Jülide Akça İlkokulu öğretmen ve velilerinin geri dönüşüm malzemelerini kullanarak birlikte hazırladığı ‘Çöpten Hazineye’ isimli serginin açılışı gerçekleştirildi. Okul bahçesindeki serginin açılışına Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi Yüksel, okul müdürü Bilal Ulusoy, veliler ve öğrenciler katıldı. Serginin açılışı öncesi konuşan Yüksel, farkındalıkları için okul müdürü, öğretmenler, veliler ve öğrencileri tebrik etti. Kurdele kesilerek serginin açılışının yapılmasının ardından geri dönüşüm malzemelerinden hazırlanan eserler ziyaretçiler tarafından inceledi. 


“PET ŞİŞELER VE KAĞITLARDAN YARARLANDIK”
Ger dönüşüm malzemesi kullanarak ortaya ürün koyan öğrencilerden Melike Doğan, “Burada her arkadaşımın geri dönüşüm yaptığına inanarak bu sergiyi açtık. Yıl sonunda yine sergimiz olacak. Biz genel olarak yastıklar, kalemlikler, robotlar, bebekler yaptık. Bunları yaparken pet şişeler, şişe kapakları, kağıtlar, gazete kağıtları, kumaşlar, artık pamuklar, metal küçük parçalar gibi nesnelerden yararlandık. Benim sergideki emeğimi sorarsanız bir ahtapot, bebek ve kalemlik yaptım. Geri kalanını annem yaptı” dedi. 


“BİRAZ DERS ALMALARINI İSTEDİK”
Okulun velilerinden Ümmühani Yaman, “Geri dönüşüm adı altında hem çocuklarımızı bu konuda bilgilendirmek hem de küresel ısınmadan nedeniyle yaşadıklarımızdan dolayı çocukların biraz ders almalarını istediğimiz için bu sergi düzenlendi. Sergiyi hazırlarken yumurta kolileri, pet şişeler, salça kutuları, kavanozlar, her türlü geri dönüştürebileceğimiz bütün ürünleri çocukların bilgi edinebilmesi için kullandık. Onlara da gösterdik. Çocuklar ve bütün arkadaşlarımız yararlansın diye sergimizi açtık. Önümüzdeki dönemde tabak boyama, daha birçok faaliyetler yapacağız” diye konuştu.

 
“AMACIMIZ HER ŞEYİN ÇÖP OLMADIĞINI GÖSTERMEKTİ”
Okul müdürü Bilal Ulusoy ise, “Bu projeyi hazırlarken öncelikli hedefimiz yaşanılabilir bir dünya. Buradaki sloganımız ‘Azalt, dönüştür, tekrar kullan. Biliyoruz ki bu yüzyılda çevre problemleriyle savaşıyoruz. İnsanlar olarak çok tüketiyoruz. Tükettiklerimizle dağlar kadar çöp ortaya çıkıyor. Denizleri, ormanları, her yeri kirlettik. Bu projeyi yapmaktaki amacımız çocuklarımıza daha küçük yaştan çevrenin ne kadar kıymetli olduğunu, gördüğümüz her şeyin çöp olmadığını, tekrar dönüştürebilerek kullanılabildiğini göstermekti. Bir adım attık. Hedefimize de ulaştık. Çocuklarımız gerek evlerinde gerek okulunda artık her şeye çöp gözüyle bakmıyorlar. Artık kullanılabilir bir malzeme olarak bakıyorlar. Eğer ki bu adımı atarak çocuklarımızın ya da insanlarımızın hayatında bir değişiklik yaratıp temiz bir çevre için dünyaya azıcık bir katkımız olabilirse kendimizi bahtiyar sayacağız. Okulumuzda atık pil, yağ, kağıt topluyoruz. Bizim çöplerimizde hiç kağıt olmaz. Çünkü kağıtlara çöp olarak bakmayız. Tekrar dönüştürebileceğini biliriz. Bir litre yağın bir milyon metrekare denizi kirlettiğinin farkındayız. Yıllardır eğitimci olarak atık yağ topluyorduk. Okulda hiçbir şeyi ziyan etmiyoruz” ifadelerini kullandı.  – Erkan Uysal