu Hastanesi Karşısı) Tel: 0 242 522 05 00

dd.jpg