Turizm açısından gelecek vaat eden Dim Alacami Mahallesi’nde HES projesinin hayata geçirilmesi halinde geleceğini de kaybetmiş olacağını vurgulayan Cavit Arı, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: 

“Antalya İli, Alanya İlçesi, Alacami Mahallesi sınırlarında Dim Çayı üzerinde kurulması planlanan 9,90 MWm/9,72 MWe kurulu güç kapasiteli “İleri Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali” projesiyle ilgili olarak başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında proje hakkında halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 17.06.2021 tarihinde saat 13:30’de Antalya ili, Alanya ilçesi, Alacami Mahallesi, Köy İçi-Cami Yanı adresinde halkın katılımı toplantısı düzenlenecek.

“İZİNLERİN İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR”

Alanya’nın doğallığını koruyabilmiş ender köylerinden olan ve Dim Çayı’nın kaynağına ev sahipliği yapan Dim Alacami Mahallesi’ne ikinci bir HES yapılacağının ilan edilmesi, mahalle halkından büyük tepki topladı. Söz konusu projenin tamamı Dim Çayı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası sürdürülebilir alanı içerisinde kalmakta olup görüntü ve gürültü kirliliğinin yanında, koruma altındaki yaban hayatının, endemik bitki örtüsü, balık ve hayvan türlerinin bu projeden etkileneceği aşikar. Turizm açısından gelecek vaat eden bölge bu projenin hayata geçirilmesi halinde geleceğini de kaybetmiş olacaktır. Başta yöre halkı olmak üzere bu projeye karşı çıkan tüm çevre ve sivil toplum kuruluşlarının itirazları dikkate alınarak, başlatılan ÇED sürecinin bir an evvel “ÇED Olumsuz Kararı” verilerek sonlandırılması, akabinde de bakanlığınız tarafından verilen izinlerin iptal edilmesi gerekiyor.

Bu bağlamda;

- Coğrafi olarak dağlarla çevrili küçük bir yerleşim alanı olan Alacami Mahallesi’nde 2013 yılında faaliyete geçen bir HES’in ardından aynı bölgeye ikinci bir HES yapılmasına yönelik bakanlığınızca verilen izinlerin gerekçesi nedir? 

- Tam da Dim Çayı’nın çıkış noktasına, Dim Çayı doğar doğmaz, doğduğu yerde yapılacak projenin doğal hayata vereceği zarar dikkate alındığında bakanlığınız tarafından verilen izinlerin iptali için gerekli adımları atmayı düşünüyor musunuz?”