Ödem ve şişkinlik çoğunlukla kadınlarda bir problem olarak görünse de aslında herkesin belirli zamanlarda beslenmesine ve yaşam tarzına bağlı olarak yaşadığı bir durum. Ödemle savaşı doğru taktiklerle götürdüğümüz zaman ortaya çıkan sonuç. Şah mat.

Güne gözünüzü açtığınızda çoraplarınızın sıktığını el ve ayak damarlarınızın kaybolduğunu ve yüzünüzün şiş olduğunu fark ediyorsanız nur topu gibi bir ödeminiz var demektir. Ödem, fazla sıvının bazı vücut dokularınızda tutulduğu ve düzgün şekilde taşınmadığında ortaya çıkıyor. Yani damar içindeki sıvının damarların dışına sızması sonucunda doku ve cilt altında birikmesi olarak tanımlanabilir. Birkaç önemli noktaya dikkat ederek ödemle başa çıkabilirsiniz. İşte o noktalar:

Susamayı beklemeyin

Artan hava sıcaklıklarına vücudunuz terleme yoluyla cevap verir. Terlemeye kaybedilen su yerine konulmadığında yine ödemle karşı karşıya kalırsınız. Susamayı beklemeden su içmek çok önemlidir. Diğer sıvı tüketimlerinizi ise gözden geçirmenizde fayda var. Fazla miktarda kafein tüketiminin diüretik etkiye sahip olduğundan sıvı kaybını artırarak yine ödem problemine yol açabileceğini unutmayın! Sıvı tüketiminizi desteklemek adına aşağıdaki ödem atan kavunlu içecek tarifimi deneyebilirsiniz.

Hareketsizliğe dikkat

Yaz aylarında vücutta şişlik şikâyeti artar. Hareketsizlik, dolaşım bozukluğu yapabilir ve sıvı akışına engel olabilir. Bu durumda dokulardan damara akış bozulabilir. Egzersiz yapmak kalbinize, akciğerlerinize ve kaslarınıza giden kan akışını artırır. Biliyorum, çoğu birey, sıcak havadan dolayı egzersiz yapmanın zorluğundan yakınıyor; fakat ödemin en büyük düşmanlarından birinin egzersiz olduğunu unutmayın. Serin havada yapacağınız küçük yürüyüşler, kan akışınızı hızlandırmak için size yardımcı olur.

Meyve sebzenin gücü

Sıcak havalarda sıvı kaybı arttıkça tezgahlarda da su oranı yüksek sebze ve meyveler görmeye başlamak sevindirici. Bunu doğanın bize verdiği bir hediye gibi düşünebiliriz, su oranı yüksek sebze meyveleri beslenme planınıza mutlaka dahil edin. Bu meyvelere kavun-karpuz ikilisini örnek verebiliriz. Aynı zamanda kiraz, ananas, kayısı, salatalık ve maydanoz gibi besinlerin içeriğindeki yüksek su da, vücuttaki ödemi azaltmaya yardım eder. Beslenme planınızda çeşitlilik yaratarak, farklı sebze-meyve tüketmek sağlığınız için atacağınız en güzel adımlardan. Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük 5 porsiyon sebze meyve önerisini uygulamak bu hususta çok önemli.

Potasyumun önemi

Potasyum, sodyum seviyesini azaltarak ve idrar üretimini artırarak vücutta su tutulumunu, yani ödemi, azaltmaya yardımcı olur. Beslenmenize potasyum kaynağı olan; muz, avokado ve domates, yeşil yapraklı sebze ve kuru meyveleri eklemeye özen gösterin. Eğer sindirim sistemi problemleri yaşıyorsanız sabahları güne 2-3 adet kuru kayısı ve 1 bardak suyla başlayabilir, ara öğün seçeneği olarak 2 ince dilim ananas veya 2 adet salatalık tercih edebilir; ödem atan içecek tarifini deneyebilirsiniz. Öğle ve akşam öğününüzde bol yeşillikli bir salata tüketmeniz, ödem şikâyetlerinizin azalmasına yardımcı olur.