Yıllarca eğitim hayatının içinde olan Oğuz Saygın, “Bütün faaliyetlerimizi Türkiye’ye yaymak açısından yaptığımız tüm çalışmalarda Alanya bir numaralı yer. Türkiye’ye örnek olabilecek projeleri ilk defa Alanya’da hayata geçirmek istiyoruz” diye konuştu. 

Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz? 

OĞUZ SAYGIN: Çok uzun seneler eğitim hayatının içindeyim. Bunlardan birisi Nörolinguistik Programlama (NLP) yani zihin dili programlaması dediğimiz insanın kendini keşfetmesi. Ayrıca yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu dallarında yüzlerce eğitimci yetiştirdim. Sadece eğitim vermek değil, bu eğitimleri verecek insanlar yetiştirerek Türkiye ve Avrupa’da, Orta Asya’da bu eğitimleri verdik. Çok sayıda üniversitede seminerler verdim. Son zamanlarda da AHOB dediğimiz yani, Anlayarak Hızlı Okuma ve Başarı yazılım programı var. Çünkü çocukların bu konudaki sıkıntılarını gördük. Anlayarak okumalarını teşvik için bir çalışma başlattık. Sınavlardaki kelime sayılarının her geçen gün hem nitelik hem de nicelik olarak artması hızlı okuma ve anlamaya olan ihtiyacın önemini de ortaya koyuyor. Çünkü sınava giren öğrenci sayısının artmasıyla birlikte artan rekabette başarılı olmanın en önemli unsurlarından biri de burada gizli. Ayrıca bir de MATEBASİT dediğimiz matematiğin çok basit olduğunu anlatan yine eğitimciler yetiştirerek çalışma başlattık. İktisat mezunuyum ama bununla ilgili hiçbir şey yapmadım. Bütün hayatım eğitimle geçti. 15 yıl profesyonel masa tenisi oynadım. Milli takıma oyuncular yetiştirdim. Evliyim. 2 çocuğum var.”

“ÇOCUKLARA MATEMATİĞİN TEMELLERİNİ VERİYORUZ”

MATEBASİT sisteminden bahsettiniz. Bu sistem nedir? Matematik korkusu ile mi ilgili acaba?

O.S: “Anaokulundan, 5 yaşından itibaren çocuklara matematiğin temellerini veriyoruz. Temel matematiği verdiğimiz bir şey. Bugün dünya çapındaki çalışmalar şunu gösteriyor ki matematikte çok gerilerdeyiz. Bu ilkokuldan, anaokulundan kaynaklanıyor. Biz de 5 yaşından itibaren çocuklara matematiğin temellerini nasıl öğretebiliriz derken, bu MATEBASİT sistemini kurduk. MATEBASİT, matematiğin temelleri 4 işlem, çarpım tablosu ve çocuğun matematiği en güzel şekilde öğrenmesini sağlayan bir sistem.”

“TÜRKİYE’YE DALGA DALGA YAYILMASINI ARZU EDİYORUZ”

MATEBASİT sistemi ile başarı yükseliyor mu? 

O.S: “Bu sistemle çalıştırdığınızda çocuk önce matematiği seviyor. Her şeyin ötesinde son derece dinamik ve eğlenceli bir sistem. Bir çocuk kağıt kalemle yapamadığı işlemleri zihinden yapmaya başladığında inanılmaz şekilde motivasyonu artıyor. Aldığımız sonuç inanılmaz güzel. Alanya’da bir faaliyet başlatıyoruz. Birinci planda Alanya merkez olmak üzere, tüm Türkiye’ye bunun dalga dalga yayılmasını arzu ediyoruz.”
       
“KİŞİSEL GELİŞİM ÖMÜR BOYU SÜRECEK BİR MARATON”

Kişisel gelişim öğrenci koçluğu nedir? Hakkında biraz bilgi verir misiniz?

O.S: “Kişisel gelişim gerek büyükler gerek öğrenciler olsun insanların içerisindeki gücü keşfetmek üzerine kurulu. Bu konuyla ilgili yazdığım kitaplar var. Mesela ‘Negatif Limanlardan Pozitif Sulara’ 100 baskıyı geçen bir kitabım. ‘Renklerle İnsanları Tanıma Sanatı’ adlı kitabım Türkiye’nin en çok satan kitaplarından. Bir de liderlik üzerine yazdığı kitap var. Kişisel gelişim bir 100 metre koşusu değil. Ömür boyu sürecek olan bir maraton. Eğer siz kişisel gelişim ile uğraşıyorsanız bir yıl içerisinde ciddi bir ilerleme kat edersiniz ama 5 yıl içinde daha büyük bir ilerleme kat edersiniz. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile bu konuda olumlu, güzel çalışmalar yaptık. Belediye başkanı olmadığı dönemlerde o bunları keşfetti. Keşfettikleriyle herkesin çok sevdiği bir belediye başkanı oldu.”

“SİSTEM ASLANLARA UÇMAYI, KARTALLARA YÜZMEYİ ÖĞRETMEYE ÇALIŞIYOR”

Öğrenci koçluğu nedir? Öğrenciye olan katkısı nedir? 

