Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, bildik sorular gündeme düşmeye başladı. Elbette bilmediğini soracaksın, fakat bazıları öyle sorular soruyor ki insan hayret etmekten kendini alamıyor. Bu soruların çoğu, orucu bozan veya bozmayan şeyler üzerine oluyor. Oruç tutarken sağlığımız için nelere dikkat etmeli, iftarda ya da sahurda ne yemeli, ne zaman ne kadar yemeli gibi gelenekselleşmiş ramazan sorularının yanısıra unutarak yemek yemek orucu bozar mı, sakız çiğnemek orucu bozar mı, makyaj yapmak orucu bozar mı, sahura kalkmazsam orucum kabul olur mu gibi aslında herkesin cevabını bildiği sorular da oluyor. Aslında biz bu soruları her ramazan ayında soruyoruz da acaba bilmediğimiz için mi? diye şaşırıyorum bazen. Soru listesi uzayıp gidiyor… 
Bir ilimizin “Alo Fetva” hattına günde 80 ila 100 arası soru geliyormuş.Bu soruların ana konuları inanç, ibadet ve ahlak konuları, günlük yaşama ve aileye dair konularmış. Bazıları da ekonomi, faiz, zekat ve fitreyle alakalıymış.Ramazanda yayınlanan bazı televizyon programlarında da aynı sorular soruluyor ki bazen bende dejavu hissi yaratıyor. Zira bu sorular geçen ramazan ayında da soruldu bir öncekinde de bir öncekinde de…..
Şu an aşı döneminde olduğumuz için bu sorulara aşının orucu bozup bozmayacağı da eklendi. Korona illetine karşı herkesin aşı olduğu veya aşı sırasını beklediği günlerdeyiz. Diyanet’ in kovid-19 aşılarına yönelik henüz bir kararı bulunmuyor ancak mevcutta genel olarak aşılara yönelik Din İşleri Yüksek Kurulu’ nun sayfasında “aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı? “ sorusuna şu yanıt veriliyor: “ Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.” Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa, iğnelerini, aşılarını iftardan sonra yaptırabilirler.
İslam’ a göre gündoğumu ve günbatımı arasında tutulan oruçta vücuda herhangi bir şeyin girmemesi gerek, hatta ağza giren birkaç yağmur damlası bile orucu bozuyor da aşı neden bozmuyor? gibi bir soru akla gelebilir.Bundan 60 yıl önce Ahmet Hamdi Akseki’ nin  “İslam Dini” adlı kitabında ; “Binaenaleyh, herhangi bir şırınga ile de oruç bozulmaz” ifadesi kullanılmış. Yani bu ortama göre verilen bir hüküm değil ve 60 yıl önce yazılmış.Ancak oruçluyken aşı olmak bir zorunluluk değil, tercihtir.Tercihimiz ne yönde olursa olsun, aşı sıramız geldiyse aşımızı olalım, kovide yakalanma riskini göze almayalım.
Ramazan ayının feyzinden ve bereketinden nasibdar olmayı ve korona illetinden kurtuluşumuza vesile olmasını diliyorum.