Alev UZUNBAŞ

Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Mahmut Coşar, Alanya’nın turizm kenti olması nedeniyle cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda riskli şehirler arasında bulunduğunu söyledi.
Kadın hastalıkları konusunda uyarılarda da bulunan Operatör Doktor Mahmut Coşar Gerçek Alanya Gazetesi’ne konuştu.

w-010.jpg
-Sizi tanıyabilir miyiz?
1979 Manavgat doğumluyum. 2003 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden tıp doktoru olarak mezun oldum. 2004-2009 yılları arasında Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden uzmanlığımı aldım. Askerliğimi Balıkesir’de yaptım. 2 yıl Ordu’nun Ünye ilçesi Devlet Hastanesi’nde uzman doktor olarak görev yaptım. 2012 yılından itibaren de Özel Alanya Anadolu Hastanesi’nde çalışıyorum. Evliyim ve 2 kız çocuğu babasıyım.
-Kadın Hastalıkları Doktoru olmaya nasıl karar verdiniz? Sizi etkileyen ne oldu?
İstanbul Tıp Fakültesi’nde kadın hastalıkları ve doğum stajı yaparken doğum anları ve annelerin sevinç gözyaşları beni çok etkileşmişti, o zaman kararımı vermiştim. Uzmanlık sınavında da yeterince puan alınca ilk tercihim olmuştu.
-Kaç yıldır Anadolu Hastanesinde çalışıyorsunuz?
Yaklaşık üç yıldır Alanya’da Anadolu Hastanesi’nde görev yapmaktayım.
-En çok karşılaştığınız vakalar ve dikkatinizi çeken konular neler?
Biz de en çok gebelik takibi ve doğum vakaları oluyor. Bunun yanısıra infertilite (kısırlık) vakaları ile ilgilenmeyi seviyorum.
-Alanya’daki kadınlar, kadın hastalıkları konusunda bilinçlimi size göre?
Alanya’nın hem coğrafi yapısı hem de turizm şehri olması nedeniyle toplumun sosyoekonomik düzeyi yüksektir, dolayısıyla kadınlarımız artık daha bilinçli buna rağmen arkadaş ya da internetten öğrenilen yanlış bilgiler de az sayılmaz.
-Sıcak ve nemli havaların kadın sağlığı ya da çocuk sağlığına etkileri nelerdir?
Sıcak ve nemli hava en çok gebelerimizin egzersiz yapmasına engel oluyor, egzersiz yapamayan gebelerde kilo alımı ve normal doğumda zorlanma oluyor, diğer taraftan vajinal enfeksiyonlarda da artış oluyor.
-Kadınlar hangi belirtiler doğrultusunda bir kadın hastalıkları doktoruna başvurmalıdır?
Öncelikle her kadın yıllık kadın hastalıkları açısından vajinal muayene, smear testi ve ultrasonografi yaptırmalıdır. Bunun dışında anormal, çok miktarda, uzun süreli veya sancılı adet kanaması, cinsel ilişki sonrası vajinal kanama, karında şişlik veya ele gelen kitle durumlarında jinekolojik kanserler olabilir, en kısa zamanda bir uzmana başvurmak gerekir.
-Kadınların güzellik kadar kadın hastalıkları konusunda hassas olduklarını düşünüyor musunuz?
Her kadın güzel görünmek ister, ama sağlık en önemli güzelliktir. Birçok kadın utangaçlık nedeniyle sağlığı ertelediği için sağlığından oluyor. Ama bazı kadınlarda birkaç uzmana danışmadan sağlıklı olduğunu kabul etmiyorlar.
-Kadınlar en çok hastalığa dikkat etmeliler?
Alanya turizm şehri olduğu için cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından riskli bir şehir, korunmasız ilişkiye girmemeye dikkat edilmelidir.
-Ağrılı adet  geçiren kadınlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Sancılı adet görme çoğu zaman endometriozis denen kronik, kalıcı tedavisi olmayan bir hastalıktan kaynaklanıyor. Bu hastalarımızın gebe kalma şansları sancısız olanlara göre daha düşük olabiliyor, gebelik planlaması yapılırken bu durumun göz önünde bulundurulması gerekir. Gebelik düşünülmüyorsa doğum kontrol ilaçları yada ağrı kesicilerin kullanılmasında sakınca yoktur.
-Vajinal mantarda ne yapılmalı?
Normal vajina florasında yararlı bakteriler bulunur ve bunlar enfeksiyon oluşmasını engeller. Bu yararlı bakterilerin bir şekilde yok edilmesi vajinada mantar enfeksiyonu oluşmasına neden olur.  Yani başka bir nedenle antibiyotik kullanmak, vajinanın elle temizlenmesi, tampon kullanmak, sık ilişkiye girmek, naylon iç çamaşırı giymek, şeker hastası olmak mantar enfeksiyonu oluşmasına neden olabilir.
-Miyom olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Görmezden gelinirse ne gibi sonuçlar doğurur?
Rahimde miyom sık görülen ve en çok rahim alma ameliyatı yapılmasına neden olan bir hastalıktır. Miyomlar  en çok anormal adet kanaması, sancı, şişlik, kabızlık ve sık idrara çıkma gibi belirtiler verir, kansere dönüşme riski yüzde 1’den azdır. 
-Rahim ağzı kanserine yakalanmamak için neler yapılmalı?
Rahim ağzı kanseri oluşmadan yıllar önce rahim ağzındaki hücrelerde değişiklik olur, biz bu değişiklikleri smear testi ile tespit edip, o hücreleri küçük bir cerrahi müdahale ile kansere dönüşmeden yok edebiliriz. Bunun için her kadın yıllık smear testi yaptırarak rahim ağzı kanserinden korunabilir. Ayrıca son yıllarda çıkan aşı sayesinde, henüz cinsel ilişki deneyimi yaşamamış kız çocukları aşılanarak, % 70 oranında rahim ağzı kanserinden korunma sağlanabilir.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Tüm bu bahsettiğimiz hastalıkların tespiti ve tedavisi için her kadın yıllık kadın hastalıkları kontrollerini yaptırmayı ihmal etmemelidir.

w-011.jpg

Editör: TE Bilisim