Alanya’nın tanıtımında yoğun mesai harcayan ve yıllardır turizm sektörüne emek veren Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı (TTGA) ile Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, pandemi ile birlikte yaşananları, Gerçek Alanya için anlattı. Sili, artan vaka sayılarıyla birlikte bugün akşam 19.00 itibariyle başlayacak olan ‘Tam Kapanma’ ve ardından Alanya turizminde yaşanacak süreci, öngörüleriyle değerlendirdi. İç pazarın önemine dikkat çeken Sili, bu alandaki yatırımların artarak devam etmesi gerektiğini vurguladı. 
‘2021 ÇARKLARIN DÖNMESİ İÇİN DEĞERLENDİRİLMELİ’
Sili, ‘Pandemi kapsamında Alanya’nın turizm dosyasını nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorumuza, “Pandemi dünyayı, ülkemizi ve dolayısı ile bölgemizi olumsuz etkileyen bir süreç. Öncelikle insan kayıpları bizleri derinden üzüyor. Diğer taraftan pandemiden en çok etkilenen sektör turizm ve bölge ekonomimiz de ağırlıklı olarak turizme bağlı. Hem bölgemizin hem de ülkemizin ve tabii dünyanın bir an önce normalleşmesi en büyük temennimiz. 2020’de etkilerini gösteren pandemi neticesinde tesislerimizin büyük bir bölümünü açamadık, açılanlarda ise düşük doluluklarla genel olarak 4 ay çalışabildik. 2021’e umutlu girdiysek de, hayal kurmadan, veriler ışığında yol alınmasını benimsedik ve önerdik.  Her platformda ifade ettiğim gibi;  2021 kârlılıktan ziyade çarkların dönmeye başlaması noktasında değerlendirilmesi gereken bir yıl ve bugünkü veriler  ışığında öngörülerimizin doğru olduğunu da ifade edebilirim. Ancak Türkiye’nin ve bölgemizin turizm anlamında önü açık ve bu süreci mümkün olduğu kadar az hasarla atlatıp önümüze bakmalıyız” yanıtını verdi. 
‘YOĞUN ÇABA HARCIYORLAR’
Başkan Sili, yoğun mesailerinde yönetim kurulunda görevli meslektaşlarıyla nasıl koordine olduklarını şöyle anlattı: “Düzenli olarak haftalık toplantılarımıza teknoloji vasıtasıyla devam ediyoruz ve sürekli istişarelerde bulunuyoruz. Zaman zaman da gelişmeler göre ilave toplantılar gerçekleştiriyoruz.  Bu süreçte tüm zorluklara rağmen çalışmaya devam eden, yoğun çaba harcayan, her platformdaki arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.”
‘BİR AN ÖNCE VAKA SAYILARINI DÜŞÜRMELİYİZ’
Üçüncü dalgada yürürlüğe giren ‘tam kapanma’ hakkında da bilgi veren Sili, “Tam kapanma öncelikle insanlarımızın sağlığı açısından önemli idi ve tabiî ki sonrasında da normalleşebilme ve ekonomi çarklarının normal işleyebilmesi açısından önemli. Son derece yerinde bir karar. Burada önemli olan daha önce de ifade ettiğim gibi  bireysel sorumluluklarımızı yerine getirmemiz, kurallara uymamız ve bir an önce vaka sayılarını düşürmemiz gerekli. Aksi takdirde daha büyük zorluklarla karşılaşabiliriz” dedi. 
‘İÇ PAZARDA ÇALIŞMALAR ARTARAK DEVAM ETMELİ’
Turist sayısının yüzde 25’ini iç pazardaki misafirlerin oluşturduğunu belirten Sili, “Yalnız bu sezon değil, turizmde her zaman iç pazar önemli. Bizim gibi bu işe emek sarf eden her ülkede toplam turist sayısının yüzde 25’ini iç pazar misafiri oluşturuyor. Biz uzun süredir her anlamda  bu alana yatırım yapmaktayız ve bunu sürdüreceğiz. Kriz zamanlarında toplam doluluktaki iç pazar payı yükseliş gösterir. Hâlihazırda ortalama doluluklara yüzde 15 etkisi olan bu pazarda çalışmalarımız artarak devam etmeli” şeklinde konuştu. 
