Çocuklarımıza evde okuma yazmada nasıl yardımcı olabilir, neler yapabiliriz. Öncelikle okuma yazma sürecini eğlenceli hale getirirsek daha kolay öğreneceklerdir. İlk okuma yazma çalışmaları okuldan çok önce başlayabilir. Çocuğunuzun okumaya, kitaplara ve kelimelere duyduğu ilgiyi erken yaşlarda büyütmek için parlak renklere sahip yaşına uygun kitaplar alabilir, bunları bebeğinize okuyabilirsiniz. Biraz daha büyüdüğünde ise çocuğunuz sonu gelmeyecek gibi görünen “Neden?” sorularına başlayabilir. Bu ilgisinden faydalanarak, cevaplarını bilmediğiniz soruları kitaplardan beraber araştırabilir, çocuğunuza güzel bir alışkanlık kazandırabilirsiniz. Her ne kadar eğlence amaçlı kullanılsalar da, günümüzdeki kaynaklarıyla televizyon ve internet öğrenme süreci için faydalı bir kaynak olabilirler.  
Çocuğa okuma yazma nasıl öğretilir diye düşündüğünüzde, evdeki gündelik aktivitelerden ilham alabilirsiniz. Okuma yazma öğretme yöntemleri arasında çocuğunuzu kelimelere ve yazmaya ısındırmak da bulunur. Aşağıdaki birkaç fikri deneyebilirsiniz:  
    •    Renkli bir alfabe posteri hazırlayıp duvara asabilirsiniz.
    •    Çizdiği resimlerdeki objeleri isimlendirebilirsiniz.
    •    Beraber alışveriş listesi hazırlayabilirsiniz.
    •    Dergi ve gazetelerden ilgi çekici resimleri ve ilgili kelimeleri kesip, bir deftere yapıştırabilirsiniz.
    •    Duvara bir mesaj tahtası asıp birbirinize eğlenceli kısa mesajlar yazabilirsiniz.
Okuma yazma etkinliklerini çekici hale getirmenin bir diğer yolu renk katmaktır. Çocuğunuzu yazmaya teşvik edecek renkli kalemler, pastel boyalar alabilirsiniz. Zaman zaman yazma çalışmalarının oyuna veya sanat ve elişi aktivitelerine dönüşmesine izin vermeniz faydalı olacaktır. 
Okuma ve yazma ile ilgili fikirlerimize yarın devam edeceğiz.Görüşmek üzere…………