Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2022 yılının gastronomi turizminde atılım yılı olacağının açıklanması üzerine her yıl farklı bir ana tema etrafından düzenlenen Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali’nin bu yıl ki teması Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel tarafından “gastronomi” olarak belirlendi.

MUTFAK KÜLTÜRÜ ÖZEL YÖRÜK ÇADIRINDA TANITILACAK

27, 28, 29 Mayıs’ta düzenlenecek 20. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali’nde Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Rıhtımda kurulan Yörük çadırında mutfak kültürü tanıtılacak. Selçuklu ve Osmanlı’dan günümüze kadar devam eden mutfak kültürünün bozulmadan gelecek kuşaklara aktarılması için Alanya Belediyesi tarafından devam eden çalışmalar, festivalde de sürdürülecek.

“MUTFAK KÜLTÜRÜ TEK SOFRADA BİRLEŞECEK”

Festivalde Selçuklu, Osmanlı ve Yörük kültürünü birlikte tanıtacaklarını söyleyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Köklü bir tarihe sahip mutfak kültürümüzü kurduğumuz çadırda vatandaşlarımıza ve misafirlere tanıtmak istiyoruz. Atalarımızdan miras kalan kültürümüzü korumak bizim en asli görevimizdir. Mutfakta kullanılan geleneksel kaplar, eşyalar, sofra adapları, ikramlıklar, beslenme şekilleri, gıdalar kısacası Türk Mutfağının tüm zenginliklerini bu festivalde sergileyeceğiz” dedi.

“TÜRK MUTFAĞINDAN YANSIMALAR SERGİSİ” AÇILACAK

Rıhtım meydanında düzenlenecek festival alanında kurulacak kıl çadırlarda, mutfakta kullanılan ve aynı zamanda sofra kültürünü anlatan geleneksel yemekler, eşyalar, kap kacaklar ve daha pek çok eşya “Türk Mutfağından Yansımalar” ismiyle açılacak sergide ziyaretçilerin izlenimine sunulacak.

SİYAH BEYAZ FOTOĞRAF SERGİSİ “BİR ZAMANLAR ALANYA”

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü arşivinden seçilen; Alanya’nın geçmişteki sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamını anlatan ve her sergide büyük beğeni alan “Bir Zamanlar Alanya” isimli siyah beyaz fotoğraf sergisi, yeni fotoğraflarla tekrar festival alanında ziyaretçilerine zamana yolculuk yaptıracak.

ULUSAL FOTOĞRAF YARIŞMASI SERGİSİ “TARLADAN SOFRAYA KÜLTÜREL MİRAS LEZZETLERİ”

Alanya Belediyesi ve AFSAK iş birliği ile 16 yıldır düzenlenerek amatör ve profesyonel fotoğraf sanatçılarını buluşturan Alanya Belediyesi Ulusal Fotoğraf Yarışması Sergisi tekrar düzenleniyor. Yarışmada dereceye giren eserlerden oluşan serginin bu yıl ki konusu ise “Tarladan Sofraya Kültürel Miras Lezzetleri” olarak belirlendi.

“SELÇUKLU’DAN GÜNÜMÜZE ZANAATKÂRLAR”

Anadolu topraklarında hüküm sürmüş ve Alanya’yı kışlık başkent olarak seçmiş Selçuklu’dan günümüze uzanan zanaat kültürüyle ilgili de Rıhtım’da bir atölye çalışması hazırlandı. Anadolu Selçuklu Sikkeleri ve Alanya Kalesi Selçuklu Çini Sergisi, Hatıra Para Köşesi, yemenicilik, dericilik gibi zanaatlarla ile ilgili çalışmalar festivalde sergilenecek.

“SAKLI BAHÇE” RESİM SERGİSİ KIZILKULE’DE

Resimlerini mitolojiden esinlenerek çizen ve mitolojik kahramanlara fırçasıyla yeni anlamlar kazandıran Şair–Ressam Can Emre Dağ, Kızılkule’de bir resim sergisi açacak. 27 Mayıs’tan 6 Haziran’a kadar açık kalacak sergiyi vatandaşlarımız ücretsiz ziyaret edebilecek. Ayrıca ressam festival alanında kurulacak kıl çadırda da Cuma saat 19.30, Cumartesi ve Pazar saat 18.00’de vatandaşlarla canlı resim performansı yapacak.