Uzun süre kalınan açlığın üzerine fazla yüklenme yapmak mide ve kalp sorunlarını tetikleme ihtimalini arttırır. Ramazan ayını sağlıkla geçirmenin kilidi yavaş yiyerek ve aşırı yemekten kaçmaktan geçiyor.

Oruç süresinin 12 saati bulduğu, susuzluğun ve açlığın en yüksek seviyede yaşandığı Ramazan ayında birçok ev kadının ve kendi öğününü hazırlayan beylerin ortak derdi iftara ne pişireceğidir. Bu hafta sizlerle pratik ve aynı zamanda, doyurucu, sağlıklı, lezzetli ve bir o kadar da düşük kalorili yemek tarifleri paylaşacağım.

ÇORBAYLA HAFİF BİR BAŞLANGIÇ
Günün ilk öğünü olan iftarı, küçük bir kase çorba ile açmak, peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlamak, ana yemeğe ise kısa bir aradan sonra geçmek sağlığın korunması açısından son derece önemli. Beynimize kısa bir sürede doygunluk sinyali gönderen çorba, bu yüzden başlangıç için doğru bir seçim. Ayrıca, uzun süre boş kalan midenin bir anda fazla yemekle doldurulması, mide ve kalp sorunlarını tetikleyebilir. Bunu önlemek için çorba dahil her şeyi az ve yavaş yemeğe dikkat etmek çok önemlidir.

SEMİZOTLU MERCİMEK ÇORBASI

MALZEMELER


1 adet soğan

1 kâse mercimek

1 demet semizotu

1 çorba kaşığı salça

Nane

Limon

Pul biber

YAPILIŞI

Soğanı yarım kaşık zeytinyağı ile kavurup salçayı ekleyin. Üç bardak su ekleyip mercimekleri koyun. Mercimekler kaynadıktan sonra, yıkanıp ince ince doğranan semizotlarını ekliyorsunuz. Çorbanın pişmesine yakın, tavada 1 çorba kaşığı ile kavrulmuş nane limonu çorbanın üzerine ekleyerek servis yapabilirsiniz.



KABAK SIYIRTMASI

MALZEMELER


http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpg 4 adet kabak
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpg 1 kase süzme yoğurt
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpg Sarımsak
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpg Zeytinyağı
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpg Pul biber

YAPILIŞI

Kabakları soyacakla boylamasına doğrayıp bir kaşık zeytinyağı döktüğünüz tavada diri kalacak şekilde soteleyin. Diğer tavada bir tatlı kaşığı zeytinyağı ve bir tatlı kaşığı pul biberi sos haline getirin. Yayvan bir tabağa kabakları, sarımsaklı yoğurdu ve üzerine sosu dökebilirsiniz.

İFTRADAN 2 SAAT SON RA GÜLLAÇ

Canınız çok tatlı isterse, yemekten 1.5-2 saat sonra ara öğün olarak, hafif sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. Örneğin güllaç bilinenin aksine rahatlıkla tüketebileceğiniz, kalorisi son derece düşük olan tatlılardan biri.

GÜLLAÇ

MALZEMELER

1 litre süt

5-6 adet güllaç yaprağı
3 yemek kaşığı toz tatlandırıcı

1/2 su bardağı dövülmüş ceviz içi

1 paket vanilya

1 orta boy şeftali

YAPILIŞI

Sütü kaynadıktan sonra ateşten alın. İçerisine toz tatlandırıcı ve vanilya ekleyin. El yakmayacak sıcaklığa geldiğinde geniş bir tepside güllaç yapraklarını sütle ıslatın. Sütü iyice çeken yaprakları servis kabına koyun. 3-4 sıra yapraktan sonra ceviz içi serpiniz, üzerine tekrar güllaç yapraklarını seriniz. Kalan sütü üzerine boşaltıp yaprakların sütü iyice çekmesini sağlayın. Üzerini ceviz ve dilimlenmiş şeftali ile süsleyebilirsiniz.

RAMAZANDA ALTIN ÖĞÜN: SAHUR

Oruç tutarken metabolizmanızı yavaşlatmamak için mutlaka sahur öğününü yapmanız gerekir. Sağlıklı beslenmenin altın öğünü kahvaltı olduğu gibi, Ramazan beslenmesinin altın öğünü de sahurdur. Sahur yapılmadan oruç tutulduğu zaman iftarda iştah kontrolü sağlanamaz ve fazla miktarda, yüksek kalorili besinlere eğilim artar. Uzun süreli açlığın ardından ani ve fazla miktarda besin tüketimiyle birlikte kan şekeri hızlı bir şekilde yükselir ve ardından yine hızlı bir şekilde düşer. Yorgunluk, halsizlik ve üşeme yaşarsınız.

ESMER KREP

MALZEMELER

 

3 çorba kaşığı esmer un

3 yumurta

1 su bardağı süt

Tuz

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Yumurtayı iyice çırpıp süt ve un ilave ederek boza kıvamına getirene kadar karıştırın. Tavayı bir tatlı kaşığı yağ ile yağlayın, karışımdan birer kepçe dökün. Tavayı sallayarak hamurun yayılmasını sağlayın ve orta ateşte arkalı önlü pişirin.