Fatih Sultan Mehmet (FSM) Vakıf Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi Programı tarafından ‘Dünya Müzeler Haftası’ etkinliği kapsamında, Müze Eğitimi dersinde ‘Müzelerin Sürdürülebilirliğinde Farkındalık Çalışmaları’ adlı seminer düzenlendi. Zoom üzerinden düzenlenen ve FSM Vakıf Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi Programı

Ramazan Meydanı Uğur Işılak konseri ile doldu taştı  Ramazan Meydanı Uğur Işılak konseri ile doldu taştı 

Öğr. Gör. Yasemin Su’nun moderatörlüğünü yaptığı seminerde Müzeolog Selman Korkmaz tarafından müzelerin sürdürülebilirliğine dikkat çekildi. Üniversite öğrencileri ile vatandaşların katıldığı seminerde konuşan Korkmaz, katılımcılara sürdürülebilirlik kavramının tarihçesini ve müzeler için ifade ettiği anlamları anlatarak Alanya Kent Müzesi’nden örnekler verdi. Korkmaz, “Alanya Kent Müzesi sahipleri tarafından kültürel amaçlı kullanılmak şartıyla Alanya Belediyesi’ne tahsis edilen geleneksel Alanya evinin en iyi örneklerinden Azakoğlu Konağı’nda yer alıyor. Müzenin giriş, birinci ve bodrum (gedey) katı olmak üzere 3 kattan oluştuğu söylenebilir. Giriş katında belediye teşkilatı, mağaralar ve arşiv, birinci katında mutfak, dikiş odası ve oturma odası, bodrum katta ise demir atölyesi, marangoz atölyesi ve dokuma atölyesi gibi bölümler bulunuyor. Alanya’da eskiyen ve kullanılamayacak durumda olan tişört, pijama, şalvar, gömlek, masa örtüsü ve perde gibi eşyalar geçmişten bu yana çeşitli biçimlerde değerlendirilmiş ve halen değerlendiriliyor. Sizlere daha çok gedeydeki dokuma atölyesi ve birinci kattaki dikiş odasını anlatacağım. Dokuma atölyesinde dokumacılık yeniden canlandırılarak aktarımı yapılıyor. Bu atölye somut ve somut olmayan kültürel mirası bir arada koruyor ve katılımcılara dokumacılığı deneyimleme fırsatı veriyor. Burada asıl korunan üretim süreci. Atölyede Alanyalıların ısdar dediği halı, kilim dokuma tezgahı, culfalıkveya curfalık olarak adlandırılan eski giysilerden, perdelerden vesaireden dokumaların yapıldığı ve Alanya kuşağının da dokunduğu tezgah ve dokumacılığa ilişkin çeşitli araç gereçler bulunuyor. Culfalıkta, eskimiş olan elbise, perde, masa örtüsü, gömlek, pantolon vs. kesilip iplik haline dönüştürülüp kilim olarak dokunuyor. Müze katılımcıları rehber eşliğinde eski giysileri makasla doğrayarak şeritler elde ediyor. Sonrasında şeritler uç uca eklenerek uzun ipler var ediliyor. Devamında ise bu ipleri culfalıkta dokuyarak kullanılmayan giysilerden dokuma elde etme sürecini deneyimliyorlar. 

Dikiş odası bölümünde ise, kömürlü ütüler, giysiler, cansız mankenler ve dikiş makinesi gibi eşyalar yer alıyor. Size ulama yöntemini anlatmak istiyorum. Ulama, eskiyen ve kullanılamayacak duruma gelen tişört, etek, şalvar, gömlek gibi giysilerin istenilen şekillerde parçalara ayrılması, bu parçaların istenilen biçimlerde bir araya getirilmesi ve dikilmesi ile ortaya konan ürün. Müzenin bu bölümünde bireylere ulamaya ilişkin çeşitli anlatımlar yapılarak ulama örneğini yakından izleme fırsatı sunuluyor. Alanya Kent Müzesi’nde culfalık, ısdar, ulama ve gedey gibi isimlerin yaşatılarak korunmasının yanı sıra somut ve somut olmayan kültürel miras bir arada korunmakta. Bununla beraber sürdürülebilirliğin farklı boyutlarına katkı da sunulmakta. Bir yandan sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için de toplumun gerekli gerekli bilgi ve becerileri edinmeleri sağlanmakta” dedi. 

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE KATKI SAĞLANACAK”

Toplumun bu konudaki çalışmalarından örnekler de paylaşan Korkmaz, “Netice itibarıyla Alanya’da eskiyen ve kullanılamayacak durumda olan tişört, pijama, şalvar ve gömlek gibi giysiler geçmişten bu yana çeşitli biçimlerde değerlendirilmiş ve örneklerden anlayacağımız gibi değerlendirilmekte. Müze sayesinde ise değerlendirilmeye devam edilerek farklı boyutlarıyla sürdürülebilirliğe katkı sağlanacaktır” diye konuştu. 

‘ULAMA’ İSİMLİ KISA FİLM PAYLAŞILDI

Seminerde Korkmaz’ın hazırladığı Alanya Kent Müzesi videosu ile ‘Ulama’ isimli kısa filmi de sunuldu. Soru cevap şeklinde devam eden seminer teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi. Seminerin sonunda Korkmaz, daveti için Öğr. Gör. Yasemin Su’ya Alanya Kent Müzesi videosu ile ‘Ulama’ isimli kısa filmin hazırlanmasına destek verenlere, katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etti.