O.S: “Bugün öğrencileri yönlendirme konusunda çok yanlış adımlar atıyorlar. İçlerindeki yeteneğin farkına bile varmıyorlar. Bu işi bilen bir öğrenci koçu ile çalışıyorsak gerçekten kendisine çok büyük faydalar sağlıyor. Eğer öyle bir şey değil de sadece çalıştıkları ile bir yere varmaya çalışıyorsa, yanlış tercihler yapabiliyor. Öyle bir eğitim sisteminin içindeyiz ki aslanlara uçma, kartallara ise yüzme öğretilmeye çalışılıyor. Aslanların aslan olduğunu anlatmak, kartalların kartal olduğunu anlatmak onların kendi yetenekleri doğrultusunda gelişimlerini sağlamak açısından öğrenci koçluğu çok önemli. Örneğin hafıza teknikleri üzerine de eğitimler vererek gizli yeteneklerinin otaya çıkması için çalıştığım öğrencilerimden biri de Türkiye Hafıza Şampiyonu olan Mücahit Aköz. Bireysel çalışmalarla, doğru yönlendirmelerle öğrencilerin dehalarının gün yüzüne çıkmasında öğrenci koçluğu çok büyük etken. Öğrenci koçluğu sadece çocuğun yeteneklerini keşfetmiyor. Çocuğun çevresiyle ve ailesiyle olan iletişimini de düzenleyen bir çalışma.”

“ÇOCUĞU EĞLENDİRECEK ÇALIŞMALAR YAPILMALI”

Peki pandemi döneminde öğretmen, öğrenci, veli ekseninde ne gibi değişiklikler ortaya çıktı acaba? 

O.S: “Pandemi döneminde hayatımızda çok büyük değişimler oldu. Birçok kişi de buna adapte olmakta çok zorluk çekti. Pandemi döneminde çocuklar sabahtan akşama kadar online eğitim alıyor. Yine eğlenceleri online üzerinden oluyor. Derslerle beraber bu zaman daha da arttı. Yüz yüze yapılan çalışmaların sona ermesi ülkemizdeki bu bilgi birikiminin çok aşağılara inmesine sebep oldu. Şimdi öğretmenlerimiz ve çocuklarımız buna adapte olmaya çalışıyor. Bu adaptasyon sürecinde biz yepyeni şeyler keşfettik. Uzaktan yapılan eğitimde mutlaka ve mutlaka çocuğu eğlendirecek, onların dikkatini toplayacak birtakım çalışmaların yapılması gerektiğini gördük.”

“OLAY SADECE BİLGİYE DAYALI BİR ŞEY DEĞİL”

Her yıl sınava giren öğrenci sayısı artıyor. Öğrencilerin sınav performansını etkileyen unsurlar neler? Buna yönelik neler yapılabilir?

O.S: “Her sınav başında baktığımızda olay sadece bilgiye dayalı bir şey değil. Bilginin ötesinde bu konudaki psikolojisi, moral motivasyonunun yükseltilmesi çok önemli. Çocuğun analiz ve sentez yeteneklerinin geliştirilmesi gerekiyor. Öğrendiği bilgileri hayata uyarlaması konusu önemli. Gittikçe artan öğrenci sayısı ve gittikçe zorlaşan iyi okullara ve üniversitelere girme oranı var. Bu konuyla ilgili çocukların yeteneklerinin keşfedilmesi, istediği dalların bulunması ve arkasından motivasyonlarının yükseltilmesi ve sadece ezber değil, dikkatlerinin artırılması ve de konsantrasyonlarının sağlanması gerekiyor. Bu konuyla ilgili de detaylı çalışmalar yapıyoruz. 

“BÜYÜK BİR BAŞARI VARSA OKULDA VİZYONER BİR LİDER VARDIR”

-Vizyoner liderlik eğitimi ile ilgili de çalışmalar yapıyorsunuz. Bu eğitim nedir?

O.S: Her okuldaki idareciler, okul müdürleri kesinlikle vizyoner liderlik konusunda bilgi sahibi olmalı. Türkiye’nin en önemli firmalarında, çeşitli bankalarda bu tür liderlik çalışmaları yaptık. Gördük ki bu liderlik çalışmaları en çok eğitim için geçerli. Eğitimde vizyoner bir müdür, öğretmen olunduğunda oradaki çocukların gelişimine inanılmaz derece katkı sağlıyor. Çünkü vizyoner liderlik eğitimi almış olan, bunu çok iyi benimsemiş, hayatına geçirmiş olan bir okul müdürü o okulu ihya ediyor. Bir okula bakıyorsunuz, o okulda büyük bir başarı varsa okulda vizyoner bir lider vardır.”

- Son olarak ne söylemek istersiniz?

O.S: “Faaliyetlerimizi Türkiye’ye yaymak açısından yaptığımız çalışmalarda Alanya bir numaralı yer. Buradaki çalışmaları çok önemsiyoruz. Alanya’nın eğitime olan yüksek ilgisi karşısında uzman ekibimizle birlikte üzerimize düşeni yaparak Alanya’ya katkı sağlamak ve tüm Türkiye’ye örnek olabilecek projeleri ilk defa Alanya’da hayata geçirmek istiyoruz.” – Erkan Uysal