‘TATİL ALIŞKANLIKLARIYLA İLGİLİ’
Gerçek Alanya’nın geçtiğimiz gün TÜİK’in verilerine dayanan ‘Akraba Turizmi’ başlıklı manşeti hakkında da değerlendirmelerde bulunan Sili, “Bu veriler  yurdumuz insanlarının tatil alışkanlıkları ile ilgili.  Ancak bu veriler geçmişten günümüze değerlendirildiğinde konaklama birimlerinde tatil tercihinin artmakta olduğunu da görmekteyiz ve önümüzdeki seneler de daha da artacaktır” diye konuştu. TÜİK’in verilerine göre yerli turistlerin en çok akraba ve arkadaş evini tercih ettiği, otelde konaklamanın ise üçüncü sırada olduğu görülüyordu. 
‘FİKİR YÜRÜTMEK KOLAY DEĞİL’ 
‘Alanya’nın kaynak pazarlarında 2021 sezonunda değişiklik olur mu?’ sorumuza Sili’nin yanıtı şu şekilde oldu: “Bu sezon, bizde vaka sayılarının düşmesi ve aşılanmanın ilerlemesi akabinde mevcut kaynak pazarlarımızın da benzer sorunları aşmalarıyla birlikte hareket başlayacaktır. Dolayısıyla burada kaynak pazarların değişikliğinden ziyade sorunların aşılması oranında misafir alabileceğiz ki bu bağlamda oranlar üzerine fikir yürütmek kolay değil.”
‘RAPORLARIMIZI OLUŞTURDUK’
ALTİD’in pandemi sürecinde yaptığı faaliyetler ve pandemi sonrası için planladığı çalışmalar hakkında bilgi veren Sili, “Bu süreçte ağırlıklı olarak pandemi ve pandeminin turizm ekonomisi üzerinde yarattığı sorunların bertaraf edilebilmesi anlamında faaliyetler yürüttük, çaba gösterdik. Sonrasında ise bölgemiz adına turizmin daha olumlu ilerleyebilmesi ve gelişebilmesi adına da raporlarımızı oluşturduk. Biz görev süremiz boyunca mevcut sorunlar ve gelecek planlamaları ile ilgili aklımız ve gücüz yettiğince  çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 
TURİZM ÇALIŞANLARI HIZLA AŞILANIYOR’
Geçtiğimiz aylarda turizm çalışanlarının da aşılamada öncelik kazanması tartışma konusu olmuştu. Sektör çalışanlarının aşılma faaliyetlerine hızla devam ediliyor. Konuyla ilgili konuşan Sili, “Hâlihazırda açılmış olan tesislerimizde çalışanlarımız hızlı bir şekilde aşılanmaya devam ediyor. Yanı sıra yaş ve risk grubuna göre de aşılamalar yapılıyor” dedi. 
‘AŞI PASAPORTU İNSAN HAKLARINA AYKIRI’
‘Aşı Pasaportu’ konusuna da değinen Sili şunları söyledi: “Bu konu halen tartışma konusu. Kişisel görüşüm; dünya üzerindeki ülkeler arasında  aşı dağılımı, tedariki noktasında  eşitsizliği göz önüne aldığımızda insan haklarına aykırı bir konu.”
‘BU YIL TESİSLERİMİZİN ÇOĞU AÇMA EĞİLİMİNDE’
Geçtiğimiz yıl birçok tesisin açılamadığı konusu ile ilgili olarak bu sezonu değerlendiren Sili, “Geçen sezon tesislerimiz talep azlığını göz önünde bulundurarak açmamayı dolayısı ile açmadığı için de sertifika programına dâhil olmamayı tercih etmişti. Bu yıl  ise tesislerimiz genel olarak açma eğiliminde” şeklinde konuştu. 
ALANYA’DA 186 TESİS BELGELENDİ’
Alanya’da Güvenli Turizm Sertifikasyonu sürecinde 186 tesisisin belgelendiğini belirten Sili, bu rakamın Türkiye genelinde bakanlık ve belediye belgeli 3907, Antalya’da da 647 olduğunu ve önümüzdeki süreçte bu sayılar açılmalarla birlikte artacağını belirtti. 
‘GELECEĞİMİZ İÇİN ÇABA GÖSTERMELİYİZ’
Sili, açıklamasına şu şekilde son verdi:  “Pandemi hem dünyayı hem de bizleri her açıdan zorladı, zorlamaya da devam ediyor.  Öncelikle hepimiz bireysel sorumluluklarımıza dikkat etmeli, kurallara uymalıyız. Sonrasında da elbirliğiyle bu günleri arkada bırakarak geleceğimiz için çaba göstermeliyiz. Bu vesile ile herkese  sağlıklı günler  ve kolaylıklar  diliyorum.”- Gülşah Anak

Editör: TE Bilisim