Okuma yazma öğrenmede en etkili yöntemlerden bir tanesi de oynayarak öğretmektir. Aşağıdaki örneklerde hem eğlenceli hem eğitici saatler geçirmenize yardımcı olur.
1. Gizli mesajlar
Gizli mesaj oyununu oynayabilirsiniz. Bunun için bir miktar limon suyuna, kağıda, ütüye ve bir sulu boya fırçasına ihtiyacınız olacak. Ütü gibi aletler sadece yetişkin kontrolünde kullanılmalıdır. Limon suyuna batırdığınız fırçayla boş bir kâğıda istediğinizi yazın ve kurumaya bırakın. Bomboş gibi görünen bu kâğıdı hafifçe ütülediğinizde yazınızın okunur hale geldiğini göreceksiniz. Kağıtlara harfleri teker teker yazabilir ve ortaya çıkan harfin hangisi olduğunu çocuğunuza sorabilirsiniz. Daha ileriki aşamalarda ise birbirinize mesajlar yazabilirsiniz.
2. Hafıza oyunu
İsim ve resim eşleştirme oyunu da eğlenceli okuma yazma çalışmaları arasındadır. Bu oyun için sadece kağıt ve elişi malzemelerine ihtiyacınız olacaktır. Bir grup kartın üzerine bazı kelimeler yazın; eşit miktardaki bir diğer grup kartın üzerine ise bunların resimlerini çizin. Şimdi kartları iki grup halinde kapatın ve çocuğunuzun her iki gruptan birer kartı açmasını isteyin. İsim ve resim eşleşiyorsa kartları açık bırakın. Eğer eşleşmiyorsa kapatın ve tekrar iki kart açmasını isteyin. Böylece hem kelimeleri daha iyi tanır, hem de hafızasını çalıştırarak resim ve kelime arasında bağlantı kurmayı öğrenir.
3. Kelime avı
Bir dergi alıp kelime avına çıkabilirsiniz. Çocuğunuza uygun, metni bol bir dergi alın ve bir sayfa seçin. Bir harfe karar verin, 1 dakikalık süreyi başlatın ve sayfadaki seçtiğiniz harfle başlayan kelimeleri çocuğunuzla beraber bulmaya çalışın.
Çocuğunuzun okuldaki çabalarını evde en verimli şekilde desteklemek için yapabileceğiniz faydalı şeylerden biri de öğretmeniyle konuşarak, hem okuldaki aktiviteler hakkında daha fazla bilgi almak, hem de evdeki etkinliklerinizden öğretmenini haberdar etmektir. Böylece çocuğunuzun performansını da daha iyi anlayabilir, ihtiyacı olduğu alanlarda onu destekleyebilirsiniz.